Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Saturday, December 31, 2011

Syukur Ku Sedar

Omeynya gajah gemukss ni..!


Anak gajah enggan ditimbang


SEORANG pekerja menarik belalai anak gajah itu supaya haiwan itu berdiri di atas alat penimbang di Zoo Wuppertal, Jerman kelmarin.


WUPPERTAL, Jerman - Dua keping gambar menunjukkan seorang pekerja menarik belalai seekor anak gajah untuk memujuk haiwan itu menaiki sebuah alat penimbang di Zoo Wuppertal, di sini kelmarin.
Pekerja berkenaan menarik belalai anak gajah bernama Uli itu untuk merekodkan berat haiwan tersebut dalam prosedur rutin di zoo berkenaan.
Namun, Uli yang ketakutan enggan memberi kerjasama apabila haiwan tersebut meundukkan kepalanya bagi mengelak ia ditarik ke atas penimbang tersebut.
Anak gajah itu kemudian akhirnya berdiri di atas penimbang tersebut dengan seorang kakitangan membelai kepala haiwan tersebut. - Agensi

Manjanya dia...
Kena belai- belai kepala erk baru nak nek..
Jangan risau timbang berat badan sebab walaupun besar dan emok..kamu tetap chumel di mata aku..hehe!
Aku pun biasa dah syarikat pelansingan offer untuk cek- cek berat badan dan melakukan rawatan..tapi aku masih bangga dengan berat badan sekarang..haha!

Wow! yela tuh bangga...kadang segan gak orang tegur gemuk- gemuk..hahah!

Friday, December 30, 2011

hmm??


Pegawai PTD dituduh pukul suami dengan fail



KAMALIAH


SEPANG – Seorang pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) berdepan hukuman penjara dan denda selepas dituduh memukul suaminya menggunakan fail pejabat sembilan bulan lalu.
Bagaimanapun, tertuduh, Kamaliah Basir, 35, yang dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan tersebut.
Berdasarkan pertuduhan, dia didakwa mendatangkan kecederaan kepada suaminya, Zaihan Md. Lani, 48, dengan menggunakan fail pejabat pada bahagian badan mangsa.
Kejadian didakwa berlaku di dalam kereta di perhentian simpang tiga lampu isyarat Persiaran Semarak Api dan Persiaran Apec, Cyberjaya, Sepang di sini pada pukul 12.45 tengah hari 3 Mac lalu.
Dia didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

hmm..nak ketawa gak bila nengok berita ni..
Tapikan..pukul dengan fail pejabat je kot..perempuan kalau tak di ancam dari segi mental dan fizikal, dia takkan sewenangnya nak gerakkan tangan dia..
Kelakuan perempuan yang biasanya bila menghadapi keadaan yang tak diingini..
Peringkat pertama: Diam dan sabar. Cuba baikkan keadaan..Mengarapkan ada perubahan.
Peringkat kedua: Cuba baikkan keadaan dan mula minta pandangan insan terdekat.
Peringkat ketiga: Cuba baikkan keadaan dan berbincang antara satu sama lain dan sanggup beralah.
Peringkat keempat: Cuba bertahan dan mula mendiamkan diri. Bermuhasabah diri dan bagi masa untuk keadaan pulih.
Peringkat kelima: I hate u! Amik kau..dah tak nak berubah. Setiap hari kau sakitkan hati aku. Puas dah aku sabar. Lantak ah apa nak jadi.
Kena pukul dengan fail pun masuk mahkamah. Teruk betul la laki puan PTD ni..agak- agaklah..kata lelaki, tepis la kalau kena pukul..huk3
Beribu- ribu isteri-isteri diluar sana yang saban hari menahan sakit dek dipukul dan dilukai hatinya.. Walaupun parut bertepek-tepek dorang sabar juga..

Nak salahkan siapa semua ni? Bukan salah ibu bapa yang mendidik dan melahirkan.. Entahlah.. Semoga aku akan dipertemukan dengan suami yang menyayangi aku dan berperikemanusiaan.. hehe!
Selamat hari Jumaat!

Wednesday, December 28, 2011

Berdebar jantungku!

Berdebar jantung ini..bila tiba berita itu
Berdebar jantung ini..bila memikirkan masa itu
Berdebar jantung ini..bila setiap kali pesanan disampaikan
Berdebar jantung ini..bila ehem ehem ehem...hahaha!

Entah apa punya sajak yang aku bikin ni..
Walaupun macam main- main..setiap bait ayat yang ada pada sajak tuh ada maknanya tau..

Perut kelaparan terasa semakin lapar..
Namun aku suka menaip..sebab dah naik sekolah..agak susah untuk menulis blog dikala waktu ini..

Percutian yang singkat tetapi banyak ini hanya seminggu je aku dapat nikmati dengan keexcitedan..
Masa pergi ke Kuala Lumpur..
Tempat aku bermain dan belajar bersosial..haha!

Bersosial..

Tetapi zaman tu sudah tinggal kenangan..kenangan yang menggelikan hati..
Geli macam acad yang gigit perut aku pagi tadi..
Geli tapi takut sebab nanti dia gigit..auuuwwchh!!

Masa kat kl tuh dapat ah aku makan makanan yang aku teringin..
Bukan tak dapat kat Johor..tapi maklumlah kena bawa adik- adik yang macam ragam..
Kadang makan pun tak senang..
Lagipun dengan adik, hari- hari aku makan beradab pun..haha!
Ni dapat makan dengan Oppa yang lama tak jumpa, best la..Oppa! tanx...
Masa ngan Oppa banyak dihabiskan di meja makan..mungkin itu lebih baik sebab kalau jalan je tanpa arah boleh terjadi kebarangkalian jatuh terjelepuk secara tiba- tiba..haha!
Kenangan ngan Oppa memang bikin tersenyum sorang- sorang..haha!

Dapat juga jumpa pensyarah yang lama tak jumpa
Menemani dia melakukan urusan yang patut diuruskan..
Padahal aku tak sesuai pun nak masuk campur dalam urusan..
Alah..jadi peneman..kira ok lah..
Budi berbalas budi..

Jumpa kawan yang lama menghilang..
Hilang tanpa berita dan dapat berita yang kurang best plak..
Harap dia tabah..

Tapi apa sebenarnya yang aku mau tuliskan arini ha? huk3
Lecey ah bila berperasaan macam ni..
Mau tulis kat blog pun malu dan segan..
Walaupun tak ramai yang baca..tapi aku segan juga..haha!
Harap Allah memberikan aku petunjuk supaya aku tak salah langkah..
InsyaAllah...

Lega..

Tuesday, December 27, 2011

Monday, December 19, 2011

Saat Aku Mencintaimu


Eh! video ni secara tak sengaja aku terclick!!
Aku ingatkan yang ditulis kat video ni macam lirik dia je..
Rupanya ada kisah disebalik lagu ni..

Tapi..kenapa aku leh touching plak dengan kisah dia..Hahah!
Jiwangnyak!

Boleh ek keluar- keluar tanpa bagitau sudah punya pacaran..
Adoi..hati memang boleh kehancuran bila memang lama dah aim orang tuh..

Wah! Takotnya keluar dengan kekasih or tunangan orang..
Namun..owner video ni memang tabah..

In the end dia cakap : Congratulations u! Oh no~....huk3

Keriangan Hujan



Hari ini aku ke sekolah seawal 8 pagi..
Pergi untuk menghantar kerja yang diminta tolong oleh GPK..
Kerja yang PPD mau..kerja yang sepatutnya kerani bikin..
Memandangkan kerani sekolah aku tu amat 'busy'..mereka jarang ada di sekolah..
Last-last cikgu Pendidikan Khas yang bikin kerja dia..
Kerja yang seronok juga..kerja yang membuatkan aku tau berapa gaji- gaji yang senior aku dapat..huk3

Aku malas nak lama- lama kat sekolah..
Sebab si 'kerani' encik Akhir telah bersuara 'Siapa yang nak hantar ni??'
Wah! Sudahlah aku tolong mudahkan kerja dia..dia tanya siapa plak yang mau hantar?
PPD kerap dah call..sepatutnya kena hantar 15hb 12 2011..Ni dah bernasib baik PPD bagi peluang lagi..teruklah..

Aku pun dengar laju- laju turun ke bawah dan menuju berbual dengan akak- akak pekerja am..hujan turun dengan lebatnya..aku sangat gembira mendengar nyanyian hujan..
Ye gembira sekali dengar nyanyian lagu hujan..

(keadaan sekarang dan selingan nota)Mak aku ni..tak habis- habis puji suara adik tiri dia yang menyanyi ketika majlis perkahwinnnya Sabtu lepas..
Dan tak habis- habis puji suami makcik aku yang duduk diam je nengok bini dia..hahh!
Tetiba plak mak aku leh puji- puji..
Cerita pasal makcik aku suka ajer..suwoh tukar pampers acad takmo..huk3
Tak pelah..mebi dia amat gembira sekali..
Semoga memori itu akan membuatkan mak gembira sentiasa..
Nanti insyaAllah mak akan cerita lagi pasal makcik aku menyanyi..confirm..haha!

Perut aku rasa lapar..
Kerinduan pada makanan sudah menerjah..aku pun mengambil kunci kereta dan menghidupkan enjin lalu mengucapkan selamat tinggal sekolah..nanti InsyaAllah 1hb Januari 2012 aku datang lagi untuk menghadiri meeting sekolah..
Seronotnya!!

