Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Friday, April 30, 2010

MASALAH TIDO!


Semalam try tido awal.. Lastly, aku tido kul 4 pg...besh! Tahniah Tini... Pas ni leh apply jadi Mak Guard as a part time job..hahaha!

Hasil tido yang lewat, aku pon bangun lewat.. Ganjarannnye, aku dpt dengar siaran radio percuma. Abah.fm.... hahaha! Lame tu dengar...isunye, isu yang sama gak...pasal tido..

Azam bulan 5 ni aku nak bangun awal..! Biar abah bangga punya anak dara macam aku..hahaha!

Saya Yang Tak Chomel..hahaha!



Tadi petang mak tibe- tibe mengungkai kenangan lame..
Dia bukak album yang ade photo2 kami sekeluarga..
Uhh...rase mau cry laju2 pasal ade pic arwah moyang tercinta bergambar bersamaku...
Sedihnye menusuk kalbu...

Sememangnya moyanglah insan yang paling aku rindu dan rapat..
Setiap detik dengan moyang takkan aku lupakan..
Sejak aku bayi lagi, moyanglah yang tak jemu2 menjaga aku..
Sehingga sekarang aku maseh igt lagi rase air milo susu yang moyang sediakan untuk aku mase aku balik sekolah tadika...aku g sekolah tadika abah hantar, tapi balik sekolah aku balik jalan kaki.. Masih terasa bahang panas dan bunyi2 lori dan kenderaan lain yang melalui jalan raya..
Sampai je rumah, aku dh nampak moyang sediakan bantal dan ade botol susu disebelah bantal...
Bila aku ngah menikmati susu tuh, moyang akan amik surat khabar dan mengipas ku supaya aku hilang bahang kepanasan.. Tak tahan dah air mate ni.. hu3

Arggghhh...aku igt semua tuh.. Gambar petang tadi telah menyebabkan aku merasa pilu...
Bila moyang takde..memang la aku terase sgt kehilangannya..
Aku tido ngan moyang....
Makan ngan moyang......
Mandi ngan moyang.....
Aku g men, moyang gak yang nengok2..

Kesimpulannya, semasa zaman kanak- kanak aku, moyanglah yang banyak menyumbang kepada perkembangan Sosioemosi aku.... Aku gembira pasal akulah cicit yang dipilih moyang untuk dijaga..

Semoga roh moyang damai disana.. Terima kasih moyang...

Sunday, April 25, 2010

PERKAHWINAN ABANG MONAH..


Hari ini adalah majlis perkahwinan Herman...Jam 3.30 petang baru aku, Tiara, mak dan abah pergi ke rumah Monah..Monah sahabat bek yang tak pernah jemu memboncengku ke sekolah mase form 6 (walaupun 2 2 takde lesen motor).. Mulanya aku dah janji ngan Mona mau rewang mase ari Sabtu tu..tapi aku terlalu busy dengan kemalasan aku..hahaha! malas n malas je la keje aku..yela, cuace panas sgt arituh..bikin badan lemau..kalu sejuk n hujan aku amat aktif.

Mase sampainya kat uma Monah tu, mata aku melilau2 mencari mane kelibat Mona..erm..xnmpak dh die..terus terang aku lama xnampak die depan2..last sekali mase jumpa die kat kawin Maria..mase tuh aku masih kat UM lg ke? ntah ah..tak hingat..takpun mase hujung2 tahun lepas kot..dh besar pn anak die si Sofia Balqis tuh sekarang..dh cantik macam Mona. Hahaha!

Pastu kebetulan pengantin pon ade jalan2 depan aku sebab mau g berposing kat mana ntah. Maklumlah, mau mengabadikan detik bersejarah yang berlatar belakangkan alam semulajadi. Aku senyum kat Herman dan isteri die.. Aku pon ucapkanlah tahniah kat mereka berdua.. Herman nampak malu, isteri die aku tak pasan ah reaksi muka..tp dia senyum ah.. Nmpak kepanasan..yelah musim panas, pastu pakai baju pengantin yang agak ketat dan meterial yang macam tebal je..Kaler blue.. Kesian jugak ngk pengantin.

Perut dah lapar..tanpa berlengah aku, Tiara, mak dan abah terus ke meja makan. Eh! ade air sirap..memang sedap..

