Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Monday, October 25, 2010

Aku masih fobia....

Teruknya fobia aku nih..
Takot melintas jalan...

Tadi g bandar Pontian...
G hantar cikgu Siti g stesen bus Pontian..
Esok dia mau interview..Good Luck ye Siti!

Lepas tuh, aku plak masih berharap mau mencari tukang kasut..
Hampeh! kedai tu tutup lagi..

Aku mencari- cari lah kedai yang sesuai untuk aku beli kasut kat Pontian tuh..
Ehmm..memang tak jumpe..
Lantas terfikir akan kedai Bata..
Lalu aku parking di tepi jalan..
Opss..aku salah..kedai Bata di seberang jalan..
Memandangkan aku sudah terparking, aku letak jela kete..malas mau u turn..pasal agak jauh mau U- Turn lah..

Aku parking betul2 depan kedai Emas Chinta..
Baru aku pasan, ade kedai emas Chinta di Pontian..

Lepas gores kad parking..
Aku pon kunci kete dan bersedia untuk melintas...
1, 2, 3 lintas! Macam itik aku lari anak..dengan baju kurung..

Lepaslah fasa pertama..
Fasa kedua..kena lintas lagi..
Tadi toleh belah kanan je..
Ni kena toleh ke kiri plak..
1,2, 3...lintas! opss..tak jadi lintas..ade kete..
Rehat jab..tunggu semua ok..

1,2,3...lintas! opss..tak jadik lagi..adoi..
Last2 aku jalan depan sikit..dekat ngan trafic lite..
tunggu lah lampu merah..baru dapat lintas..

Maka aku pon pergi ke kedai Bata..
Kedai tu je aku percaya untuk memilih kasut..pasal kedai2 len memang bikin aku agak curiga..

Kecewa...tiada yang menarik hati..
Lalu...
Aku pon melangkah dengan langkah yang longlai..
Alahai, susahnyelah mau carik kasut..

Kena lintas lagi...macam biasa..memang lama lah aku nak lintas..
Tapi kali ini aku bernasib baik kerana ada pemandu yang baik hati, yang dapat melihat ketakutan aku melintas..

Hey! Memang fobialah...dulu aku ok je mau lintas- lintas ni..
Fobia ni selepas aku mengalami peristiwa yang menyayat hati aku sendiri..

Mase tuh aku darjah 5..
Budak darjah 5 dah ade kelas tambahan..setiap ari Sabtu..
Pagi tu aku bangun seperti biasa..ari Sabtu kelas mula jam 8.30pagi.

Masa baru bangun tido tuh..aku teringat aiskrim Coklat kedai Mamat.
Jadi aku fikir, aku mau beli mase odw g sekolah..
Kat kepala memang ingat aiskrim tuh je..

Aku pon kuar umah seperti biasa..
Dari jauh aku dah nampak kedai Mamat..
Aku pon berbasikal dengan bersungguh..mau aiskrim!
Tiba masa, aku kena melintas..
Aku toleh ke kiri, ke kanan. ke kiri lagi..
Aku pon lintas...tiba2 aku jatuh dah..tudung melindungi mata..aku pon tak tau apa yang jadi..
Haha! Tau- tau..aku nampak 1 abang dan 1 atok jatuh..aku pon jatuh..aku nengok beskal..beskal pon kemek sejuta..
Serius aku tak sedar ape yang jadi..
Pastu aku ingat, ade pakcik hantar aku balik umah..
Abang dan atok tu pon pergi uma aku..
Jumpa abah..abang tu nampak takut..kesian dia..
Dia bagi abah RM100..tapi abah cakap tak payah..pasal bukan salah dia.
Abah suruh abang tu balik..harap atok tu tak ape2..kesian la atok tuh..
Aku pon serius...tak pasan langsung moto abang tuh..

Abah bawak aku spital..
Aku ingat lagi, lutut aku kena ketuk..
Ntah ape ntah lagi die cek..tanye ade sakit ke tak..
Memang takde ape yang sakit pon..
Aku tak cedera apa- ape..
Cuma luka pada lutut sikit..