Dalam perjalanan pulang..hujan turun dengan lebatnya..
Lembu- lembu mengambil kesempatan untuk mandi sepuasnya sambil menyaksikan air sungai yang semakin meninggi parasnya..comellah lembu- lembu itu..
Aku semakin suka kerana nyanyian hujan semakin kuat kedengaran..
Laluan semakin sunyi..orang masih turu(tido in bahasa jawa) gaknya..
Lagu- lagu yang didendangkan di radio juga semuanya seperti tau yang aku amat memerlukan mereka untuk menghayati suasana keriangan dalam hujan..
Lagu Herman Tino..lagu Siti Nurhaliza..lagu Mawi dan lagu Asam dilaut..hahha!

Pagi yang sejuk dan aku gembira sekali..!
Dengan itu...aku belanja adik- adik nasi lemak kak Senah pagi ni..!
Kak Senah leh perasan aku g sekolah pagi tadi..
Nampaknya..orang memang ambil berat tentang saya..! haha!
Alhamdullillah..

Friday, December 16, 2011

Berbudi

Mak Minah isterinya Pak Mahat
Selamat Hari Jumaat!

Itu dia pantun 2 kerat yang unsur kecindanannya agak tiada..haha!
Lamanya meninggalkan dunia kesusasteraan..
Tapi kerana paper Sastera ah aku dapat anugerah antara pelajar cemerlang semasa STPM.
Memang mengejutkan aku kisah waktu itu..
Mana tak nya..aku ni gemar ponteng sekolah dan kerap kali lambat sampai ke sekolah..
Melangkah ke sekolah bikin aku longlai kadang kala..
Nasib abah ugut, kalau takmo ke sekolah..berhenti terus..hhahha!
Seronok masa tingkatan 6..
Tapi pernah aku tanya pada cikgu sastera aku pada masa tuh..

'Cikgu, kenapa saya tak rasa apa yang cikgu terangkan tu takda langsung unsur humor..tak lucu sangat pun'

'Ini sebab awak takda perasaan'..


Ceh! bengang sungguh ketika itu..Mona dan Yah ketawa dengan penuh mengejek..sungguh bengang..
Aku just sengeh je..eley cikgu, wat lawak ajer..

Ni aku teringat..
Masa aku g Kuala Lumpur kelmarin..
Aku g Mydin..nengok- nengok ada beberapa buku tentang amalan zikir- zikir yang boleh diamalkan..
Aku rasa aku berminat..jadi aku beli ah 2..saja tambah ilmu..

Masa nak bayar..

Aku pergi la kaunter yang 2 dari belah kanan..
Juruwang dia perempuan..free hair..
Lupa ah nama dia..tak sempat nak hafal..sebab ada M Daud Kilau di hadapan aku!
Ye M Daud Kilauan..

Juruwang: Boleh ke saya pegang buku ni?
Aku Nini: Ya.. Boleh aje..kenapa?

Juruwang: Pagi tadi saya kena marah dengan 1 pelanggan..Dia beli buku- buku macam miss juga.. Dia tak bagi saya pegang..saya mana tau saya tak boleh pegang..Jadi apa salah dia bagitau saya? Bukan dia marah- marah saya depan orang ramai.. Last- last saya malas nak gadoh..saya suruh dia pergi ke kaunter sebelah..
Aku Nini: Oh..yeke? setau saya awak boleh pegang kalau buku tuh macam yang saya beli ni..Jangan risau, it's just buku..

Juruwang: Ok..tanx..Saya ok kalau awak bagitau saya macam ni..Kan lebih baik.
Aku Nini: Hahah! Jangan risau.. Awak belajar sesuatu yang baru..Patutnya orang tu tak boleh marah- marah awak..

Hmm..kenapalah mesti menunjukkan imej macam tuh..malu juga ah orang Islam..hu3..
Tapi aku yakin..semua agama menyuruh penganutnya berbudi bahasa dan melakukan kebaikan..Menjaga tatasusila dan adab...

Pengajarannya: Marilah belajar bercakap dengan bahasa yang sopan santun..walaupun macam 'skema' nampaknya..tapi seronok apa..hahah!

Adakah awak tidak menyukai saya?
Ko benci aku erk?

Mana 1 lagi best dan tidak mendatangkan kebencian?

Tepuk dada tanya selera..hahah!


Aku tak puas hati..maka aku utarakan kepada yang pakar..ni la jawapan dia..

Thursday, December 15, 2011

Menyentuh hati..

Dia ingat sama saya!


Aku memilih ntv7 sebagai peneman aku pagi ni..
Sekarang tengah ditayangkan rancangan Oprah. Isunya ialah kanak- kanak yang mati bunuh diri kerana dibuli disekolah..
Betapa dasyatnya kanak- kanak di Amerika kerana berani membunuh diri untuk meloloskan diri dari mimpi ngeri sebuah kehidupan..hmm..
Dibuli..
Kalau terjadinya isu ni di Malaysia..siapa agaknya akan dipersalahkan..
Macam kat Oprah..parent kanak- kanak membunuh diri tu menyalahkan sekolah dan persekitarannya..

Persoalannya..
Adakah segala yang kanak- kanak pelajari didapati 100% di sekolah??

Ibu bapa banyak menyalahkan sekolah..
Namun, kadangkala diakui sekolah kadang- kadang kurang peka kepada persekitaran..
Entah mana yang patut didahului dan dipentingkan..sebab semua benda kena buat..
Ish...susah nak komen sangat..
Kalau cikgu bagi nasihat pun, masih ada pengaruh luar yang sudi menghinggap setiap masa..
Dah la..malas nk komen lebih- lebih..panjang nak xplen..
Bukan mudah mau jadi ibu bapa yang baik, pengasuh yang baik, cikgu yang baik dan pemberi pengaruh yang baik..hmm
Tapi dalam bincang- bincang tuh..ada panel motivasi yang cakap sebenarnya semua orang berperanan..kenapa mesti ada buli itu dan kenapa kebulian itu dipandang tinggi dikaca sesetengah orang..yang penting, diri sendiri kena menanam 1 sifat yang positif dan mempertahankan diri sendiri dan membantu meneutralkan suasana kebulian..
Tu dalam konteks pembulian yang berunsurkan verbal la..
Kalau buli time kerja (pembulian rakan sekerja yang tak nak buat keje)..belum lagi Oprah keutarakan..nak juga nengok if ada..

Pagi ni, aku ingat nak bangun lewat ckit..menikmati pagi yang sejuk.
Dah lama tak bersenang sehingga ke tengahari..haha!
Tapi memang si Acad selalu cemburu..
Boleh dia merangkak ke bilik aku dan pergi ke arah aku lalu dipanggilnya aku..ak ak ak~
Kaki aku dipegang- pegang..aku diam je..sampai ah dia menangis..
Nak tak nak aku bangun juga..heheh! tak sampai hati..kesian ah dia..
Ceh!

Pagi- pagi dah minta nek kete dan jalan- jalan..kalau tak selagi tu ah dia nk melekat dengan aku dan merengek..
Budak kecik apa ni..kecik- kecik dah deman macam- macam...sesuka ati..
Nak mandikan pun susah..habis basah seluar aku hingga ke peha dek kena dia melekap di kaki aku masa aku ngah mandikan dia..
Adoi..macam nenek yang baru balik lepas basuh ken dari sungai..huk

Nak tidokan pun susah..menangis-nangis..tapi dah ngantuk..
Terpaksa aku nyanyi lagu Gajah..

Ada seekor gajah
Di hutan sunyi
Mencari kawan- kawan
Sama menari

Lenggang2 ke kanan
Lenggang2 ke kiri
Lenggang2 ke kanan
Lenggang2 ke kiri

Rasa aku kena nyanyi 5 -6 round gak tadi..
Sesekali aku selitkan lagu Malaysia Tanahairku dan lagu Selawat..huk3

Dalam ngah- ngah nak nyanyi..
Telefon berbunyi..panggilan jauh beribu batu dari kampung Permatang Palas..
Ya..wawa telefon..
Sebelah tangan menghenjut Acad
Sebelah tangan memegang telefon..
Kesian wawa..aku tak dapat sembang lama sebab Acad menangis bila aku berhenti menyanyi..!
Adoi..aku menarik nafas panjang..

Tapi, aku hepi anak murid aku telefon..
Maknanya, kehadiran aku dalam hidup dia ada la gak bagi kesan..
Budak Sindrom Down tuh..boleh ingat cikgu Nini..
Budak yang ada kecacatan..yang kurang akalnya..
Terima Kasih wawa..wawa buat cikgu lebih rasa bersemangat untuk menjadi cikgu Nini! hehe!
Alhamdullillah..

Aku nak buat keje lain nih..tapi adik- adik dara aku masih tidur lena..
Bila lapar baru mau bangun..hmm
Sampai bila la nak macam tuh..
Suka hati la..
Rasanya...bulan ni dapat bonus..
Nak pergi bercuti lagi ah before sekolah naik..
Hope dapat ah..!


Wednesday, December 14, 2011

Jikalau orang tak suka tak apa..



Tak sabar rasanya untuk menyibukkan diri dengan sekolah dan anak murid..
Walaupun rasanya kerja- kerja itu kadang membuatkan aku tertekan...hahah!
Banyak benda yang tak setel pasal hal sekolah..rasanya mau aku ke sekolah petang ni..
Tapi sekolah aku amatlah jauh beribu batu..macam lagu Alleycats tuh..

Eh..memang jauh beribu batu..
Bayangkanlah...berapa banyak kerajaan peruntukkan bagi menurap batu- batu grewel yang hasilnya menjadi lingkaran jalan raya yang licin dan tanpa lecak..sesekali berlubang- lubang..heheh!!
Takpelah berlubang- lubang.. anggap jela lubang tu sebagai hidung yang memberi oksigen kepada insan yang bernama jalan raya..haha! Tapi ramai yang tak suka lubang di jalan raya..merosakkan kereta dan memberikan hentakkan sehingga ke hati bila kereta yang dipandu itu ibarat separuh dari nyawanya..
Eceh! buget bagus plak ayat aku ni..