Mase makan tuh datang ah sorang makcik..Mak ayang...tak tau pon makcik tu ape name die..tp yang pelik, dia tau nama aku..hahaha! Menarik2.. Selalu gak aku berfikir, cam ne dia tau nama aku..begitu fofular kah aku sehingga ke Kg. Bakar Arang namaku di kenali..memang ah tak mustahil.. tapi pelik ah..mane aku penah lepak umah makcik tuh..Kalu kat Bakar Arang tuh umah Mona jela yang aku selalu lepak..Mak ayang terus mendekati ku dan aku hanya melemparkan senyuman sambil mempelawa makcik tuh makan sama dengan aku...dia kata makanlah Tini, makcik dah makan lalu die memelukku seperti aku ni anak kesayangan dia..hahaha! My mum pon dah lame xpeluk aku mcm tuh..cium2 dan salam tu ada ah..tu pn kalu mau g jalan jauh..

Time makan, aku ditegur lagi ngan seseorang...pekerja makmal mase aku sekolah menengah.. En. Fauzi.. dia kata macam kenal..memang ah..7 tahun kot nengok muka aku kat SMKDMYS tuh...bosan..zaman sekolah menengah adalah zaman yang paling aku tak bape gemar untuk diingati.hahaha! Era kemendungan..Aku tak suke sek men aku..hahaha! Dah ah kena masuk jam 7.15 pagi..aku plak selalu kena dermakan 50sen untuk pembangunan sek melalui dendaan yang dikenakan...Pastu duit sekolah cuma RM1.50..50sen untuk tambang bas..tinggal 50sen lagi.. mau makan ape??? Memang aku jarang makan kat sekolah...bawak air kosong je..aku pon lupe aku makan ke tak time rehat mase zaman sekolah dulu..rasenya tak lah..balik sekolah je aku makan laju2..pastu tido sampai sebelom mak balik keje..kalu mak dpt tau aku tido, mampus kena marah..

Perkara- perkara yang aku benci semasa di sek menengah:

1. Guru Besar suke membebel berjam- jam..Lagi2 cikgu Yusak.. Cikgu yang xpernah ganti baju. Hari-hari baju same.

2. Pengawas yang buget bagus, cek orang punye stokin. Kalu ade tapak hitam pon dirampas..Dorang punye stoking xpe belang-belang.

3. Baju sukan yang besar gedoboh..menyusahkan aku untuk berlari2..kena repair lagi. Kalu nak beli saiz kecik sikit untuk keselesaan cikgu akan cakap 'awk nak tunjuk ape pakai ketat2'..bukan pakai ketat ah cikgu..Just sedang2 je..sy bukan lawa pn..orang xpasan ah.

4. Pastu baju kurung pendek ckit kena tahan. Penah sekali aku kena tahan, pastu laju2 aku lari dari kumpulan tahanan..malas ah mau layan benda2 remeh mcm nih..

5. Cikgu yang sentiasa swoh tulis nota. Penerangan xda langsung...suara romantis. Mengantuk.

6. Bunyi mesin ketuk2 yang amat kuat disepanjang pembelajaran sbb mau buat asrama..mase tu aku form 3..dh ah sore cikgu slow..lawan bunyi bising plak.

7. Budaya geng2 hebat sekolah. Kononnya dorang adalah geng yang terhebat yang patot ditunduk.. Nasib aku ni macam budak bodoh dan memang tak menarik perhatian pasal aku ni amat selekeh...Yang best, makcik aku tergolong dalam geng2 tuh..pedas je tinge aku bile cikgu ckp pasal keturunan ni..

8. Kelas tambahan tiap2 petang.. bukan bermakna pon kelas tuh..langsung tak masuk otak.. kenapa? ntahlah...lame sangat kot pembelajaran..habis clas kul 1.50 ptg..tibe2 kul 2.30ptg ade clas lagi..malas.

9. Time balik sekolah, aku selalu kena berdiri kat pintu bus..penah sekali terpaksa berpaut kat pintu bus kuat2 dari sekolah sampai ah kampong..terpaksa ah bersumbat2..kalau tak sampai umah lambat..bus len pon lambat sampai. Kalu masuk dalam,bus, terpaksa ah berbusuk2..ceh!

10. Barang sekolah aku selalu ilang...banyak pencopet...

Erm..byknye memori persekolahan aku yg tak bape best.tp bile diigt2 balik semua ni..kdg2 lawak gak..banyak ah memberi pengajaran kat aku..pengalaman.. Sampai sekarang aku maseh igt lagi momen2 time aku tgu bus sekolah di bawah pokok ara yang besar (dh takde pn pokok tuh), makan roti depan bengkel Kemahiran Hidup, duduk kat perhimpunan sambil dengar cikgu bebel, teman member g dating kat lorong maut...hahaha! banyaknye...