Sejak aritu aku takut melintas.
Aku jugak belajar mengawal nafsu makan aiskrim coklat
Kedai Mamat pon jarang ah aku kunjungi..dah takde pon kedai Mamat tuh..
Tak sangka kejadian 14 tahun lalu..masih mencederakan aku..
Sebab tu aku melintas macam itik..pasal aku takot memang!
Dah biasa la bila orang ketawakan aku melintas..
Masa duk Pantai Dalam tuh..mase keje JKR..selalu je mamat- mamat yang melepak tepi jalan ketawakan aku..hhaha! Pedulik ape aku..

Ehmm..bila nengok kasut takde..
Aku pon baliklah..
Tapi kedai emas Chinta memanggil2 aku..heheh!
Kakiku melangkah laju masuk ke kedai Chinta..

Hello! hello! Takda orang jaga lah?
Beberapa saat kemudian...ada seorang aunty keluar..
Ye amoi mau apa? dia tanya..
Aku pon cakap...mau earing aunty.
Dah lama mau earings lah..pasal earings aku hilang sebelah..

Aunty tu tanya aku cikgu ke?
Eh! Aunty tu tau ah aku cikgu..padahal aku dah bukak nametag..
Aku pon senyum..ye aunty! Mana tau??

Tau lah! Aunty tu cakap..ye ah je aunty tuh..hehhe!
Dia kata keje cikgu bagus..mesti keja baik2...
Aku cakap terima kasih je..lalu memilih sepasang anting- anting!
Untuk pertama kali, aku membeli barang kemas emas!
Hati suka..pulang dengan senyum masam manis..
Aku pilih yang simple je..kecik je..

  • Ni cincin idaman aku..ada rezki mau beli!!


Thursday, October 21, 2010

Mampukah kita punyai hati seperti dia?

Mereka yang didalam pic ini adalah kanak- kanak Khas yang bersekolah di SMKDMYS..
Sekolah lama aku..

Kanak- kanak yang mendukung tuh berbangsa Cina dan mempunyai masalah pembelajaran. Kategori lambat dan sedikit terencat.

Kanak-kanak yang didukung pula berbangsa Melayu dan menghadapi masalah penyakit SLE..
Otot- ototnya semakin hari semakin lemah..begitu juga dengan pandangannya..

Mereka berdua amat akrab dan saling bantu membantu..
Makan bersama.
Main bersama.
Malah ke tandas pon kanak- kanak Cina ini akan membantu kanak- kanak Melayu itu..

Kehidupan memang misteri..mampukah kita punyai hati seperti mereka???

Tuesday, October 19, 2010

Mulan - Aku cinta Kau dan Dia..Ringtone tepon aku


Seawal 5 pagi bungi tepon aku yang berringtone Mulan Jamela telah mengganggu mimpi buruk aku..

Cik U... telah mengecal aku..
Panggilan pertama...aku tak jawab..
Namun panggilan kedua pula yang menyusul..

Malaslah mau angkat..tapi memandangkan aku dah menggangu orang lain tido..
Maka aku pon angkat dan menjawab dengan selamba..
Aku pn lupa ape aku cakap dengan dia..
Dan aku cuma igt dia cakap sori sebab marah aku..
Dan ketawa dengan ceria memberitahu keadaan die di sana yang sedang berada di ofis dan jam sudah pukul 7..
Aku a'ah kan aje..dan cakap minta maaf..tu je aku ingat..
Pastu aku cakap ok bye2..dan selamat buat kerja..
Jahat sungguh aku..
Tu lah..kadang betul gak ape yang orang dulu- dulu cakap terlajak kata badan binasa...
Tapi aku pun kena sedar gak..aku ni pon bukan sempurna..
Tapi maaflah..aku dh sedar siapa aku..
Lebih baik aku menjauh..
Aku yakin..lama kelamaan ingatan kat aku mesti takde punye..

Tadi lepas mengajar..
Aku cek henpon lagi..
Dia call lagi...ade 2 miscall..
Mebi die tak senang dengan kata- kata dia semalam
Kata- kata yang ibarat menghina aku..
Aku malas nak mesej die n tanya y call aku..
Biarlah..

Apa2 pun..semoga dia bahagia disana dan akan terus berdampingan dengan kawan- kawan baiknya..dan pride die terus bersinar macam sang suria..!