Aku rasa nak menaip blog time ni sebab dah fedup dah dengan kerja- kerja rumah..
Dari pagi bertungkus lumus menjadi bibik..
Aku suruh jaga acad diayunan pun tak reti..last- last budak tu bangun sebelum waktunya..
Aku biarkan aje acad menangis..dengan alasan..ia baik untuk perkembangan paru- paru kanak- kanak..yeahaa!!

Laparnya perut..lauk apa nak masak gaknya..
Ada je ikan dalam peti ais..
Tapi rasanya nasi goreng lebih enak..malas ah..bukan apa..t acad sebok nak minta dukung.. Dah ah badan dia kena titikan minyak panas aritu..dah aku kena marah..nak buek camno..huk3

Cuaca di kg sawah panas dengan jayanya..
Kering rasa kulitku ini..
Melekit ketiak..
Yang aku pelik..kenapa kat cheras..umah Amin tu. aku leh berselimut lagi waktu tengahari..
Nyaman dah mendamaikan..
Tapi tu ah..aku tak leh rileks lelama plak kat sana..

Ehm..rasanya kain basuhan trip ke 2 aku dah siap..
Kena p jemur ken..
Nak harapkan adik- adik dara aku...hampeh...
Ada je alasan...kadang- kadang aku jeles nengok adik- adik kawan aku yang saling bekerjasama...hhaha!
Takpe lah..lain orang lain cara...Kenapa nak memaksa jika orang tak suka..
Teringat plak lagu Scoin..

Jikalau orang tak suka tak apa~~ bla..bla..bla....

Saturday, December 10, 2011

Cinta pada April

Malam ni, malam gerhana bulan..
Rata- rata rakan- rakan di fesbuk semuanya excited untuk melihat gerhana bulan..
Aku pun sama menikmatinya sekali sekala..
Jendela rumah aku buka seluas- luasnya supaya aku dapat menikmati keindahan malam dan angin yang dingin lembut dengan mudah memasuki rumahku ini..wah! Alhamdullillah.. kenikmatan yang masih dipinjamkan..

Sebut pasal gerhana..dulu Ziana Zain pernah ada lagu yang tajuknya Gerhana..

Antara bait- bait lirik yang terdapat di lirik lagu tu ialah:

Di mana kejujuran
Masih engkau sangsikan
Keikhlasanku...
Berapa lama mungkin..kesabaran ku ini
Terang yang tiba, jadi gerhana
Ada cahaya, redup seketika...

Kesian kan kisah itu??
Kisah percintaan yang tiba- tiba menjadi gerhana..

Aduh..kuatnya dugaan rakan aku tu...
Entahlah...adakah ianya memang pilihan atau itu dinamakan satu takdir yang Allah beri??
Aku pun tak mampu menjawabnya..

Kisahnya, kawan aku tu dulu mempunyai seorang kekasih hati yang sangat menyayangi dirinya..
Sanggup melakukan apa sahaja untuk kawan aku..eh...susah la nak cakap kawan aku tuh..
Rasanya, biarlah aku panggil dia April..(ada iklan drama Bunga April)

April ni orangnya cantik pada aku..memang cantik pun..ada macam kacuk- kacuk sikit..
Lebih cantik banyak berbanding diriku ini..hehe! Dulu kalau dia nak dating...memang amik masa 2 jam tau kalau nak bersiap..sampai aku ni leh tido dan bangun balik..dasyat kan??

Berbalik kisah April yang mempunyai kekasih hati yang baik tu...

Kekasih hati dia tu aku namakannya sebagai Khairul Fahmi Che Mad..hahah! leh ke?? hmm..panjang sangat..aku tukar la..bagi nama Bahtiar la..

April dan Bahtiar ni memang lama kawan..Since di universiti lagi..
Kesetiaan Bahtiar memang la aku salute..dan bikin aku sikit cemburu kat April kerana Bahtiar ni betul- betul mencintai April..

Tetapi entah mengapa April jatuh cinta kepada suami orang..wataknya ku namakan sebagai Roshan...Sebab dia kata ada muka- muka Hitrik Roshan..huk3.. Roshan ni ada anak 4 sudah..

Kejatuhan cinta April antara Roshan ni sangatlah ditentang oleh ibu April, rakan- rakan dan juga kaum keluarga.. Si Bahtiar ni lagi ah meroyan.. dulu masa mula- mula si April ni sedang hangat bercinta dengan Roshan..hampir saban malam Bahtiar menelefon aku..sebab aku ni antara kawan April yang dekat dengan April..padahal aku ni kawan jela..tak tau sangat tentang kisah dia..aku pun pelik..selalu juga aku jadi sasaran...takpelah..dah mungkin dia senang berbual dengan aku..aku cuba layan dan bantu apa yang mampu..

Jadi ada konflik cinta 3 segi disitu..
Antara April, Bahtiar dan Roshan..

Lepas tuh..lama aku tak tau kisah dorang pasal aku dah balik kampung..

Tub- tub..aritu April muncul tanpa aku duga..

Penampilan April sangat jauh berbeza...dulu dia cantik...pipi tembam, wangi dan bergaya..
Kini masih lagi cantik..tapi nampak kesedihan diwajahnya..
Dia kurus..
Lama dia berbual dengan aku..sampai kena tido kat uma penginapan aku..takpalah..dah dia kusut..

Dia memang memilih Roshan..
Dia pernah memilih Bahtiar dan sanggup mengikut Bahtiar merentasi Laut China Selatan..
Tapi dia kata dia tak betah duduk disana..Ibu Bahtiar tak menyukai dia..
Ya..ibu lelaki itu tidak menyukai dia..
Jadi dia memutuskan untuk kembali ke Kuala Lumpur dan meninggalkan segala kenangan dia disana bersama Bahtiar..

Di Kuala Lumpur..Roshan sedia menunggu..
Akhirnya..April jatuh ke pangkuan Roshan.. Mereka bernikah di negara Thailand..
April mengecewakan Bahtiar..mengecewakan ibu April!
Tu la..demi cinta suci..

Kegembiraan yang dikecapi hanyalah beberapa bulan sahaja.
Kasih sayang Roshan sudah mula hambar!!

Nafkah zahir dan batin diabaikan..
Malah April sehingga aku jumpa aritu masih melekat kesan lebam di peha, betis dan lengannya..
Dasyat kan??
Tapi based on perbualan aku dengan April..
Jauh di sudut hati..aku tau April masih sayang dengan Roshan..
Dia kata Roshan bukan macam tuh..Roshan sebenarnya diSIHIR oleh isteri pertamanya..
Tak habis- habis si April ni cakap pasal sihir..aku pun jadi kelu lidah..mati otak..
Tak reti ah pasal sihir nih..aku tau dia memang ada..wujud..

Tapi aku jadi bingung bila April suruh aku cari bomoh..
Bomoh.memang aku tak reti ah cari bomoh ni..
Aku cakap InsyaAllah je..

Aku cakap, banyak- banyak ah bersabar..
Ini jalan yang kau pilih..jalan yang nak dilalui..
Jadi nak tak nak..kau kena berdepan..
If betul la kau disihir..pergilah kau berubat..banyakkan berdoa dan meminta petunjuk..
Kalau nak minta tolong, jangan lah kau pergi kat bomoh- bomoh yang merepek..

Dia kata..kalau nak minta cerai agak susah..sebab dia tak berdaftar lagi nikah kahwin dia kat Malaysia..sebab bini pertama tak bagi...
Kat sini ada 1 persoalan yang aku terfikir? Adakah si Roshan tu seorang lelaki? Kalau dia lelaki, bukan dia yang patut ikut telunjuk bini..patut dia kena tegas..

Memang April bersalah merampas cinta bini pertama..tapi dia kan seorang perempuan..
Janganlah aniaya dia macam tu sekali..

Si bini pertama pun, aku tau memang perit untuk menerima hakikat hak kita dah dirampas.. Tapi apa salah jika ada sedikit tolak ansur..maksudnya, janganlah tak bagi si April ni daftarkan nikah kawin dia..

Sekarang, dengarnya lepas balik dari kampung halaman si bini pertama di Sarawak..Roshan dah tak mau bertemu langsung dengan April..

April seperti digantung tidak bertali..
Nak ngadu kat jabatan agama pun macam susah sebab tak berdaftar..

Aku cakap kat April..pergilah balik kampung..
Tenangkan fikiran..
Andai setakat ini jodoh kau..bersabarlah...
If ada peluang untuk bersama..berusahalah..
G jela ngadu kat jabatan agama..insyaAllah diaorang boleh tolong..

Aku pun tak pandai nak bagi cadangan ape-ape...
Sebab aku bukan pakar..
Tapi aku tak suka benda- benda ini berlaku..
Ada kes bini tua yang mengalah..ada kes bini muda yang mengalah...
Tapi aku suka dengan keluarga Hj Sidek yang pernah duduk kat kampung aku dulu..

Dia ada 2 isteri..dia mengahwini isteri keduanya kerana ingin membantu isterinya itu, yang mana dia bekerja diladang yang diusahakan oleh Haji Sidek..
Isteri pertama sangat memahami dan mereka tinggal sebumbung..
Anak- anak mereka pun baik semuanya..tiada pergaduhan atau kebencian..
Semoga kebahagiaan akan terus melimpahi keluarga Haji Sidek tuh..
Aku pun tak tau mana famili Haji Sidek tu sekarang..lepas je dorang jual tanah dorang..dorang merantau ke tempat lain..

