Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Friday, July 19, 2013

I suka bergurau!!

Hari ini hari Jumaat..
Hari ini aku datang lewat..hehe!

Pantun 2 kerat yang aku mulakan..

Ok..aku datang lewat dengan amat cemerlang..
Tapi sekurang- kurangnya aku jujur lewat dan kalau cuti, aku jujur cuti..
Tidak seperti ada kawan aku yang suka tulis nama dan kemudian keluar sekolah atas urusan peribadi..
Kalau ikut prosedur kalau keluar melebihi separuh hari bekerja disarankan untuk amik cuti tahun..
Tapi kawan aku tu, dia tulis nama lepas tu dia kuar..
Dia boleh ah tulis nama, umah dia sekangkang kera aje..lepas tu terus tak balik sekolah..
Kejujuran dalam ketipuan..
Ketipuan dalam kejujuran..
Apekah itu?
Sukahati la..yang penting diri sendiri..
Orang punya hal...hal oranglah...ha3

Tapi aku punya habit datang lewat ni memang kena baiki..
Tapi memang aku sayangkan waktu tidur kan? haha!
Tapi aku memang kena cukup tidur sebab kalau tak nanti, mata aku macam mata panda..
Kalau tak pakai tudung nanti rambut aku berterbangan pelbagai arah..

Pagi tadi masa dalam perjalanan pergi ke sekolah..
Aku jumpa banyak sangat kemalangan haiwan..
euwwww...

Biawak mati ada 2 ekor..
Lepas tu jumpa ular sawa mati lak..gelinya..
Selain ular dan biawak....ada juga bangkai burung ayam..
Kejadian seperti ini memang bukan asing bagi aku sebenarnya..
Hampir saban hari aku akan jumpa bangkai biawak..
Semalam je aku hampir membangkaikan seekor ayam jantan..
Hmm..

Aku puas hati mengajar anak murid harini...
Nampak depa faham..

Tema transportation..
Kenderaan yang utama yang aku perkenalkan mestilah keretapi...train..
Train..train.. 
Bila ramai- ramai bunyinya macam betul..
Time suwoh cuba sorang- sorang..banyak juga slanga train ni erk..

Antaranya... cherenggg (by amir budak bugis)
trenggg (by Aziz budak Parit Kerimon)
teghengg (by Naqib yang pelat r)

Hahah!
Walauapapun bunyi atau slanga...aku cukup puas hati.. 
Sebab mereka beri perhatian dan mampu memahami perkataan baru dalam perbualan..

I see an airplane!
Go airplane go!

I see a car!
Go car go!

I see a jet!
Go jet go!


Pengulangan perkataan I see nampaknya membuatkan anak murid faham makna i see..
dan tidak disangka mereka boleh mengubah subjek yang d see tu..

Ada satu masa 2 orang budak sedang bergurau time kawan lain sibuk belajar, main jelir- jelir lidah..
Maka aku panggil kedua mereka ke hadapan..

Aku tanya apa yang aku ajor?
Baca balik..
2 2 senyap..
Akhirnya aku suwoh 2 orang tadi tu menjelir lidah..
Then aku tanya apa yang dorang nampak?
Ada yang ingat lidah in english tongue..

So..
In english?


Murid- murid lain pun jawab..

I see a tongue...
go tongue go!!

Hmmm...based dari feed back tu..
Maknanya anak murid aku yang lain faham!!
Good!1

Jadi budak 2 orang tu secara tak langsung ada la belajar..
Padan muka..kan dah kena jelir lidah sambil joget..
Suka hati igu Nini la...
Sape swoh men gurau- gurau...
Tak suka orang gurau- gurau ni..

Sebab gurau ni memang menyakitkan hati..
Walaupun itu hanya gurauan menguji kesabaran dan ketekalan..
Bergurau silalah berpada..

Bergurau dengan kawan boleh bikin cikgu marah..
Boleh bikin kawan marah, dan seterusnya boleh bikin bergaduh...ilang tali persaudaraan kan?
Bergurau kena sesuai dengan tempat..
Bergurau kena sesuai dengan masa..
Bergurau kena sesuai dengan orang..

Bergurau kena berpada- pada...;)


Thursday, July 18, 2013

Kham Kham Khamis...