Monday, October 18, 2010

Apa erti kawan?

Oh kawan...
Benda yang easy jadi crazy!
It's ok..for me u juz one of my fren..not more than that..
And like my mum said...fren not always will be with u forever!

So, like pepatah Malay...buat baik berpada- pada, buat jahat jangan sekali..
Hehehe!
U choose to be like this way..not me...hehe! Take care my fren..

Satu pagi yang indah..
Aku ada dapat satu msg..
Then msg tu ajak aku chating..
Aku tak dapat mau chating, pasal aku kena pergi melawat sepupu ku yang meninggal kerana kemalangan..


Dalam msg tuh..endingnya "Have a nice day cik Kartini Abidin"

Then i reply " U too Cik U... K..... bin M... S...."
Hahah!

Tibe2 ade datang lagi msg..
Dgn ada unsur- unsur kecewa coz aku salah eja...
Dimana sepatutnya U jadi O..
Then aku send lagi msg...
Salah jugak eja..hahaha! Hantar jauh tuh..ke oversea..
Siap maaf2 lagi..

Then..
Die rep..tp aku tak dapat mau rep..
Kredit abes..

Then
Aku send kat facebook..
Nama betul die...

Tiba- tiba,
Hari ni..die marah pasal tulis kat wall die.
Hahaha!

Semua kerana pride! Pasal kawan- kawan die akan baca dia cakap..
Just tulis nama je kot..
Fine..terlalu hebat kah die?

Hahhaa!

Sudahlah..
Kerana itu kau nak marah dengan aku..
Lain kali, if rase- rase pride kau jatuh bila kawan ngan aku..
Jangan kawan..
Aku pon tau...kau apple juice dan aku just kopi o kampung.
Kau keturunan raja-raja, aku keturunan orang biasa..
hahhaa!

Boleh blahh! Aku pon sedar ah aku asal dari mana..ko tu asal dari golongan korporat..
Aku rase..antara kita dah tiada apa- apa hutang..
Pasal raya hari tu kite dah bermaaf2 an dan kau sendiri cakap kau pon menggunakan aku..
Takpelah..tanx for everything...
Pergilah kau dengan juice2 ko..Gud Luck!
And hari ini baru aku paham tentang erti 'kawan' di sudut mata kau...Good Bye!

Sunday, October 17, 2010

Malas mau bikin RP!


Malas mau bikin RP...
Jam dah 11.40..
Idea takde..
Hahaha! 2 hari cuti...buat ape?
Nengok tv sesuka hati je...
Esok mau bangun pagi!
Kenapa mesti ade RP???
Aku ni dah la tak suke menulis..huk3
Nanti mau cari CD Tamil or gusti..biar anak murid nengok..

Objektif: Kanak- kanak dapat mengasah bakat untuk menjadi pelakon ataupun ahli tinju ataupun ahli gusti.

Pengetahuan sedia ada: Mahir bergaduh dan mahir menipu guru..hahah! (reality)

Leh guna tak agak2??

If tanya aku..aku setuju..
If tanya orang lain..mesti banyak komentarnya..

Tepuk dada tanya selera!

Bila aku diingati bersama Tamil...('',)

Cerita Tamil memang best kalau mau melayan..!

Thursday, October 14, 2010

Berdetak Jantung ku!

Berdetak jantungku!
Minta maaf abang Waja...
Kerana Wira aku terpaksa menyusahkan abang Waja!

Aku ni pemandu yang masih dalam pemerhatian lagi.
Hari ini hari pertama aku merasakan jantung aku betul2 berdetak detip time memandu..

Alkisahnya aku memotong kete Wira depan aku kerana terlalu perlahan..
Mana tau tiba- tiba dia signal kanan..
Aku dah pusingkan stereng 35 darjah ah!

Nasib aku sempat break sikit pasal if mau memotong kena speed ckit..
Yang lagi best belakang aku ade kete Waja yang agak hampir.
Aduh!
Agak menakotkan..
Takot terhentam Wira yang mau belok ke kanan
Aku pusing kembali ke arah kiri..
Aku benci ko Wira!
Selalulah ko men signal lambat- lambat..

Tapi nasib aku masih lagi baik..
Kalau tak..ntah la apa yang jadi..