Doa aku untuk April..
Semoga kamu akan mengecapi kebahagiaan satu hari nanti..

Friday, December 9, 2011

Membaca Mandatori


Hmm..seharian aku menghabiskan masa dengan membaca novel nih...
Sesekali aku berhenti sebab ngantuk dan lapar..heheh!
Dan juga berhenti sebab nak main ngan dak kecik yang namanya Arsyad!
Memang dia tak boleh menengok aku bersuka hati menyilangkan kaki di atas katil...hehe!

Novel ni aku beli masa nak nek tren semalam..
Memandangkan aku tak dapat tiket tempat tidur, aku dah dapat membayangkan yang aku akan menghadapi kesukaran untuk tidur dalam keadaan terduduk..sebab seat ketepi tu bukan dicipta berdasarkan ukuran saiz badan aku..ke kiri ke kanan tetap tidak selesa..
Tapi still selesa untuk duduk membaca..untuk tidur dengan kepala tertelentang dan kaki sedikit mejulur luas memang sukar...hahah!

Hakikatnya...telahan aku memang benar belaka..
Malam tadi leh ramai penumpang ketepi..
Sampai je Seremban...seat aku yang sebelahnya kosong sejak dari stesen kl sentral akhirnya diisi oleh seorang kanak- kanak lelaki berbangsa cina yang berusia belasan tahun..
Keakraban dia dan bapanya dan adiknya telah membuatkan aku tersenyum..

Berbalik pada novel ni..
Memang aku sukat all da plot yang digarapkan..
Seronok juga membaca novel yang bertemakan dendam ni..
Setiap muka surat aku baca dengan bersungguh..
Aku beli sebab aku rasa ni novel yang agak berlainan dari biasa..
Dalam banyak- banyak novel melayu yang dijual kat kedai buku tuh, novel ni je yang bukan temanya cinta. Cinta terhalang, cinta segitiga, cinta syok sendiri dan cinta monyet...heheh!

Memang banyak novel cinta yang dihasilkan oleh penulis novel kat Malaysia ni..
Ni bermakna, memang rakyat Malaysia kita ni semuanya dipenuhi dengan perasaan kasih dan sayang dan cinta yang membuak-buak..
Ianya bukanlah sesuatu yang buruk, ianya adalah satu sifat yang positif..
Bertuah kita dilahirkan di Malaysia yang berkasih sayang ini!

Thursday, November 24, 2011

Selamat ari Khamis untuk kamu!


Tak disangka sudah hari Khamis arini..
Alhamdullillah aku masih diberi peluang untuk menikmati segala nikmat yang Allah pinjamkan untuk aku..
Hari ini aku bangun awal..awal tak awal sangat lah..kalau time sekolah aku dh leh datang lambat nih.haha!

Rutin cuti sekolah aku setiap pagi mestilah menjaga adik kecik aku yang namanya Arsyad..
Adik erk?? yeaahaha! yelah, mestilah adik..
Dia memang kanak -kanak yang aktif...terima kasih kepada Allah kerana memberi peluang untuk adik kecik tuh hidup dengan kami...untuk berapa lama?? tu kami tak pasti..hanya Kau yang tahu segala rencana..

Pagi- pagi lagi aku kena main dengan dia..men bola! hehe!
Masa aku ngah menaip nih..dia dijaga oleh cik Tyra..turn dia pulak..aku dah amik shift pagi..
Tapi aku bukan berehat pun..
Sat lagi kena mop rumahlah..sebab si Panda boleh tangkap tikus and dia saja bawa bangkai tikus tu ke sana ke mari..puas aku kejar Panda tuh sebab aku nak buang bangkai tikus yang digonggong dia..
Namun, dia lagi kuat lari! dan aku macam kena main je..sakit hati aku tau..

Esok aku kena bertugas kat sekolah..
Cikgu ni bukan betul- betul cuti..dalam cuti pun kena pergi bertugas..tapi tak la lama..2 hari je..heheh! Aku rasa nak pergi hari Jumaat dan Isnin depan jela..cukuplah tuh..nak bape lama...
Bukan lama pun cuti..sebulan je..

Bulan ni ramai gak wedding kena hadir..
Hari tuh nana punya wedding..aku tak dapat hadir sebab kena bertugas di Tanjung Piai...
Untuk AGOONOREE MALAYSIA untuk kali pertama..
Sehari je..aku ingatkan sempat nak g kenduri dia..hadiah pun dah bawa sekali..tapi entah kenapa leh pulak purse aku tertinggal kat umah..
Minyak dah nak sampai E pulak tuh..tawakal je lah..last- last sampai juga kat uma..tu pun dah petang..lepak plak rasanya...
Aku doakan nana dan suaminya akan berbahagia sehingga ke akhir hayat dan dikurniakan anak- anak yang baik sekali! Amin...

Ehmm..cuasa sedang tak menentu sekarang..
Bagus juga if hujan je..sejuk rasanya..
Tapi nasib kat uma aku ni..hujan dia berhenti dan panas dan hujan dan berhenti lagi..
Taklah bimbang sangat..takut gak tiba- tiba air bah.
Banyak kerja la if terpaksa berpindah..memang memenatkan..

Ok..! dah dapat mood untuk mengemop lantai..!!



Tuesday, November 22, 2011

Sejarah Harimau Tampan Berulang Lagi!




Tahniah diucapkan kepada team Malaysia yang berjaya bermain dengan bersungguh- sungguh...
Debaran jantung akhirnya menghasilkan sorakan gembira yang terlaung di seluruh Malaysia.
Tahniah Harimau Tampan Malaysia!!

Tuesday, November 1, 2011

Nota Otot Sekolah dan Kereta


Tot tot! Henpon ku berbunyi..ada sms sampai..
Dari member pusat koko..dari enchek hitam..dia kata aku sedang syiok membuta..dah..pulak..

Xsempat kot mau membuta..kerana aku baru je smpai uma 50 minit yang lalu..

Sampai je uma..aku pun duduk - duduk sambil menyunyah makanan..
Nyum- nyum..lepas nyum- nyum untuk diri sendiri..aku pun...

Sambung balik..terhenti part aku pun...sebab nak kena mandi kan si kecik..

Jadi tadi aku pun bagi makan kat Acad..adik kecik aku yang semakin hari semakin banyak ragam yang masam dan manis..
Letih ah bagi budak kecik makan..kena kejar dia satu rumah..

Ni baru sorang adik kecik..
Aku cuba menbayangkan jika aku ada ramai adik kecik- kecik..
Mak oi..haha! tak larat nak layan..
Mebi seronok or riuh rendah..

Cerita pasal budak kecik ni..aku teringat tentang anak murid aku..

Aiman...
Aiman ni adik beradik dia ada 8 orang..
Memang kesian la nengok dia ni..selalu aku nengok dia dukung adik kecik dia..
Dulu family dia duk area sekolah aku..aritu dia pindah dah balik umah nenek dia..
Dengarnya, ayah dia tak mampu nak bayar sewa umah..ni kali baper ntah dia pindah..
Aku pun tak pasti..
Aiman ni la family yang selalu minta duit elaun..nak beli baju baru ah, nak beli buku sekolah lah..
Tapi realitinya..mana ada menda- menda tuh..
Aiman ni anak ke 2 tau dari 8 orang adik beradik dia..

"cikgu..Aiman cakap dia tak boleh datang masa pertandingan bola sepak nanti"

"Kenapa plak? Berani- berani awak tak datang sekolah? Saya gegar pergi umah awak.."

"Mak Aiman nak beranak cikgu"

Aku yang sedang menulis terkesima kejab..macam kecik lagi adik Aiman yang paling kecik tuh..

"Yeke Aiman? Awak nak dapat adik baru? Bestnya..Tapi takkan tak dapat datang sekolah..Cikgu buat semua- semua ni untuk epikn awak dan kawan- kawan awak..datang lah.. Jangan mengengada mau ponteng..macam ah takda siapa yang jaga adik awak kang"

Aiman tersengeh dan berjanji akan datang ke sekolah..
Itu isu murahnya rezeki keluarga itu untuk mendapat ahli keluarga yang ramai..
Seronoknya bila senang nak hamil..

Tapi ada sesuatu yang wat aku terfikir sesuatu..

"Cikgu, dorang cakap mak saya selalu main..tu dapat adik banyak"

"Ha?...main apa ni?"

"Main tido- tido cikgu..Men seks"

Aku menarik nafas panjang..
Seingat aku..sewaktu aku umur baya- baya dorang..Aku tak tau pun benda- benda ke arah hubungan intim ni..jujur aku katakan..
Kalau bab minat- minat kat orang pun aky tak pandai lagi..sebab aku memang hodoh masa kecik..takda pun yang mau pandang..haha! hingus pun meleleh...g sekolah tak pakai bedak pun..
baju pun kalau aku rasa takmo gosok..aku tak gosok..hahha!

Kecenderungan anak murid aku ni memang merisaukan..
Aku takmau marah dorang..
Jadi, sedikit tazkirah aku sampaikan kepada mereka.
Aku kumpulkan dorang dan cakap baik..
Aku bagi amaran..tak boleh cakap benda-benda yang intim macam tuh.Sebab itu semua adalah rahsia seseorang yang bergelar suami dan isteri..
Dalam sekolah kena cakap baik- baik..dan aku takmo dorang cakap benda- benda yang macam tuh kat luar sekolah gak..
Jangan bikin malu cikgu Nini..haha!
Aku tipu dorang yang aku cakap, aku ada spy kat kampung tuh..
Banyak ah aku cakap ngan dorang..tiap- tiap hari sebelum balik sekolah aku mesti suwoh dorang ulang balik apa nasihat- nasihat aku..