Pewot dh kenyang.. Aku pon bangun, pi amik air sirap lagi...sedap.. Akak yang jaga kaunter air Sirap pon senyum je ngk..3 kali aku cakap time kaseh..

Aku jumpe Ayu..member sekolah dari tadika..Kedai bapa die pon tak jauh dari umah aku..Hahaha! Die tegur dan tanye aku dah keje ke..aku dengan muke epi menjawab..belom lagi lah Ayu..Die tunjuk anak lelaki die..Dh besar.. Aku kenal anak die pasal kelincahan anak die berkata2 pernah menjadi isu dibibir makcik2 yang penah lepak umah aku...Budak kecik belajar melalui peniruan, aku tak terkejut bila anak die petah berkata2 dan 'jujur' dalam berkata- kata. Aku pon takleh mau komplen pasal aku pn dulu penah menjadi si kecik dan belom ade anak pon..menakotkan untuk memberi komen2 nih.

Akhirnya aku jumpa Mona dan suaminya..Mereka sebok tanye perkembangan pekerjaan aku.. Aku jawab je ape yang dorang tanye..Takde la memalukan..Biarlah dorang tanye..Aku pon paham, takde benda len yang dorang leh tanye..huk3 Mona sempat usik aku ngan Herman lagi.. Gilak punye Mona..terang2 akak ipar die depan mate..Tersipu2 aku..Tapi aku cover dengan lakonan bongok aku...Ceh! Aku dimalukan di hari bahagia Herman!..Sebelom terjadi benda merepek,aku salam dan mohon minta diri..Tapi sempat Mona pesan, die kata 'ko jangan mengada2 cari orang oversea macam Yah..'..hahaha! Mengata member aku yang kapel ngan penganas dari Pakistan... Dah hati Yah terpaut pada insan bermisai tebal..mau buat cmne..

Thursday, April 22, 2010

MAAFKAN DAku NENEK!





















Nenek: Oh Tini, mari letakkan ubat mata nenek.


Tini: Ok, meh akak letakkan. Kat mana ubat nenek?? Tiara, ko tau kat mana ubat nenek mak letak semalam?

Tiara: Ada dalam ice box...Kau cari ah.

Tini: Eh, kau tau kan? Amikkan ah..biar aku letakkan.

Tiara: Kau amik ah sendirik.. Ada mak letak atas tuh.

Tini pon pergilah ke arah ice box.. Memandangkan kali ini nenek dapat ubat mata yang baru, maka memang terpaksa ah dia bertanya pada Tiara kat mana ubat mata nenek pasal semalamnya, mak yang bubuh ubat mata nenek tuh...lagipun memang mak bagitau kat Tiara je pasal kedudukan ubat mata nenek.

Tini: Yang mana ni Tiara? Aku tak tau ah..kang salah aku letak, bahaya.

Tiara: Yang ade sticker hitam tu ah Tini..Mak yang bagitau semalam. Yang tu lah aku rase..

Tini: Yeke Tiara? Kau jangan men2... (Tini ade bace pada label botol tu 'oral'. Tini berfikir sejenak, 'takkan oral?'..macam pelik je)...

Tini pon amik ah benda alah yang diperkatakan Tiara.

Tiara: Betul la tuh..

Nenek pon dah bersedia untuk diletakkan ubat.

Tini: Nenek, bukak mata. Akak mau letak nih.

Tini pon selesai meletakkan ubat mata.

Jam 10.30 malam...

Abah: Oh Tini, ni ade ubat gusi abah tau. Ko baik- baik.

Tiara: Yang mana abah?

Abah: Ni yang label hitam, ada tulis oral.

Tini dan Tiara saling berpandangan. Lantas kedua- duanya ketawa terbahak- bahak.

Tiara: Weh Tinie! Abis ah ko..

Tini: Mak, tadi akak letak ubat tu kat mata nenek ah.....

Habis satu rumah ketawa terbahak- bahak..termasuklah tuan empunya mata yang mana matanya dibubuh dengan ubat gusi..Semua tak boleh nak bercakap- cakap apa..Antara lawak dan kesian kat nenek.