Perjalanan yang jauh ke sekolah saban hari memang menemukan aku dengan pelbagai ragam dan karenah manusia.

Maafkan aku abang Waja.Harap tiada dendam antara kita!

Wednesday, October 13, 2010

Terpikat pada suara dia...EREN - TAKKAN PISAH

Takkan Pisah

sayang aku ingin berbicara kepadamu tentang apa yang tengah aku rasakan
ada apa, ada apa katakanlah semuanya
ku kan dengarkan duhai cintaku

bila nanti orang tuamu meridhoi dengan
apa yang ku rasakan padamu
semua orang tua ingin yang terbaik untuk anaknya
begitu pun orang tuaku

kau takkan tinggalkanku
takkan pernah, sayangku
janjimu janjiku untukmu

reff:
takkan ada yang pisahkan kita
sekali pun kau telah tiada
akan ku pastikan
ku kan memeluk menciummu di surga

jangan kau pergi tinggalkan aku
bawa aku ke mana kau mau
janji ku padamu
jiwa dan ragaku mati pun ku mau



Tuesday, October 12, 2010

Kegembiraan Jam


Cerita jam lagi ke cikgu Tinny?
A'ah..

Kenapa?
Kerana hari ini cikgu Tinny berasa sangat puas hati dengan pencapaian anak murid die.

Alkisahnya, pada hari ini aku berasa sangat gembira dengan pencapaian anak murid- murid..

Mereka semua dah pandai nengok jam lah!

Puas aku mencari key untuk mereka..

Maklumlah bukan senang untuk memahamkan mereka bahawa if jarum panjang kat nombor 1 maknanya minit ke 5..kat nombor 2 minit ke 10..begitu la seterusnya.


Bukan senang mau tacle minat murid- murid aku nih..
Kalu tak minat, memang mereka akan sambil lewa je..

Memandangkan background dorang yang aku kaji2 before nih, aku dapat satu cara bagaimana mau masukkan minat mereka ke dalam subjek- subjek yang aku ajar..

Minat- minat tu aku gunakan bergantung pada subjek dan perkara lah..
Macam isu jam ni, aku gunakan minat yang satu nih..

Cuba teka? Apa yang dorang minat? hahaha!

Kereta? Betul..tapi belom tepat.

Lori? Betul..tapi belom tepat gak..

Duit?
Betul...tapi belom tepat lah u!

Ok lah..saya bagi jawapan erk?
Jawapannya ialah teman wanita!

Erm...kecik- kecik lagi sudah punya angan- angan mau ada teman wanita kn? Apa lagi jika anda sudah 28 tahun..kan2? hi3

Aku cakap kat anak murid..


'Jika awak mau ada teman wanita yang setia, awak mesti menepati masa. Sebab, perempuan tak suka if awak lambat g dating tau..Jadi, awak mesti tau nengok jam'..

Tapi, ada jugak yang menjawab..


'Saya nengok jam nombor je cikgu..Yang pakai jarum ni tak main lah'..

Huh! Apa ek mau jawab? hahaha!


Aku jawab,


'Cikgu suka lelaki yang pakai jam yang ada jarum tuh..Baru nampak bijak dan macho.. Boyfren cikgu pakai jam yang ada jarum tau..'..Hahha! Lagipun perempuan selalu pakai jam yang ada jarum.Cuba awak bayangkan bila tiba- tiba teman wanita awak mau test kehebatan awak nengok jam? Jam jarum plak tuh..ha? cne? cikgu takde nak tolong...??'

Hehhee! Tergelak besar mereka...

Tapi setelah aku mengulangi key2 untuk bikin mereka paham...
Nampak juga hasilnya arini..alhamdullillah...

Semoga mereka akan sentiasa ingat kat aku bila mereka nengok jam berjarum.Itulah kegembiraan aku..


Ingatilah sesuatu yang bermakna! Carilah sesuatu yang menggembirakan hati!

*Aku rase malu nengok Gulatis pasal aku penah jatuh kat ctu depan Batman..hahha!

Monday, October 11, 2010

Pukul 3 petang!