Jangan cakap benda lucah- lucah
Jangan lepak kat jambatan hari- hari
Jangan menyolong
Jangan cakap bodoh- bodoh, babi- babi...

Hahah! Ntah dorang ikut ke tak aku cakap..setiap hari aku bagi nasihat..suka tak suka..aku cakap gak...

Budak- budak dah mula nak membesar..memang ah macam- macam personaliti yang mereka akan hadapi..
Persekitaran amat memainkan peranan penting.
Tapi tu lah..tidak semua dari kita dihidangkan dengan persekitaran yang baik..
Macam dorang tuh..selalu cerita

  • Bapak saya gengster..kaki pukul..nak jadi macam bapak saya
  • Bapak saya beli nombor ekor cikgu...boleh plak kena
  • Abang saya nengok blue cikgu
  • Pak Tam saya men judi cikgu
  • Abang saya, tendang pintu marah mak saya..

Hahaha! pelbagai kerenah dan situasi aku hadapi..kadang- kadang bikin aku kelu..
Jadi pendekatan aku selalu kena ikot situasi..
Biasanya aku lembut je..layankan dorang..
Tapi sesekali aku naikkan gak sore garau aku yang kuat nih..

Macam tadi..menangis si Samsul..mana aku tak hangin..
Orang lain wat keje..dia sibuk wat bodoh tunjuk gengster..
Aku diam je mula- mula..lama-lama dia men- men plak ngan aku..
Aku geram, aku cekak pinggang..besarkan mata.. aku tengking....haha!
Adoi..menscarykan..
Ntahlah...memang susah nak handle manusia nih..

Kalau kita baca teori pun kadang- kadang bukan sama dengan situasi yang kita hadapi..
Susah nak tau makna perlakuan manusia nih..

  • Kalau orang menangis? Sedih kan biasanya..tapi ada yang menangis gembira..
  • Kalau orang makan..sebab dia laparkan?? tapi ada yang makan sebab nak jaga hati isteri..
  • Kalau orang tidur...ngantuk kan?? tapi ada yang tidur sebab takmo fikir problem..
  • Kalau orang lelaki senyum-senyum kat kita..dia suka kot..tapi kadang sebenarnya dia ketawakan kita..haha!

Tulah..banyak benda rahsia manusia yang kita tak tau..
Jadi pandai- pandailah menjadi pelakon dalam situasi-situasi yang ada..

Yang penting..kenapa minyak brek aku cepat abis??
Sebab aku kena bagi bro Deris RM70..huuhu...
Lepas sakit kekurangan air..dia sakit otot plak..hahah!









Thursday, October 27, 2011

Akhirnya..


Bau asap rokok berjenama Lucky Strike yang telah aku hidu since aku lahir sedang menari- nari di hidung aku...nak ku maki, abah aku yang hisap..jadi ku biarkan dia menari dengan selamba dan sesekali ku kipas- kipas tangan aku untuk mengajar tarian ke arah lain..haha!

Acad sudah tido..puas bermain barangkali..
Memang puas lah..habis remote control DVD Player aku di gigit dia..
Memang kaki gigit la dia tuh..puting yang mak baru beli pun dah mula menampakkan lubang yang lain dari biasa..
Nasib dia chomel dan mempunyai bau yang sedap- sedap hangit dicium..hehee! nak marah pun tak jadi..

Arini akhirnya...dapat juga aku tamatkan cerita korea tuh..
Lie to me..! Wah! memang aku pun tertipu juga dengan pengarang cerita drama tuh..
Walaupun aku rasa tertipu tetapi gaya lakonan mereka memang menyentuh hati!
Memang shumel2 la pelakon korea nih! ish! rasa nak berangan nak dapat laki ala- ala pelakon korea plak..senyumannya manis sekali!!

Sebenarnya..kadang- kadang kita dah dapat agak pun jalan cerita dia..

Macam drama Korea ni, apa yang aku selalu aku perhatikan mereka suka tema yang macam:

  • Ala- ala Sinderella...Perempuan dari golongan kebanyakkan akan bertemu dan jatuh cinta dengan lelaki yang kaya..Oppa~!
  • Mula- mula musuh...lama- lama suka..gaduh- gaduh macam apa..lama- lama jatuh cinta...rindu nak bergaduh plak.
  • Cinta terhalang kerana kasta..(macam cerita Melayu ah)
  • Dah suka sama suka..tapi cinta tak kesampaian kerana hero or heroin yang mati.
  • Cinta 3 segi.

Tapi..kalau diperhatikan drama- drama Cina, Melayu mahupun Mexico...tema- tema di atas memang biasa diketengahkan..

Kadang- kadang terfikir..memang wujudkah masyarakat yang macam tuh?

Berapa ramai sangatlah orang miskin dapat ngorat lelaki kaya, baik dan kacak..haha!

Lepas tuh..betul ke lelaki Korea sangat romantis dan lucu macam kat drama tuh..?

Dalam drama Melayu plak..watak heronya macam lebih kepada terlalu ego..memang lelaki melayu ego erk?? haha! ye kot..nampak macam canggung kalau watak lelaki melayu yang terlalu caring macam lelaki korea...

Tapi dalam banyak- banyak drama..drama Tamil memang selalu jauh dari jangkaan..!
Sebab tu aku suka nengok Tamil drama..haha! dalam drama dorang memang banyak berkisar dengan kehidupan mereka...dari seburuk- buruk rumah, sampai ah secanggih- canggih uma..

Alah..ni just komentar omongan kosong je..
Apapun..cite Omputih memang jarang menegaskan isu percintaan 2 darjat dan cinta 3 segi...
Kenapa erk??

Jadi..apapun drama dan filem yang kita lihat, enjoy jela dengan apa yang dihidangkan..
Benda yang baik kita boleh bikin contoh..benda yang tak bape baik jadikan pengajaran..
dan yang paling penting kita gembira dengan apa adanya dia..!

Tuesday, October 11, 2011

Hey! Alamak...


Tiba- tiba hati aku tergerak nak dengar lagu orang kawin..
Seronok apa lagu orang kawin ni.. menaikkan kegembiraan yang tersendiri walaupun bukan aku yang kawin..hahaha!

Ini mungkin dek penangan kursus kahwin yang aku hadiri hujung minggu lepas..
Berdebar plak bila dengar lagu kawin ni..heee~

Nak cerita pasal kisah kursus yang aku hadiri aritu..
Memang banyaklah info yang aku dapat..ntah kenapa hati aku ni tergerak nak pergi kursus tu selepas dipelawa oleh seseorang...
Seseorang?? siapakah seseorang?? lebih baik aku tak mentionkan namanya..supaya raso lebih seronok!..
Seronok seperti sedang menunggu ayam yang dibakar masak..
Tertanya- tanya, sedap ke tak ayam tuh...heheh!

Alhamdulillah..sepanjang kursus 2 hari tu aku takda la menghadapi masalah mengantuk yang berngantuk- ngantuk...
Selesa je dengar syarahan agama yang diberi...tapi aku nengok memang ramai yang tersengguk- sengguk..termasuklah seseorang tu..berkali- kali bagitau aku yang dia ngantuk- ngantukk..

Aku jawab...fokus...fokus...hehehe!

Sebenarnya..benda yang kita redha nak buat dan niat dengan hati yang ikhlas..dari rumah cakap memang nak belajar sesuatu..InsyaAllah, Allah akan membantu kita..
Alhamdulillah...heheh! eh..ado unsur- unsur riak dah ni...

Ekceli bukan apa..kalau ikotkan memang boleh ngantuk..
Tapi atas daya tarikkan yang ada pada penceramah telah membikinkan aku sentiasa seperti insan yang fokus..

Misalnya...ada 1 penceramah tuh..dia memang pakai baju yang suram..suara yang memang ngantuk..tapi dia jenis suka ajuk- ajuk suara perempuan..hahhaaa! pastu buat gaya badan ala- ala manja yang geli...orang tua yang gemuk plak tuh..at least leh aku nengok postur badannya. taklah statik sangat...

Yang ada lagi lucu ialah dengan 1 penceramah nih..
Adoi..sampai aku takleh nak nengok ah mulut dia..ahahah!
Gigi bawah dia ni rongak..tapi cakap memang bersemangat dan penuh dengan gaya bersahaja..
Tapi..aku takleh tahan part dia menjueh- jueh bibir..kesian..
Dah ah suka mengejek- ejek...adoi..benda tak lawak pun aku leh ketawa...
terpaksa aku tutup mulut dengan jaket berjenama Tized aku.hahaha!

Ehm..beberapa perkara baru yang aku belajar tentang pengalaman yang aku lalui hari tu..

Belajarlah selalu kerana semakin kita belajar baru kita sedar yang sebenarnya banyak lagi menda yang kita tak tahu.

Senangkanlah hati kita sendiri dan tidak mengharapkan orang lain.

Seronoknya pergi ke kursus jika bersama pasangan yang mau kita nikahi! heehe!

Kata ustaz tuh...carilah pasangan yang kita suka dan senang bersama.. Kerana stastistik penceraian sekarang amatlah membimbangkan..dan banyak kes kerana berkahwin dengan pasangan yang bukan pilihan.

Jagalah kesihatan untuk masa depan!