Murid- murid dan kawan- kawan lain macam biasa dah balik..
Tinggal aku dan sorang cikgu darjah 6 yang ajor kelas tambahan..
Dan tidak ketinggalan ialah pembantu pengurusan murid aku..

Cuaca hari ini mendung..sejuk dan mendamaikan..
Membantu dalam menahan dahaga..he3

Apa aktiviti yang menarik untuk aku harini?
Harini aku sampai awal ke sekolah.. 
Dalam register kedatangan guru aku berada di tempat yang ke 4..
Agak awal bukan?
Tempat ke 4 dari 20 orang guru..
Biasanya aku suka mengambil tempat ke 20 dan 19..hahaha!
So kejis...
Wat to do...asalkan aku hepi...haha!
Suka hati je aku ni..
Pagi ni perjalanan ke sekolah agak lancar..
Tapi semenjak bulan posa ni, kenderaan yang kuar awal pagi memang banyak dari biasa..
Kalau nak potong barisan tu memang payah la sikit..

Tadi aku kena jaga kelas prasekolah..
Prasekolah...
Prasekolah...
Haha!
Aku dah lupa cne nak guide dan suasana prasekolah..
Hmmm..
Nasib cuma kena jaga sejamm lebih je..
Lupa lah cane nak handle budak kecik yang mulut bising macam- macam tanya tuh..
Serius jadi tak ngantok..
Ha3
Semua nak cerita perihal masing- masing..

Ehm..dah abis cerita..
dadaa.....ha3

Wednesday, July 17, 2013

Bunga terpetik sendiri..?


Aku masih disekolah waktu ini..
Memandangkan aku sering datang lewat.. maka aku rajin balik lewat..
Sengaja aku biarkan cuaca menjadi redup sedikit..
Menikmati petang di sekolah sambil mendengar lagu dan mengoogle segala yang aku rasa nak google..he3
Mentang- mentang sekolah dah ada wifi percuma.
Time petang ni laju la line dia pasal ramai cikgu dah belah..(bahasa kasar sekarangkan aku ni?)haha!
Ni semua gara- gara nak ngajor anak murid punya pasal..kalau bahasa skima..cepatlah dorang menguap dan menguap dan menguap..lepas dorang menguap...cikgunya akan terus terasa nak terlelap..
Kejang mata nengok anak murid bikin muka setoet...ntah faham ke idak..

Tensennya jaga anak istimewa ni hanya aku je rasa...
Tapi taklah tensen sangat pon.. 
Alhamdulillah anak murid aku semuanya baik- baik belaka..
Dah faham benar rentak cikgu sedap tekak mengajor ni..haha!

Bukan nak puji anak murid sendiri...
Tapi memang ah..selepas menjaga dorang since dorang didiagnoskan istimewa ni, macam- macam pengalaman aku jumpa..dan aku dapati selepas sekian lama..anak murid aku ni ada partnya lebih baik dari anak murid arus perdana.
Bukan diukur dari segi akedemik...tapi sahsiah..
Tapi aku akui, bukan semua ada sahsiah yang baik..tapi sekurang- kurangnya ada part yang mereka baik..
Contohnya masa pergi camping kelmarin..
Camping tu aku yang handle ngan GPK aku..
Kelakorkan..aku n GPK aku je excited..
Maka kami gabungkan murid Pendidikan Khas dan Arus Perdana..
Camping yang tu memang camping terjahlah namanya..
Kelakor..banyak insiden yang menarik berlaku..
Antaranya ialah.. bus tak datang amik budak..
Hahhaha!
Kelakor- kelakor..
Tulah tak pernah bikin pengurusan ke perkhemahan luar..macam- macam la yang jadi..
Tapi nasib aku punya kawan yang sangat sporting...mereka membantu walaupun mereka bukan guru anak- anak murid sekolah aku...terima kasih kawan!!

Tapi apa yang nak cerita ialah senario masa sebelum, semasa dan selepas perjalanan ke tapak perkhemahan yang berada di Pekan Nanas tu...kenapa pekan nanas? haahah! sebab ini kalilah aku dapat g keje dekat ckit..adoi...!