Cepat betul masa berlalu..
Hari ini dah 11 Okt0ber 2010..
Alhamdullilah aku masih lagi diberikan kenikmatan sebuah kehidupan..(ayat novel);p

Masa aku kecik dulu, aku selalu memikirkan apa yang akan berlaku bila 10 tahun akan datang?
Adakah aku akan bekerja sebagai minah kilang?
Adakah aku akan hanya bergoyang kaki duduk di rumah?
Adakah aku akan hidup lagi didunia?
Kesimpulannya, tak siapa yang mampu menjawab tentang masa depan..
Segala rahsia hanya yang Maha Kuasa saja yang tahu..

Sekarang sudah pukul 3 petang..
Aku baru balik dari kerja 45 minit yang lalu..
Seronok bila dapat balik dari kerja dan akan pergi semula bekerja pada keesokan hari..
Segala rutin tampak sama...mengajar subjek yang sama dan berjumpa pelajar yang sama saban tahun..

Hari ini aku ajar anak murid aku tentang jam.
Bagaimana mahu melihat jam..
Aku sangat suka mengajar mereka tentang jam..
Sebab aku sangat suka jam! Sekarang jam yang setia pada aku hanya jam yang bernama Seiko..
Mak hadiahkan semasa aku mau pergi exam SPM..namun, result yang buruk aku bagi kat mak..
Ampun ye mak!
Dari kecik mak dan abah dah ajar aku bagaimana mau berkawan dengan jam..
Namun, aku hanya suka mendampingi jam bukan menghormati 'masa'..kekasih kepada jam...
Aku tak mampu bermadu dengan masa..hhaha!
Tapi attitude seperti itu harus aku ubah..! Sebelum ini aku selalu terikot dengan budaya lambat dan tidak menghormati masa, namun seseorang telah mengajar aku tentang perlunya menghormati masa..

Masa itu emas...
Memang masa itu emas..
Malah lebih berharga dari emas..tak boleh dijual ataupun dipulangkan kembali..
Namun adakah aku memanfaatkan semua masa yang diberi dengan baik?
Macam tidak je..macam banyak membuang masa...
Aku paling benci dengan ungkapan 'andai dapat ku undurkan masa'..
Semua tu perkataan yang tak bertamadun...pasal memang jelas masa tak boleh kembali..
Tak perlu perkataan andai itu sepatutnya..
Boleh melihat masa lalu..tapi bukan menyesalinya kerana takde faedah untuk kita meratapi kekesalan lama...begitu dengan kegembiraan yang lepas-lepas..
Kalau kita berjaya pada masa lepas, belum tentu kita juga akan berjaya pada masa depan..
Semuanya memang tidak sama!

Sebenarnya, aku tengah hot ngan adik aku..
Ade ke patut die suruh aku kemas barang- barang die..tudung sekolah yang die longgok2..
Pastu cakap aku kena kemas...adoi..
Adik, kemaslah sendiri..kalu ko tau kemas.taklah rumah berselerak..
Kalu aku yang kemas..konfirm2 esok pagi ko tanya aku mane barang ko..
Aku malas dah...kecewa dh aku melayan ko.
Bukan tak biase ko marah- marah pasal ko tak jumpa barang ko..
Aku kadang malas nak masuk campur..tapi aku layankan aje pasal aku takmo menaikkan kemarahan orang tua..

Fine! Aku kemas dan esok selamat mencari harta karun erk..

Melalui situasi ini boleh tak aku guna 'andai aku leh undurkan masa, malas aku nak jaga ko mase kecik dik..bancuh susu..ajar ko melukis'??
Tak boleh kan? Pasal memang takda maknanya pun..
Tapi sebenarnya, perasan tak bahawa bakti dan ilmu yang dicurahkan sebenarnya adalah pahala untuk bekalan kita bila bertemu Pencipta kita nanti..berapa banyak yang dapat tidak tahulah, pasal dalam berbakti tuh pasti ade disulami dengan perasaan durjana. Macam apa aku rasa sekarang..haha!

Dah..aku dah meluah dan memuhasabah diri sendiri..

Kesimpulan, aku peminat jam tapi bukan madu kepada masa..hahha!

Friday, October 8, 2010

Sambungan Isu 7 eleven..