Tu je..aku memang suka part kesihatan tuh..banyak la info yang aku dapat..
Tapi tahap tekanan dan stress dikalangan masyarakat Malaysia sekarang amatlah membimbangkan..
Macam- macam pengalaman yang speaker kongsikan dengan para peserta..
Terdetik di dalam hati ni bahawasanya aku ni masih digolongkan dikalangan insan yang bertuah.
Rupanya, terselit pelbagai lagi masalah manusia yang diluar sana..
Kadang- kadang memang macam drama Melayu..tetapi realitinya memang kes itu wujud!

Apapun..alam perkahwinan bukan sesuatu perkara yang main- main..huhuhu..

Ehmm..

Menakotkan dan penuh persoalan...



Saturday, October 1, 2011

Dimanakah kelompangannya??

3,000 murid tidak mampu belajar

MOHD. FAZLI (tengah) merupakan antara murid sekolah rendah di Baling yang dihalang daripada menduduki peperiksaan UPSR baru-baru ini.


KUALA LUMPUR - Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mendakwa terdapat lebih 3,000 murid sekolah rendah di seluruh negara tidak berupaya mendalami pelajaran yang diajar meskipun status kesihatan mereka disahkan normal oleh doktor.

Hal tersebut menyebabkan guru dan pihak pentadbiran sekolah berada dalam keadaan tertekan kerana kegagalan pelajar terbabit dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) menjejaskan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) sekolah secara keseluruhan.

Justeru, Presiden NUTP, Hashim Adnan ketika dihubungi Kosmo! semalam meminta kerajaan memberi kelonggaran kepada pihak sekolah untuk mengecualikan pelajar terlibat daripada menduduki UPSR dengan mewujudkan sistem penilaian tersendiri buat pelajar berkenaan.

"Golongan pelajar ini walau bagaimana cara kita ajar, mereka tidak dapat menerima dan memahami hingga ada ke tahap tidak mampu menulis, membaca atau mengira sedangkan mereka akan menduduki UPSR.

"Mereka tiada kecacatan dan disahkan sihat dari segi fizikal tetapi mempunyai masalah pemikiran menyebabkan mereka tidak berupaya menyerap ilmu dipelajari. Satu sistem penilaian lain perlu diwujudkan untuk golongan ini," katanya.


Sunday, September 25, 2011

Lagu sempena tidur menangis..wuwuwu!

Umpama Mimpi Dalam Mimpi

Kenangan bersamamu kasih
Seumpama mimpi di dalam mimpi
Terasa engkau di sisi
Menemaniku saban hari

Pabila kupejamkan mata
Akan terasa hangatnya asmara
Walaupun sekian lama
Telah terpadam cinta kita

Luka yang tak terasa
Mengalair darah yang tak berwarna
Bagai jeritan tanpa
Suara

Tangisan dalam ketawa
Sedu sedan menjadi syair cinta
Terasa ingin ku sentuh
Bayanganmu

Walau hanya seketika cuma
Agar hilang rindu dan dahaga
Agar pulih semangat kasih dan mesra
Seperti baru kenal cinta

Kenangan bersamamu kasih
Membakar gedung fikiranku kini
Terasa hidupku ini
Umpama mimpi dalam mimpi

Umpama mimpi dalam mimpi

Seronoknya jadi dia, dia dan dia..ehehhe!

Nota kecil : Saja aku letak pic weeding nih..cantik ah pengantin dia..heheh! Pic ni takda kena mengena langsung dengan story dibawah..just sebagai halwa mata..;)

Dunia pekerjaan adalah dunia yang akan dilalui oleh setiap insan di dunia ini..eheh! Dimana terpaksa bekerja atau tiada paksaan bekerja, hanya demi untuk memenuhi keperluan kehidupan..

Semakin hari semakin banyak cabaran yang arus ditempuhi..
Mana ada benda yang senang..
Kadang kala, kita langsung tiada pilihan untuk memilih sesuatu yang disukai..
Hajat dihati hendak pergi ke Germany..tapi apakan daya..hanya dapat pergi ke kepulauan Riau, Indonesia...eh, ntah- ntah nak jejak ke lapangan terbang pun tak boleh lagi..

Cerita tentang dunia kerja ni..
Kadangkala aku merasa bosan..
Sekarang ni acapkali aku tidak melepaskan peluang untuk bercuti tatkala ada peluang untuk bercuti..eheh!
Ntahlah...suasana apa lagi yang aku mahukan..eheh!
Niat di hati nak sambung belaja..memang nak sambung pun..tapi aku kena tunggu lagi atas sebab- sebab rasmi..

Tapi kadangkala aku suka suasana disekolah..cuma..aku tak mampu untuk bergerak seorang diri..sedangkan orang di atas bertubi- tubi menyuruh itu dan ini..
Ni baru je lepas kursus...ada lagi penambahan format pengajaran..
Yang lama belum dikemaskini..datang lagi format yang baru..haha!
Adoiyai..
Namun, agak seronok kerana dibagi peluang untuk menghadiri kursus.
Terima kasih kepada jabatan yang tak pernah jemu memberi kursus walaupun hanya boleh kelim RM30 jer..heheh!


Selepas kursus seminggu..macam-macam cerita baru aku dengar tentang isu dalaman sekolah..
macam- macam hal..isu pentadbiran yang agak tegang..

Aku pun tak tau nak komen banyak- banyak..
tapi yang aku tau..ini isu perpindahan guru..
Guru Besar tak mau sain..
Macam- macam dorang mengumpat pasal Guru Besar..
Aku pun diam jelah..tak memenangkan sesiapa...
Mana- mana tempat pun, kalau bos kita tu salah ke, tak betul ke, atau apa- apa lagi yang keji..bos kita juga yang betul akhirnya..huk3 kita ni orang bawahan je..
Kesian juga aku nengok member tuh..
Tapi setakat ni..GB masih ok dengan aku..
Aku pernah gak cakap isu pindah ni ngan GB..
GB terangkan tentang tempoh matang duduk sekolah..
Tapi dia kata, if aku nak pindah sekolah..dia boleh cuba tolong..
Dia pun faham gaknya jiwa remaja aku ni..haha!
Memang kebanyakkan guru yang kat situ, semuanya orang- orang kampung situ gak..
Kira senang je aku nak berurusan dengan GB aku tuh..
Sementara dia belum pencen..dia kata dia leh tolong aku..
Hmm..masa dah suntuk..perlu ke aku mohon pindah segera?? haha!
Nanti dulu lah..

Kesian kawan aku tuh..tu la..dia nampak sangat nak protes GB dan melawan GB..
Kan pepatah melayu pernah mengatakan,

'Masuk kandang kambing mengembek..masuk kadang lembu mengembooo...'..heheh!

Sekarang tak pasal- pasal suasana jadi tegang..
Dah GB takmo bagi kerjasama..
Sekarang siap ada guna ilmu hitam bagai..pastu men repot- repot polis..satu Bunut dah dengar isu nih..

Bagi aku, aku bersyukur kerana disekolah tu ada tempat khas untuk aku..iaitu bilik Pendidikan Khas..
Tak payah ah aku menyakitkan orang len dengan kata- kata ataupun perbuatan..
Namun kadangkala, ada yang mencemburui aku ini...bluekkk..perasan...

Apa yang dapat aku jadikan pegangan wat masa ni..
  • Buat kerja yang diarahkan dari kementerian..kerja wajib seorang guru..
  • Berbuat baik kepada semua orang..
  • Lepas tu bercampur gaul dengan semua orang dan elak dari mengata orang..
  • Jangan percaya kat sesiapa pun..banyak musuh dalam selimut busuk dan hapak mahupun wangi..
  • Menunjukkan senyuman yang amat manis kepada sesiapa pun..! ;)

Kepada kawan ku yang sekarang ni menghadapi isu pekerjaan yang tidak menggembirakan hati dek kerana terpaksa jaga kaunter 24 jam..aku doakan agar engkau tabah dan redha dengan pekerjaan kau..

Jika kau rasa mahu mencari kegembiraan yang lain..carilah..namun kadangkala kau kena belajar menjadi redha..usah bersangka buruk dengan kurniaan yang diberi..kegembiraan boleh tercipta..dan jangan jadikan diri mu sebagai mangsa!






Sunday, September 11, 2011

Perlukah aku mencari pengganti sedangkan ada yang menghalang??


Sedikit tekanan telah menghimpit hati ini..
Rasa badan tak sehat dan keletihan otak baru nak reda..
Datang masalah lain..hahah!

Kereta aku katanya kompresor yang rusaks...
Tadi dengan penuh harapan aku bagi kat abah wet dan swoh hantar ke bengkel apek ekon..
Tapi sampai sekarang tak sampai kereta aku..kompresor dah diganti, namun ekon masih tidak boleh berfungsi..
Inilah dugaan..memang kadang- kadang betul apa orang tua cakap 'rezeki secupak takkan jadi segantang..'..
Ingatkan nak kumpul wet sikit- sikit...hahaha! takpelah..kumpul lain hari.
Hasrat nak tukar henpon baru aku kuburkan lagi..

Setelah itu..aku mendapat pesanan sms..
Adik aku Amin mau bertunang...
Dia memerlukan bantuan kewangan..batuk- batuk aku tiba- tiba jadi makin horror..haha!
Adoi memang geliga adik aku...
Harap Allah membukakan pintu rezeki yang lebih luas untuk aku nanti...
Semoga berkekalanlah adik aku bersama pasangan yang dipilihnya..

Entahlah apa yang mahu aku tuliskan lagi..
Harap hari esok hari yang seronok untuk aku! Amin..~
Ya Allah..pulihkan kesihatanku dengan segera dan permudahkan segala urusanku..

Semoga akan ada senyuman yang puas untuk aku pada hari esok..!




Saturday, August 27, 2011

YahoooO!!