Padan ah aku rase macam pelik je ubat baru nih..cecairnya lebih likat dan tak macam selalu. Aku ingat memang macam tuh..ceh! Tak boleh harap betul lah adik aku tuh.. Aku pon same, nape lah tak boleh nak faham tulisan label tuh..tapi tulah, terlalu percayakan adik..Confident! Lastly, nenek yang jadi mangsa. Laju- laju dia g dapur dan cuci perlahan- lahan sekitar mata. Tapi rasenya ubat gusi tuh tak masuk betul2 dalam kanta mata dia pasal aku pasan memang tadi kat kelopaknya aje..abah cakap, ubat gusi tu memang ckit likat supaya dia dapat melekat pada gusi.

Nenek: Padan ah aku rase mate aku melekat tadi..! (cakap sambil ketawa)

Tiara: Ni salah ko ah Tini. Bongok sangat..hahahaah!(tanpa ada perasaan bersalah)

Aku jugak yang dipersalahkan...Hmmm.. Takpelah, moga2 mata nenek tak apa2.. Kalu ade infection, esok jugak aku bawak nenek g jumpa Dr. Rizal

Wednesday, April 21, 2010

TEH SUSU DAN CARROT SUSU!


Aku suke minum teh susu....dulu tak suke sebab dia ada susu dan bikin ketidakselesaan selepas meminumnya...Namun, setelah ku kenal dia, aku jadi jatuh cinta kat dia..hahaha! Sedapnye teh susu..

Air Carrot Susu..Honestly, penah rasa sekali je sebelom ni.. Walaupun kalernya cantik, jarang ianya berada dalam permintaan lidah ku..hi3

Adakah kedua minuman ini sesuai untuk digandingkan??.. Erm..entah..hahaha!

Eh! Apa yang aku merepek nih? Entahlah jugak jawapannya.. Hakikatnya, walaupun kaler mereka hampir sama, namun yang tersiratnya mereka memang berbeza. Diibaratkan macam ikan Salmon dan ikan Selar Kuning..hi3

Tuesday, April 20, 2010

MENJAHIT MANIK PADA BAJU CIKGU TIARA



Malaslah mau jahit manik ni..kalu untuk keperluan diri sndri dan mau mencantikkan baju diri sendiri aku tak kisah sebab aku boleh bikin bile- bile aku suke..

Ini semua gara- gara Tiara..mengambil upah jahit baju cikgu die..cikgu aku jugak mase zaman sekolah dulu...cikgu Sejarah..tp hanye seorang je cikgu Sejarah yang bertahta di hati till today..Pn.Tan..kalaulah Pn.Tan terbaca blog ni..aku mau bagitau: Cikgu,saya sangat suka cikgu! Terima Kasih menjadi cikgu yang best dan memberi peluang saya merasakan keseronokan untuk ke sekolah!..Aku doakan Pn. Tan bahagia bersama keluarganya..Andai ada peluang, aku mau berjumpa dia. Tapi entahlah, kebarangkalian tu amatlah tipis..hahaha! Tapi tidak mustahil kan?? hahaha!

Aku kena siapkan juga baju cikgu Tiara tuh..kesian gak Tiara pasal cikgu tu asyik cari dia je..Harap aku bersemangat untuk menjahit! Yahooooo~

Monday, April 19, 2010

MELAWAT HOSPITAL SULTANAH AMINAH

Cucu yang memayungi nenek!
Bergurau dengan hero Tamil.. Sambil tunggu nenek..hmm
Mase ni kete kat area Plaza Angsana. Tak boleh gerak dah..kecewa.
Disebabkan bergerak pon sikit- sikit..aku saje je takmo gerak ke depan. Amik pic dulu!
Membontoti Viva..sebelah Viva tuh Satria Neo..Ade nurse dalam tuh..suami die hantar.
Semakin jauh Neo itu pergi....bye-bye
Korek- mengorek..
Kerja- kerja penambakan dan pembesaran jalan depan spital.