Tadi aku mengodeh kembali album2 lama..
Rindu dengan zaman keriangan yang sesuka hati..
Aku tersenyum berbunyiklah bila teringat satu cite nih..tiba- tiba je..lalu aku mengutuskan untuk mencoretkan isunya di blog ala- ala aku nih.
Isunya sama dengan isu yang aku ketengahkan di 7 eleven tuh..

Mase zaman kolej dulu..aku ni player hockey untuk kolej kesayangan aku..
Memang semua geng baik dan rapat aku men hockey gak. Merekalah yang menjadikan aku jatuh chinta pandang ke 5 kat hockey..

Bila musim SUKMUM,kami ni akan giat berlatih..
Sehinggalah lewat malam kadang-kadang...berlatih digelanggang bola keranjang je tapinye..
Bila time game betul, kena men kat 4 kali ganda besar gelanggang bola keranjang..

Dalam membuat latihan saban malam tuh..pelbagai perkara manis dan lucu berlaku..
Tak kurang jugak perkara yang membikin hati panas..

Namun cerita aku kali ini mungkin berbaur lucu, mungkin juga berbaur kebusukan hati..
Bergantung kepada pemahaman masing- masinglah...i don't care!

Aku ingat lagi, ade satu malam tuh..macam biasa lah..aku, mcma dan ita turun ke gelanggang..
Member- member len pon ada...kami ni takda coach yang rasmi..tapi ade lah jugak lah coach, fellow kolej kami gak.
Tapi dia ni jarang turun..So, dia mengamanahkan tanggungjawab dia kat satu mamat ni..
Namanya aku rasie kan jugak...dak fak sastera..

Jadi selalu lah die turun untuk melatih kami..
Tapi aku, Mcma dan Ita selalu gelak je bile buat latihan..pasal dak laki ni lucu ah..
Dia mcam tegas, tapi tegas tak bertempat..
Macam bagus jer...macam die hero je..
Time buat latihan tuh, aku nengok Mcma leh tercongok dan macam terkesima nengok mamat ni..Mase tu mamat ni ngah bagi tips2 kat Mcma..Aku diam jela..
Tapi aku pelik, pandangan mata Mcma memang lain...gaya sotong die macam terserlah betol..

Tiba masa, latihan pun tamat.
Kami kepenatan naik blok..Nasib dapat floor bawah sekali..Rezeki..
Time duk borak- borak..Mcma bersuara..

Mcma: Tini..Lan tu tak gosok gigi ke?

Aku: Bakpo mu oyak gtu?

Ita dah gelak- gelak macam kuda..aku pon ikot gelak lah..

Mcma: Nak muntah lah aku nengok..mu tak nampok ko?

Ita gelak- gelak lagi..takde perkataan yang mampu di ucap..

Aku: Mane ah aku nampok..Mu jah yang kecek dekat ngan dio..

Mcma: Mu tahu...gigi dia kuning pahtu taik gigi melekat..tebal pahtu...buke kuning lagi..oren dah..

Lantas kami bertiga ketawa mengilai2...memang geli bila membayangkan...

Mcma sambung lagi,

Mcma: Guano die buleh ade gewe? Gewe dak medic plak tuh..

Setelah ketawa dengan banyak Ita menyampuk:

Ita: Ma, aku nampak jugak gigi Lan tu tadi..hahah! aku baru nak bagitau mu..hahha! geli betul. Melekat sekali..

Aku: Hhhaaah! Padan aku nampak Ma nengok Lan pelik..

Mcma: Holah..aku takleh mau konsentret..Guano lah..payah benar ke gosok gigi?

Tapi sebenarnya, aku ada nampak gak..Namun selepas pandangan pertama, aku mengalihkan pandangan ke tempat lain..Bila berbicara aku akan berpaling ke arah lain..

Malam itu dan hari seterusnya, kami akan gelak dan tersenyum sejenak bila nampak si Lan..hahah!

Kerana kerak gigi....respek kami kepada Lan terus punah..hhahaha!
Kepada tini, gosoklah gigi anda!
Biar gigi tak rata, berlapis- lapis...tapi takde lekatan..
Sayangilah harta yang dipinjamkan tanpa perlu dibayar di mana- mana bank setiap bulan.
Saya tak pasti berapa kos gigi palsu di pasaran sekarang. Namun saya percaya kos rawatan memang mahal.