Tatkala orang lain sebok melakukan persiapan Hari Raya, aku pula sebok memalaskan diri..hahha!
Tahap kemalasan yang meninggi- ninggi telah menerjah ke dalam diri aku..

Ya Allah jauhkanlah diri aku ini dengan sikap malas yang berleluasa..

Ekceli, waktu ini di hadapanku terletak beberapa buah fail yang besar..
Yer..kerja sekolah..hahah!

Itulah akibat jika kerja sekolah tidak dilakukan dengan jayanya ketika di sekolah..
Aku pun bingung memikirkan kerja sekolah ini.

Masa aku mula datang ke sekolah tuh..
Memang tiada sistem fail yang sistematik..
RPI untuk kanak- kanak??? Langsung tiada..
Penyelaras aku langsung tak buat apa- apa..hahah!
Now..akulah boya tatkala kelas karam dilautan..
Masalahnya, boya ni tak cukup angin..maka, daya apungan yang ada amatlah buruk..ahaha!
Belum dimasukkan angin dengan banyak dah disuruh mengemudi perenang baru...hahah!
Wow!!
Dahlah suasana suram...kawan tak ramai...hiburan disekeliling pun tak banyak...
Setiap hari ak mesti tanamkan sesuatu untuk aku terus mengemudi arus...
Bluekk!!

Ni tiba-tiba mesej ditelefon berbunyi ah..
No maxis aku.
Katanya...

DIKESEMPATAN INI SAYA MOHD AZNAN BIN SU....MAN PEGAWAI PENGANGKUTAN JALAN NEGERI JOHOR MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SEMUA SAHABAT YANG MEMANDU KENDERAAN. TIDAK KIRA DI MATA SAHAJA DESTINASI YANG DITUJU. RANCANGLAH PERJALANAN ANDA....BLA-BLA..PANJANG LAGI..TAK LARAT NAK TULIS..

Tapi siapa Aznan ni? Aku tak kenal pun..nombor dia pun aku save..ke dia memang hantar mesej kat semua pengguna jalan raya...tapi yang best dari JPJ ah...setau aku..tak penah kenal lagi dengan orang JPJ...kalau ada pun..time amik lesen dulu..tu pun pegawai penguji...apa pun. agak seronok dapat mesej hari raya! hahah!

ok..nak stop menulis blog dan meluahkan perasaan ni...
nak sambung bikin kerja...!! Yahoooo!!

Thursday, August 25, 2011

Nama saya Mardiana...haha!


Esok sudah hari Jumaat..
Aku rasa agak teruja untuk pergi ke sekolah kerana lama sudah tidak ke sekolah..
Duduk di P.Koo beberapa hari..
Setelah selalu keluar sekolah..tiba- tiba rasa penat nak kuar..

Macam malas je nak handle menda- menda tuh...lama sangat...4 hari 3 malam..
Letih ah..

Namun pada kali ini aku menyimpulkan program yang dianjurkan agar menarik dan memberi pengetahuan yang berguna..
Ada belajar sembelihan, menyempurnakan jenazah, pertandingan nasyid dan pelbagai..
Yang paling best handle bubur lambuk!!
Ekceli program-program yang dianjurkan tu sedikit sebanyak banyak menambahkan ilmu pengetahuan.
Cuma part yang paling aku lemah ialah bila tak cukup tidur..
Menciks...macam ada kakak tu leh plak dia kata dia tak boleh tidur..hmm...agak kesian...

Ni dia kumpulan aku..Kumpulan Syaaban

Aku dilantik untuk menjadi mentor kepada satu kumpulan ni..
Mentor?? hahah! Aku bukan minat pun..tapi aku jalankan juga tanggungjawab tu sedikit sebanyak..
Bila berkenalan dengan mereka yang dibawah seliaan aku..aku rasa agak bertuah dapat mengenali mereka..
Aku tertarik dengan beberapa pelajar perempuan yang bertudung labuh dan berjubah..
Sejuknya mata memandang..tutur bicara dia pun agak menyenangkan hati..
Hmm..apa aku mau komen ni??
Sebenarnya, keindahan memang ada pada mereka yang menutup aurat dan mempunyai ciri- ciri muslimah yang sejati..
Mungkin mereka tak secantik macam Rafida (Kasih Alia), Wardina, Azizah Ariffin ataupun Irma Hasmie..
Tapi, ada sesuatu yang tidak aku dapat jelaskan dimanakah kecantikan mereka...
Ianya terlalu sukar diperkatakan jika melihat pada pandangan pertama..hehe!
Semoga mereka akan terus dilindungi Allah..

Yang membanggakan aku..
Group dibawah seliaan aku leh menang nasyid..hahha! tak sangka..ekceli..aku tak membantu mana..just bagi kata- kata perangsang dan sediakan apa yang mereka mau..
Aku tak macam mentor len..siap berlatih- latih dan test power..
Aku just cakap..buat lah sesimple dan semudah kamu..
Tak perlu canggih- canggih..yang penting kamu kerjasama dan enjoy!
Alhamdulillah...Berjaya dorang tunjukkan aksi yang diluar jangkaan aku...hahah!
Yelah...hidup ni kalau ada benda yang mudah kenapa mesti kita mesti rumitkan..

Hmm..Masa program tu juga..ada aktiviti mengacau dodol..
Owh...lamanya tak merasai kehangatan api kacauan dodol..
Hmm! Seronok..lagi- lagi bila nengok bro Hitam!
Hehehe! Manis ah bro Hitam tu...;p
Ekceli..aku just suka je berbual ngan bro tuh...sebab aku rasa dia unik..
Tak semua lelaki aku suka nak kawan...kalau tegur- tegur biasa leh ah..
Ish..tetiba nak tulis pasal ciri- ciri lelaki yang senang aku nak kawan..
Aku ni rasanya macam minat nak kawan kat lelaki yang:
  • Tak banyak cakap..senyap je. (seronok nengok riak muka yang senyap dan seronok bila nengok dia banyak cakap secara tiba- tiba.Hahah!)
  • Pandai buat kerja..(laju je buat apa- apa..nampak macam tak pandai..tapi pandai..kira tak pukul canang ah)..
  • Cool (susah nak explain..hahaha!)
  • Senyuman yang unik!! (nampak macam tak senyum..tapi senyum)!
Opss..
Bluerkk..tetiba cerita pasal lelaki yang suka aku nak kawan..hahah!
Dah! Stop..tapi saja aku nak cita kisah bro Black ni kat blog aku..dia mengingatkan aku kepada seseorang lah..haha!

Apapun..hari ini aku dah menunaikan janji untuk membelikan kuih muih raya nenek..
Lega rasanya..kalau tak asyik bising je..
Aku memang takda masa..ni petang tadi baru ada masa..
Entahlah..harap nenek puas hati..kesian gak nengok nenek..

Esok sekolah!
Tak sabar rasanya nak tau apa kerja- kerja yang kena aku buat..
Tadi Nasir dan bagi hint-hint..yahoo! Banyak kerja yang buat!
Baru tak makan gaji buta..!

Ulasan tajuk:
Kenapa aku buat tajok nama saya Mardiana..
Ekceli ni ah nama samaran aku bila ada orang yang tak dikenali menanyakan nama aku dan nampak mencurigakan...hahah!
Banyak kali ah aku guna..
Aku kan kadang- kadang macam suka- suka je orang nak ajak bual..
Macam masa aku bungkus bubur lambuk kat Dewan Jubli tu..ada pakcik sebok- sebok interview aku...aku jawab je nama aku Mardiana..haha!
Bro Black ngah cedok bubur men mata je ngan aku..diam..tak cakap apa..macam tu ah style dia..
Padahal pakcik tu nak bual ngan dia..dia leh buat bodoh..
Bila pakcik tu blah je..dia senyum dengan sweet dan cakap..hey Yam!...hahah!
Nengok..orang takda baru nak bising..cet!
Tu je..

Saturday, August 20, 2011

Ado kawan den..


Ado kawan den..
Namo dio..Benjamin Button..
Berasal dari kutub Utara..

Ado kawan den...
Namo dio...Heleda Muncinin..
Berasal dari kutub Selatan..

Hehehe! Eh..tetiba den macam dah terpengaruh dengan hasil penulisan ada kawan den tuh..
Guna nama watak Omputeh belako..

Takdolah..begini ceritonya..
Agak seronok menjadi orang tengah- tengah ni..
Mendapat info, memberi info dan mentafsir info sesuka hati..
Entah betul atau tidak info tuh..
Dengan ceritanya si Heleda Muncinin ni suka kat Benjamin Button ni..
Lepas tu Benjamin Button ni kata, 'den tak suko kat dio'..haha! terror Benjamin ni kecek negori Sembilan..
Tapi berdasarkan cerita Heleda Muncinin ni...Benjamin Button ni memang suko ah kek dio..
Cuma dia sajo jual mahal...nak tunggu Benjamin ni berkata- kata..
Benjamin ni plak..macam main teka- teki..Ado sumber kato, dia suko kat Heleda..
eh..suko pulok...
Alamak, dah masuk loghat Kelate pulok..hahaha!

Ehmm..poning palo den..
Ikot demo ah nak buek guano..
Jika suka sama suka..apa salahnya berterus- terang..ye dop? heheh!
Lamo dah cerito ni...hampir setahun juga ah...even aku ni tak termasuk dalam filem tragis cinta tiga segi ni, kadang- kadang watak aku terselit sikit..
Alah, watak tambahan dimana...aku akan menaiki bas dan berjumpa dengan driver bas..
Scene yang aku kena lakunkan ialah scene bertelefon dengan driver bas...ok tak???
Ok sangat!
Bluekkk!!

