Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Saturday, December 27, 2014

Hari Milo

Hari ini,hari yang agak renyah dan rajin untuk aku..
Berbekalkan tido yang mencukupi..

Eh..rajiin sangat ke?
Ada orang lebih rajin dari aku..
Sehari bikin macam- macam kerja..
Siap leh jaga anak lagi..

Aku ni terlalu memanjakan diri..
Tu badan


dah macam kobau..
Oh..teringat kobau yang selalu dijumpai dijalan Tam
pin-KP..
Kat mana la dorang sembunyik time hujan..
Oh..kat Johol ni tak berapa nak hujan sangat pon..
Kalau tempat lain ada hujan biasa- biasa,kat sini akan langsung tiada hujan..
Kalau tempat lain akan ada hujan yang luar biasa,kat sini akan hujan biasa- biasa saja..
Itulah data yang dapat dikutip setakat ni..based on pengalaman dan pemerhatian..

Setelah berkurun lama tak buat kek..arini aku bikin kek..
Kek yang betul- betul la konon,maksudnya yang ada telor,baking powder,soda bokarbonat..bukan macam kek Batik..kek batik tu dah ala2 brownies..tapi kategori kek la..

Sekian lama,aku nengok Milo yang dapur tu tak diusik-usik..
Aku serba salah,lama-lama bole buat expired..
Ditambah pula aku lapar dan makanan ringan tak ada..
Nak pergi pekan beli belah,laki aku plak tak bagi..memang totally berubah la rutin aku..
So,aku google la resepi kek yang berasaskan Milo..
Lepas google,dapat la aku resepi kek Milo..

Senang je..

Bahan 1
1 cawan Milo
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
(kacau semua sampai sebati guna api yang kecil dalam kuali)
aku takda periuk kecil or khas..kuali masak gulai dan goreng ikan tu ah aku guna..haha!
Biar dulu dalam kuali tu..biar sejuk sikit.

Bahan 2
3 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla
Dalam resepi tu suruh pukul sampai kembang..patutnya guna mixer..lagi sekali aku guna bahan yang biasa..aku blander je terus..malas ah nak basuh- basuh mixer..leceh..banyak bekas kena guna.
Lepas blander,aku curah je dalam kuali yang ada adunam tadi.

Bahan 3
1 1/2 cawan tepung gandum
1 s/k serbuk penaik
1 s/k bikarbonat soda
Lepas tu bahan- bahan ni aku masuk je dalam kuali tu..kacau dan kacau sampai sebati..

Topping dia aku buat juga..dalam resepi kat Google tu kena double boiler,tapi aku ni kan malas nak guna banyak barang.. aku buh je dalam kuali buat gulai..
1 cawan Milo
2 sudu minyak
1/2 susu pekat
3 sudu air
Pandai- pandai la ejas..jangan guna api besor..guna yg paling kecil dan kacau hingga sebati.


Lepas tu aku kukus, api sederhana.. 30-40 minit...masa nak buka tu hati- hati la..sebab wap tu boleh jatuh atas kek gebu anda..
Rumah aku ni takda loyang,so aku guna je tupperware yang plastik yang boleh masuk microwave tu..

Kesimpulannya,resepi kek ni boleh je di gunakan kalau terasa nak makan kek time kat rumah takda makanan ringan..dan anda tidak dibenarkan kuar umah.hahahaha!!
Rasanya boleh tahan,walaupun tak sehebat Resepi Rahsia..
Elok kukus dalam kuantiti sikit..jadi kek tak tebal..dan bila letak topping dia akan jadi serasi rasa..

Nampak comot sebab aku dah rasmikan..


Ni banyak sikit toppingnya..


Itulah aktiviti aku time cuti sekolah ni..rasanya nanti nak try apply buat kat sekolah..ajar anak murid..
Sebab resepi dia sangat senang..

Oh ya..arini aku masak rendang daging dan hati..
My Lucky yang suruh..pasal dah beku keras daging dan hati yang kawan dia bagi kat peti ais..
Dengan langkah longlai..aku pon masak.. aku boleh masak,cuma bab mengemas tu aku lemah..pastu nengok berserak pun aku lemah..sebab tu jarang masak yang rumit- rumit..

Oh..bila cerita pasal makanan..teringat juga saudara semalaysia yang dilanda banjir..ntah kenyang ke tidak mereka..
Aku tahu betapa penatnya kalau jadi mangsa banjir ni..
Rumah aku penahlah dimasuki air masa berlaku runtuhan Gunung Pulai dulu..
Memang penat punggah barang..
kemas lagi.. tapi alhamdulillah air cuma masuk sampai buku lali..
itu pon ikan- ikan dah masuk rumah..

Moga mereka tabah melaluinya..al Fatihah.


Thursday, December 25, 2014

Kamu tahu pasal ni?

Wow! Jam sudah menunjukkan pukul 3.30 pagi.. aku masih belum tido dan masih asyik melayan korean drama..

Why Korean Drama?
Sebab dorang memang sweet gila..

Arini suami ak kerja pukul 3.00 pagi..
Selamat bekerja suamiku..
Semoga selamat pergi dan balik..
Suamiku yang berwajah petak..hahaha!
Nengok..aku ejek suami aku plak..