Thursday, October 7, 2010

album K

album K

Pertembungan di 7 eleven


Alkisahnya, semalam aku pergi pekan..g kedai Jahit Jelita..hantar baju raya..pasal sebelom ni tak sempat aku hantar..Kali ni aku beli ken kaler hijau..macam daun pisang...

Tekak terasa haus..lalu aku singgah di 7 eleven...

Belom sempat aku buka pintu 7 eleven tuh, ada seorang mamat dah tolak pintu kedai.. jadi aku tak payah berhempas pulas tolak pintu kedai lagi.tq!..

'Kartini....'

Eh...lelaki itu tau nama aku lah...sape kah lelaki di depan aku ni??

Berbadan sedikit gempal dan nampak sasa..
Perutnya sedikit buncit..

Aku berfikir sejenak..ada ke aku kawan seperti lelaki didepan aku ni??
Dimana ye aku jumpe...?

'Dari mana ni Kartini?'..

'Dari kedai jahit...'..tuturku..

Serius aku tak kenal mamat nih..
Tapi aku jawab jela..senyum dan laju- laju macam nak hentikan perbualan..

Baru nak melangkah masuk, baru aku igt..mamat ni namanya..zzzzzzzz..(terpaksa aku sembunyikan identiti sebenar)

Erm...aku pun cakap, 'Cuti ke arini?'

'Taklah, aku ade keje kat mahkamah'..ujar mamat tuh..

Erm..die zzzzzz yang aku kenal dulu amat kecik orangnye, kurus orangnye...
Sekarang setelah berjawatan tinggi, leh gemok besar die..hmm..

Betullah kata pepetah, manusia berubah..jadi jangan lah terlalu berjanji dan percaya pada janji kerana manusia hatinya memang mudah berubah dan manusia sendiri akan berubah seiring dengan peningkatan usia dan pengalaman.Sekian, wassalam...

Isu lain yang aku ingin ketengahkan sebenarnya, aku nampak gigi mamat tu tak secantik dulu..he3

Aku nampak ade kerak- kerak kuning karat di gigi bahagian depan..
Walau sehensem mana dan setinggi mana jawatan seseorang, pasti akan 'kapok' bile gigi karat..
Bukan nak cakap aku punye gigi cantik dan bersih dan aku bersih segala- galanya
Cuma, sebenarnya ini adalah pengajaran untuk aku...aku kena selalu rajin gosok gigi supaya gigi tak rosak cepat dan senyuman still ada manisnya..

Ingat lagi pesanan bonda, seseorang tu akan cantik bila giginya cantik..
Aku menyesal pasal mase kecik- kecik tak suke gosok gigi...so, ada beberapa gigi terpaksa ditampal..huk3
Sangat sedih, namun nasi sudah menjadi bubur..

Monday, October 4, 2010

Memperaga kaca mata ala2 Tissot..;p





Hari tuh aku bawak adik aku..n kazen aku g jalan..
Dorang semenjak dua menjak ni mengidam macam- macam..
Memandangkan ada la sikit rezeki yang Allah kurniakan, maka aku sebagai kakak bawak lah mereka dan menunaikan permintaan adik- adik..

Mase ngah jalan- jalan tu, aku sambil- sambil mengambil peluang mencari kaca mata hitam aku gak..
Tak lah beli yang mahal, RM10 jer....pasal cermin mata aku dah rosak..patah batangnya...Kebelakangan ni, semua reta aku,ade kerosakan terjadi..hhaha!
Ganas sungguh kan aku?
Terok betul..gaknye 'dorang' tak suke aku jadi tuan dorang gaknye..hahaha!

Time belek- belek tuh..aku saje amik satu spek yang digunakan untuk mereka yang rabun..tapi bukanlah rabun punye..macam saje-saje je..kononnye, nak tutup eyebag yang besau nih..

Luculah..aku beli lah gak spek tuh..pasal saje mau menetry..macam makcik ah muke aku!
Aku nak rase cne perasaan bile memakai spek sepanjang mase..lalu aku pn memakailah sepanjang drive n berjalan- jalan...hhahaha!