Tak sabar nak nengok kesudahan cerita Benjamin Button dan Heleda Mucinin ini..
Saja aku abadikan di dalam blog aku ni kerana nak jadi watak sampingan..Seronok jugak..!
Bluekekkkeek...

p/s: Cerita di atas adalah rekaan semata- mata..tiada kaitan samada dengan yang hidup atau pun yang sudah meninggal dunia.

(Aku sedang menunggu seseorang muncul dihadapan pintu dan senyum lalu mengatakan 'Hye Sayang'..hehee! takotnya..)

Sunday, August 14, 2011

Dendam Jiwa

Ya Allah..
Air mata aku ni senang betul nak gugur..berjurai- jurai terhempas di pipi aku yang tidak licin langsung ni..begitu banyak lekuk- lekuk...
Setelah sekian lama terbuku di hati, aku terus meluahkan apa yang aku rasa.
Penat sudah menyimpannya didalam hati sanubari ku sebagai seorang anak.
Lega betul..tapi aku rasa macam tak payah puasa pun takpa..
Entah semenjak kebelakangan ni aku rasa ada sesuatu yang hilang dalam jiwa aku..
Kenapa aku macam ni..tak seronok langsung..
Ini bukan masalah cinta remaja mahupun cinta gembira..
Ini masalah jiwa..
Jiwa yang serabut...bikin aku lost...
Agaknya, banyak sangat kelalaian yang aku buat kepada Tuhan..
Rasa sangat..
Tapi kenapa aku tak move..still kat tempat yang sama..
Membiarkan diri terus dibakar dengan dosa- dosa basah dan kering..

Entahlah, aku rasa takda magnet yang menarik aku..
Aku sangat kesal dan sedih..
Semuanya diselimuti dengan kesedihan dan kenegatifan..
Ada saja yang tak kena..

Ya Allah...
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah,
jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah,
jika haram, sucikanlah
jika jauh, dekatkanlah.



Wednesday, August 10, 2011

Merdeka Ramadan



Hello..Salam Ramadan..
Alhamdulillah..bertemu lagi aku dengan bulan Ramadan pada tahun ini.
Lama sungguh aku tidak menghapdate blog yang suram muram berwarna hijau..
Ala- ala garden and menyerlahkan kejiwaan wanita..hehe!
Yeke?? Bluekkk...;p

Ini tahun kedua aku berpuasa sambil mengajar..
Hmm...macam- macam konflik berlaku..
Tapi itu aku jadikan cabaran..ekceli..ni hari ke3 aku konon- konon merajuk..haha!
Susahnyalah mengajar kanak- kanak istimewa ni..
Pendekatan yang macam mana lagi harus aku gunakan..
Kebanyakkan mereka sudah 'bujang' sebelum usia..hmmm..
Geram di hati ni..pelbagai kaedah aku guna..tapi, aku kena faham..kalau tidak kerana kekurangan pada diri mereka..taklah mereka masuk ke kelas pendidikan khas tuh.

Tapi melayan karenah Wawa memang mencabar setiap hari..

Nengok ni..gedik tau kecik ni amik pic..

Aku pun tak pasti..aku ni cikgu ataupun kakak ataupun ibu angkat ataupun bibikss...hahha!
Namun, aku taklah merasakan ianya satu bebanan..macam best plak layan ahli syurga tuh..
Fikri pun sama..makin besar lah dia...setiap hari aku cuba memberikan sesuatu untuk dia..
Arini aku ngolok dia cakap..ekceli mana ada dia cakap..
Dia cuma wat bunyi...aaaaaa ah! aaaaaaaa~ aaaaaaaaaaa~~~~ ah~mak mak mak makk..
hahah! dia suka ah aku wat bunyi macam tuh..siap datang kat aku terus nak salam..
ececeh!!

Hari ini ada orang penerangan datang..
Sempena bulan kemerdekaan depa lancarkan kibarkan jalur gemilang di sekolah- sekolah..
Ekcited budak- budak..
Si kecik Wawa pun dah pandai kuar kelas sendiri..dah tak payah ajak aku..
Tu ah perkembangan terbaru dia, berdikari..suka aku nengok..
Masa pelancaran tu dak- dak dibagi bendera, key chain dan juga note kecik yg tulis 1 Malaysia...
Aku harapkan..adalah semangat sayangkan negara itu dapat diterapkan..
Kesian kerajaan kena kuar modal banyak untuk supply bendera-bendera dan menda- menda lain..
Sepatutnya, jika kita sayangkan negara...tak perlu harapkan bendera free...sendiri beli ah...
Nengok tadi, cikgu- cikgu berebut nak key chain dan bendera- bendera letak kereta..
Aku wat bodoh je..tapi ada rezki...orang yang bertugas tu datang sendiri bagi kat aku..
Key chain plak, tukang kebun tolong rebutkan untuk aku...aku dah cakap aku takmo..dia beria- ia nak bagi...kesian kat kak Som..dia dah angkat tangan dari tadi..siap panggil nama cik nit..cik nit..huk3 Aku dah suwoh bagi kat kak Som..cik Nit nak gak bagi sama ku...aku amik jelah..

Bendera tu aku bagi kat Wawa sebab dia excited nak kuar tadi..tapi dia tak dapat bendera pasal dah abes ah bendera...
Sejak minggu lepas aku disuruh nyanyi lagu tanggal 31 tuh..suka betul Wawa..
Yang jelas dia cuma leh nyanyi part Merdeka..
31 bulan lapan 57, hari mulia negara ku merdeka! merdeka! (wawa:eedika!)..hehe!
Tu lah proses pembelajaran untuk Wawa..more kepada komunikasi...alhamdulillah semakin jelas dia cakap...yang paling best kadang- kadang mak dia lak tanya aku, apa dia cakap?? hahah!
Hari ni...Wawa buat hal..dia takmo balik ngan mak dia..
Dia nak balik dengan Igu Nini....best betul nama aku..nak buat nama glamer ah..
NINI CARLINA...wah! hhahah!
Memang sanggup si kecik tu tunggu aku..sampai jam 1.20..
Sampai je umah..dia leh takmo turun..sian mak dia..kena angkat..leh plak dia selitkan kaki bawah seat...adoi..menangis- nangis sebut nama nini..hahah!

Hmmm..
Semenjak bulan Ramadan yang mulia ni..
Belum pernah aku pergi layan bazar- bazar Ramadan..
Bukanlah menjadi insan yang eksen..namun, aku tidak terasa mau pergi..
Bayangkan...kesianlah kepada mereka- mereka yang terpaksa membeli makanan kat bazar..
Pesanan untuk mereka:
'Kamu, kalau ada masa..Baliklah awal ke rumah..Masak nasi sendiri...Goreng Ayam or telur pun ok!'...kenapa aku cakap sebegini??

Kalau aku balik sekolah tuh..seawal jam 2 petang peniaga bazar dah tayangkan makanan dia..Siap dah bungkus..Agaknya pukul berapa ah dia masak semua?? Lepas tu kita makan jam 7 setengah malam!

Aritu, pernah aku nampak sorang mamat tu sebok bancuh air..walhal masa tu baru jam 12 tengahari..bancuh kat gerai tepi jalan lagi..orang patut tunggu ah pas semayang Jumaat..aritu ari Jumaat...aku hanya menggelengkan kepala dan tersenyum..

Tapi, boleh saja jika mahu beli makanan di bazar- bazar..
Kalau nak beli, nengok dulu keadaan..jangan terpaksa dek nafsu mata...
Kesian perut kita..

Ada beberapa hari lepas, kitaorang adik beradik baru pas ketawakan mak..
Mak selalu terpedaya dengan kata kawan- kawan dia..
Ada kawan dia kata ada 1 pakcik tu jual nasi bariani..beras panjang..beli kat Singapore bagai..
So abah aku memang peminat nasi bariani tuh...
Jadi mak aku excited beli..nasib beli sebungkus..kesian nengok abah..nak jaga hati bini..dia makan ah gak..pastu mak tanya..sedapkan bang??? hahah! Aku diam je...wat- wat tak pasan..
Abah diam je angguk- angguk..
Sekali mak aku rasa sendiri..dia terdiam sekejab..
Lepas buka dan time lepak- lepak baru cita pasal nasi bariani terbuka..
Kesimpulannya...kureng..indah khabar dari rupa..ahahha!
Tapi takleh nak judge nasi tak sedap..citarasa kan lain-lain...

Hmm...arini dalam sejarah...
Aku pergi ke klinik desa kampung aku..
Lama sungguh aku tak naik bangunan tuh..
Since aku sekolah rendah ah..
Arini aku naik..
Sebab...bawak acad mutakss wat pemeriksaan untuk baby- baby..
Adoi..belum sempat masuk umah..abah dah suwoh bawak si kecik..
Tunggu aku balik upernye...
Arini acad kena timbang, ukur kepala, ukur panjang..hi3
Kekok aku..nurse kata mana mak dia??
Nurse tu tau famili aku yang jaga..yela, dia nurse kampung..mesti dia tau all da cerita..lagipun dia pasan acad..dia penah nengok mak acad time berpantang kat uma nenek..
Tapi tu hanya isu enteng!..aku just nk cite, pengalaman konon- konon seorang ibu yang balik keje tergesa- gesa ke klinik bawak anak..bukak baju baby, pampers..pakaikan balik..soal jawab ngan nurse..hahaha! Adoi...kerana acad..

Saban hari banyak menda baru yang dipelajari..
Seronok kalau menda tu kena dengan jiwa..
Jika tak kena...memang mengantok ah nak bikin..Bluekkk~~