Ok..ape yang aku nak cerita..
Anak murid aku time mandi...dorang la yang paling sopan..tak terkinja-kinja.. melompat- lompat macam monyet.
Lepas mandi, anak murid akulah yang paling hensem dan paling wangi.. dibawa deodoran yang kitorang beli sama masa shoping kelmarin..
Baju..paling kemas..
Perilaku...paling mudah diberi arahan...tak payah ulang kali.. faham bena dah..
Time bikin aktiviti masak- memasak, paling lincah buat kerja..setakat uruskan bawang dan ayam..dah biasa..tak kekok..
Time balik, saling tolong menolong kawan-kawan lain angkat barang..
Time belanja kat ke kedai, paling last sekali bayar sebab nak bagi peluang kat budak arus perdana yang macam tak pernah g kedai..menyesakkan mata..
Jenuh aku nak handle budak arus perdana..
Mengengada...
Pada masa tu, aku rasa..bertuahnya aku diberi peluang mendidik dan menjaga anak murid aku yang orang lain pandang enteng sebelum ni..
Alhamdulillah.. Sebenarnya banyak perubahan dorang lepas beberapa tahun aku ngajor,
Mula- mula memang macam pelesit la..sampai aku pernah nak nanges..
Susah nak nk bentuk tingkahlaku dorang yang macam budak arus perdana tu..(tingkahlaku negatif)..
Tapi mungkin lepas banyak kali bikin amali...nasihat- nasihat..bebel- bebel dan ejas- ejas perangai, akhirnya adalah juga perubahan anak murid aku tu.. walaupun sikit-sikit..tapi membahagiakan..!
oh ya! masa camping tu..cuma aku n gpk je cikgu dan dibantu oleh pembantu aku dan pembantu pra..
Gila tragis..terkejut pihak pengurusan camping sebab biasanya kalu sekolah lain..semua juga ada amik bahagian..sekurang- kurangnya 10..ha3 

Ok..apa kaitan lagu bila bunga dipetik orang lain ni?
Sebenarnya, terdengar lagu tu semalam..tiba- tiba teringat kenangan pergi ke Kedah masa dolu- dolu..ha3
Lagi pun, tadi ngah tensen nengok bunga yang ditanam oleh pembantu..yang kaler kuning tu mati dan layu lepas budak arus perdana yang memandai p men kembur- kembur tanah dalam pasu kitaorang..
Apa kejadah p kembur tanah tanaman kitaorang kan? terang- terang tu tanaman dalam pasu dan pendidikan khas punya..
Kalau anak murid aku, dorang tak berani ah nak cuit barang cikgu- cikgu lain..
Tapi berani cuit barang aku...haha! macam barang akak dia gaknya..
Macam adik aku la, men amik je baju aku nak g dating..ha3
......See?? Wat happen dengan budak arus perdana??
Akedemik ditekankan erk?
Ehm.. biarlah... Lagipun ada parents arus perdana tu cakap..
'Biarlah anak saya ni cikgu, nanti besar..adalah rezeki dia sendiri'...hua3 
(apa yang diceritakan oleh akak yang ngajor arus perdana semasa hari terbuka baru- baru ni)..
Yelah..mungkin juga..sebab budak- budak ni belum matang lagi gaknya..nanti besar baiklah kot.
Kalau gitu, anak murid aku dah matang cepat lah erk? tapi OKU...? hmm..ha3
Syukurlah...sebab sekurang- kurangnya takdalah tekanan nak ajor dorang ni..bahagia!
Tak payah sibuk hal orang lain la..








Thursday, July 11, 2013

Mengharap Pendek Berambus.....

Ramadhan datang lagi..syukur kerana aku masih dipinjamkan dengan segala kenikmatan dan kesempatan yang sangat berharga... Aku gembira...syukur..

Namun, aku masih manusia biasa yang punya hati dan perasaan yang amarah seperti syaitoooonn!

Entahlah serba salah dan serba geram rasanya..
Benda ini tak boleh dibendung.. sakit hati aku..hilang segala kebebasan..

Cerita ini ialah cerita tentang si duda pendek anak jiran aku..
Nama dia Pendek Pig!! Yes! Aku sangat marah tatkala menulis entry ini...
Seriuslah..
Ada sesuatu sebab dia aku kena marah ngan mak aku..
Menyampah seh...

Kenapa aku marah si Pendek Pig ni?