Memang menyeronokkan bile mendengar perkataan lawat n melawat... Eee...sonok ke? depend ah ape tajok lawatan tuh.. Arakian, tugasku kelmarin ialah menjadi driver kepada mak and nenek.. Pagi-pagi dh bangun..seawal 5.45 am..sejuk seh air.. dh ah lame tak mandi pagi seawal itu..namun, ku gagahi jugak bermandi- mandi dan menggigilkan badan..;p

Jalan kat area Pekan Nenas ok lagi..mase kat Gelang Patah pon ok lagi..yang horrornye ialah jalan kat Skudai..merepek ah..sbb tu tak suke kalu ade urusan rasmi kena g bikin kat Johor Bahru.Dah tau mmg jalan akan jem..Pastu dh ah mak tak yakin ngan aku..Awal-awal dah bg tips JPJ.Malas nk argue pagi-pagi..teringat plak pesan bf aku(cube teka bf aku Batman ke Superman? ha3);p..die kate jangan melawan mak..siap bg tips jwb je 'ok mak' and 'baik mak'..haahha! Memang ah jawab mcm tuh, tapi lepas je jawab, kete pon laju-laju mati enjinnya..hahaha! kat trafic lite plak tuh..Tak tau nk wtpe..selamber je start balik enjin, angkat tangan kat orang belakang and senyum-senyum..jahat betullah aku pasal leh lagi senyum-senyum.

Tapi akhirnye, misi berjaya jugak..
balik ke rumah dengan selamat dan sedikit kurus kerana sepanjang hari kepanasan..!

Friday, April 16, 2010

Seharian berseronok kat zoo negara..k









Aku berterima kasih pada Jamaluddin Rajalu banyak2 pasal aritu die berasa boring kerana kesunyian diri lalu mengajak aku untuk berjalan-jalan..hahaha! Aku memilih untuk pergi ke zoo negara.. Xde langsung gambar aku ngan Jamal pasal mmg Jamal ni xsuke amik pic..macam adik die ah aku dilayan..hahha! Len kali kalu boring lagi, ajak i tau Jamal! ;p

Seni Che Mad..


Hmm..fokus kali ni ialah pada tulisan dan jari-jemari pemilik pic ini..hahahha! keciknye tulisan die kan? berpinar- pinar mata nak membaca..bile ditanye kenape die suke tulis kecik-kecik, die jawab sebab mau jimat space..xmo membazir kertas..aduyai, ok ke jawapan tu...if dapat anak murid tulisan mcm ni, memang kerap ah makan panadol..;p



Harap Amad maafkn aku pasal td aku x bunuh anak lipas yang tibe2 ade dicelahan cermin die..kih3 Sebenarnye, geli nk bunuh lipas..takut isi perut lipas tu terburai2..pasti jari gemok ku akan mendapat kotoran. Sowiey ek amad..;p


Sedap gak makan kat Popeye's td..makan ikan salman khan n nasi kari..Amad yg cakap nasi kari..layan jelah..hahaha!





Happy Birthday Batman!


Hye Batman..Hepi Besday to u!
Kite harap awak akan terus sehat dan berjaya mendapatkan apa yang awak mau dalam hidup awak..walupun awak selalu cakap awak 'boring' n 'menyampah' bila berlaku sesuatu pada hidup awak, pada kite, awak hampir berjaya dalam hidup awak.
Semoga sindrom2 yang masih membelenggu diri awak dapat ilang dengan cepat ye..hahaha!
Seronok dapat kenal awak, walaupun mase 1st time kite ingat awak takkan kawan dengan kite pasal awak nampak seorang yang serius dan penuh dengan kegarangan..hahaha!
Nak tau apa benda yang paling best bila dapat kawan awk? Meh kita bagitau...hi3
Benda tu ialah, banyak nama gelaran n nama men2 awk bagi kat saya..
Antaranya:
  1. Winnie Rachel
  2. Winnie
  3. Win win
  4. Winnie Dawes
  5. Karwunny
  6. Karhunny
  7. Muchie
  8. Karwonnie
Banyaknye name kite awak bg..hahhaha! Tapi tak kisahlah..kite suke dengan kekreatifan awak..Kire awak dh bikin kite tersengeh..tima kaseh lah...hehehe!

Pertama Kali menulis blog.


Jam menunjukkan pukul 3.14 pagi..mata maseh tidak mengantuk.. Suasana malam ni agak sepi..biasalah..dah namanya malam..hanya terdengar bunyi2 kipas dan dengkuran kawan disebelah..kadang- kadang kuat, kadang-kadang tak kuat.
Pada aku dengkuran bukan satu masalah....kadang- kadang pelik juga sebab ada suami dan isteri bergaduh sehingga bercerai berai hanya kerana 1 of them berdengkur..dalam isu ni..aku merasakan, jika menghadapi masalah sebegini..fikirlah dari sudut yang berbeza..sekurang-kurangnya dengkuran itu menunjukkan teman kita tidur di sebelah masih lagi bernyawa dan esok kita boleh bermain-main dengan dia!