Kesimpulannya:

  1. Aku memang tak sesuai pakai spek tuh..hanya mereka yang sesuai dan kacak je leh pakai.(kacak boleh digunakan untuk perempuan dan juga lelaki..kamus BI, mengambil dari perkataan 'handsome');p
  2. Betullah, pakai spek memang meletihkan..teringat kisah kawan aku yang rabun dan memakai kanta lekap..namun dia hanya bertahan beberapa hari je sebab dia kata dah malas mau mencucuk2 mata..
  3. Jagalah mata dengan baik..aku sedar aku punya eyebag yang agak horror..namun aku harus bersyukur pasal mataku tidak lagi memerlukan spek buat mase sekarang..tak tau lah bila tua nanti..
  4. Kaca mata hitam memang bergaya..tp aku dah terbeli yang ala2 mata lalat lah..haha! Jadi macam Micheal Jackson plak..
  5. Hidup perlu mencuba, baru tau rase nikmatnya..lepas tuh, baru leh jatuh suka..hi3 (macam lari tajok je)..takdelah lari tajok..saje bagi kesimpulan yang tersirat dan puitis sikit..=)
  6. Hargailah apa yang dikurniakan..kepada mereka selalu memakai kanta lekap berwarna warni untuk kecantikan dan kebaratan, fikirlah dahulu..setiap yang terjadi pada kita sebenarnya sudah semestinya bersesuaian dengan diri kita...(aku baru nak kalerkan rambut benanye..hhaha!)

Kunjungan Hari Raya siri 2 warga Pendidikan Khas SK. Seri Setia

Lokasi: Rumah Samsul

Cikgu Pendidikan Khas Sk. Seri Setia

Lokasi: Rumah Amirul

Lokasi: Di depan langsir bersiur-siur.

Hazim



Chegu dan Wawa cantik!

Saya dan jiran saya!

Pic ni ownernye letak kat fesbuk..
Aku save la laju2..hahah!
Aku rindu dengan ketegangan kulitku di masa kecik lah..hahah!

Puisi kegusaran seorang sahabat @ jiran.

Jiran...
Sudah lama kita tidak bertentang mata..
Berbual seperti zaman kecik kita
Bermain basikal dan berkubang di dalam sungai..
Sehingga gelap kulitku menjadi bertambah- tambah gelap..

Kini kita sudah dewasa
Engkau dan aku sama- sama menjadi wanita
Sama- sama mengejar cita- cita
Masing- masing sudah ada haluan sendiri
Kau dan aku...tidak lagi seperti dahulu

Semalam
Kau meminta aku menerimamu sebagai kawan facebook
Ya..
Aku menerimamu..
Perkhabaran gembira kau ceritakan..
Bertahun- tahun kita tidak berbual..
Bertahun- tahun kita tak bercerita..
Aku perasan..setelah kau hampir bergelar isteri..baru kau cuba berbaik dengan ku seperti dulu..

Jika tidak,
Kau akan segera masuk ke rumah jika terlihat kelibat aku
Kau akan segera masuk ke rumah jika terdengar suara aku
Kau akan segera mengelak jika adanya aku..

Mengapa?
Mengapa?

Tapi aku tahu..
Kau mengambil berat dan memberi cabaran untukku..

Apa bukti kau mengambil berat??
Buktinya, kedatangan sepupu ku yang kerap ke rumah, kau cakap itu kekasihku..
Kedatangan kawan adik lelaki ku yang kerap ke rumahku, kau cakap itu kekasihku..
Kedatangan abang TM net ku yang kerap, kau cakap itu kekasihku..
Kedatangan mereka yang berkaca mata yang kerap, itu pun kau katakan dia kekasihku!

Jiran,
Namun begitu aku tidak menyalahkanmu
Kerana kau hanya dapat melihat dari lubang- lubang halus dicelahan dindingmu...
Hanya setelah kau dilamar orang, baru kau bertanyakan akan status sebenarku..
Maafkan aku jika aku tidak berterus terang dan teruskan kisah dengan penyambungan ayat kerana kronologi sebelumnya..

Jiran,
Aku doakan kebahagiaan mu!
Akan ku tepung tawar di majlis persandingan mu nanti!
Yang pasti aku tak akan menyanyi lagu keji 'Bungaku dipetik orang' untuk kau..