Nak dipendekkan cerita..
Beberapa minggu sebelum- sebelum ni, suar kecik aku ngan adik beradik semakin kurang dan kurang..
Yang herannya, lepas beberapa minggu mesti ada je nampak suar- suar kecik bertebaran dikawasan yang tak sepatutnya..
Contohnya..dalam stor, celah motor buruk, celah pokok durian...
Celaka seh..
Semua celah- celah tu tak da kena mengena dengan kawasan jemuran suar kecik kitaorang..
Jauh...
Lepas tu, jemuran suar kecik kitaorang mesti ada bau hancing..macam kencing dalam suar lepas tu jemur..
Beberapa kali kitorang kena maki ngan mak sebab dia kata tak reti basuh suar kecik..
Geram sungguh..rasa terhina.. macam la tak pandai basuh suar kecik..
Seburuk- buruk suar kecik aku, takda la bau hancing..

Nak jadikan cerita....
Allah maha kuasa...
Suar kecik mak aku pun kena..haha!
Masa tu,dia dah speechless..
Tulah...aku cakap tak percaya..
Allah memang maha Agung lagi Mengetahui..
Dia takmo kami ni banyak dosa lawan mak..

So, kami decide lepas kejadian dapat detect suar kecik dan baju- baju disimbah air kencing..Kami jemur baju dalam uma.. Kalau cuti hujung minggu je kami jemur kat luar..

Teka punya teka sapa punya kerja...
Akhirnya, kantoi bila 1 malam abah pasang perangkap letak suar kecik kitaorang kat belakang uma..
Nak tau sapa punya keja??

Ha!! tula..si pendek punya kerja..!
Jiran aku punya anak..duda..
Abah nampak dia amik selipar pelan- pelan lepas tu pakai dan terus hala ke belakang uma kitaorang..
Lepas tu abah buka lampu buat- buat lap motor..cepat- cepat dia sembunyi.
Waktu tu jam 12malam...tekalah..buat ape g belakang uma orang lepas 12 malam?
So, dialah suspek utama yang simbah air kencing kat basuhan kitaorang..
Yelah..mula- mula basuhan wangi..bila dah kering bau kencing..siap ada serpihan lada..
Kurang ajar..memang aku tak maafkan lah perbuatan dia..
Sampai bila- bila...selagi dia tak mengaku kesalahan dia..
Abah malas nak tangkap dia malam tu sebab nak jaga air muka keluarga dia..
Air muka makcik jiran aku..
Kang malu punya pasal, boleh maut jadinya..
Makcik tu ada semput dan darah tinggi..

Si Pendek Pig tu baru je duk balik ngan mak dia selepas menjadi duda sebanyak 3 kali..
Memang semenjak kedatangan dia, macam- macam kejadian aneh berlaku..
Memang betul- betul geram..

Selain gemar mencari suar kecik kitaorang..
Si Pendek Pig ni suka tunggu kitaorang mandi..
Lagi- lagi waktu pagi..
Konon g masjid waktu pagi...berlakon betul..
Lepas tu dalam gelap- gelap lepas solat dia konon- konon basuh kereta..
Setiap hari!!
Kurang ajor...ntah- ntah dia pernah mengendap..
Kami takda pilihan lain..toilet memang kat luar uma...
Aku dah request minta toilet dalam, tapi apakah daya aku??
Aku menumpang..adik- adik aku pun..
So, lepas kuar bilik air dipagi gelap tu...memang jangan haraplah boleh ala- ala berkemban..ha3
Kena gak pakai baju labuh sebab si Pendek ado!!
Dulu masa takda pendek, kitorang tak payahlah pakai sarat sangat..
Tapi memang hairan...pendek akan basuh kereta dan tunggu orang dari bilik air kuar..

Mula- mula...
Aku dan mahera...dalam jam 6..
Lepas tu, dia tunggu time Tiara mandi lak..dalam jam 7-8..
Bayangkan?
Pukul 6 dah lap kereta..
Lepas tu pukul 8.. lap lagi..
Keji punya pendek..
Mesti lap kereta time kitaorang mandi erk??
ceh!
Kalau 1 hari aku dapat tangkap si Pendek ni ngah mengendap ato curi suar kecik kitaorang, memang aku sebat perut dia..
Tumbuk mata dia..

Mood: aku memang marah..dan sakit hati.. Kedatangan pendek memang menyusahkan.. Bulan Ramadhan pun tak ilangkan mood benci dan marah ni.. haishh...