Oh..arini besday Tiara..
Semoga Tiara akan dapat apa yang diimpikan..
Kalau tiada aral melintang dia akan bertunang pada 2015..
As kakak,aku happy la..
Masa aku seusia dia,aku masih mencari arah tuju hidup..belajar dan mencari pengalaman..banyak sungguh nikmat rezeki yang Allah beri pada aku.
Yela..masing- masing diberikan rezeki tersendiri..
Selain berkongsi gambar- gambar didalam gambor tu,ada lagi barang yang Tiara suka share ngan aku..Sampai buruk lencun ah barang aku tu..haha! Kadang marah, yela baju tshirt dia rega ratus- ratus..tapi menda tu beli yg murah2.. 


Tak lama naik sekolah dah..
Wah!
Bermulalah perjalanan yang sama saban hari..
Bertembung dengan kereta yang sama..
Ya..rasanya mereka tu cikgu juga..
Cuma mereka mudik ke hilir..
dan aku mudik ke hulu..
Yang komfem selalu aku jumpa Honda City kelabu NBB..dan Neo Hitam AHA.
Kalau takda aral..budak botak si Acad Mirza nak dihantar ke sekolah..didoakan yang baik2 untukmu adik Batman..hmm..yen sayang adik.. Ok..nama aku Yen n Winwin telah lekat dimulut budak ni.. adik dia pon ikot sama..Kartini > Winwin>Yen.. jauh..tapi masih orang yang sama..haha!
Minggu depan dah stat meeting sekolah..
Moga aku dapat jadual balik waktu tido yang tersangat sesat ni..hua3


Sunday, December 21, 2014

Mengimbau dan aku tersengeh...

Aku tersenyum sendirian melihat post- post lama aku..
Cerita pasal anak murid...
Cerita pasal sekolah..
Cerita pasal diri sendiri dan epilog percintaan..uwekkk! ;p

Nasib juga ada teknologi yang sebegini..
Kalau nak tulis pakai buku dan tangan, ntah ke mana hala tuju..haha!
Betullah kata orang, pengalaman itu tersangat mahal harganya..
Bila dikenang kembali, kegembiraan saat itu sangat mustahil untuk dikecapi..
Manusia akan terus berjalan dan berjalan..

Antara kisah yang mengukirkan senyuman pada diri sendiri :

Kisah acad yang comel sangat masa kecik.

Masa ni aku snap pic, yang mana tangan aku hitam gila pasal masa tu aku sibuk bersukan sana- sini...tapi memang hitam pon!

Kisah pertama kali outstation ke Port Dickson

Ok, kisah ini agak melukakan hati sedikit kerana aku memang travel sendirian, tiada siapa yang aku boleh harapkan..jauhnya perjalanan..
Dan siapa tahu, Port Dickson dah jadi tempat biasa sekarang..setakat nak drive sorang- sorang memang takda hal..
Dulu apa pun takda..hahaha!

Pengalaman jumpa ular masa memandu.

Aissshhhh,....perjalanan yang jauh ke sekolah memang memberikan banyak gila pengalaman..
Alhamdulillah, aku masih dijaga Allah...
Selamat datang dan pulang dari sekolah..
Siapa tahu, bumi Benut yang amat aku benci semasa kecil menjadi tempat aku mencari pengalaman dan rezeki...haha!

Ok...dah feeling nostalgia plak aku..
kang ada plak aku menangis nengok cite lama..haha!


Azan Isya dah lama berkumandang, eloklah aku amik wuduk segera..
Hhaa!

I love my history..!
Terima kasih sejarah,,,,,oh! aku juga gembira jika pernah menjadi watak dalam sejarah kisah-kisah orang disekeliling...walaupun watak si penyibuk dan tidak diingini.. erkkkk...

 
Moga suami aku dapat pindah ke kawasan lain..hahaha! Terutama Johor!!!



Friday, December 19, 2014

ngeces!

ok....aku lapar dan nak makan..
makan apa?
aku pun tak tahu kenapa takda makanan enak dirumah kala ini
kenapa??
kenapa??
nak makan Banana Kaya! 
bila ntah boleh dapat..k, ngences!

Thursday, December 18, 2014

Repekan 2 setengah pagi....

Jam menunjukkan pukul 2.19 pagi..
Faizal dah lama mimpi indah...terdengar bunyi dengkurannya yang melegakan aku..
Aku, suka hati melayan internet sehingga lewat malam..
Sesekali terdengar bunyi kenderaan yang lalu lalang dihadapan rumah sewaan Faizal ni..
Bunyi motor, lori, kereta....
Sesekali bunyi cicak...
Lama aku tak dengar bunyi lembu, barangkali tuan lembu sudah punya port lain untuk membawa lembu- lembunya bersiaran tatkala meniti subuh..

Diam tak diam..2014 akan melabuhkan tirainya..
Semua disekeliling aku sudah banyak perubahannya..
Begitu juga aku, semakin hari semakin bertambah berat badan..semakin membulat wajah ini..
Aku cuba untuk mendapatkan kembali bentuk badan ideal aku yang sebelum ni, entahlah...ahaha!
Cita- cita dan realiti amatlah berbeza..
Setelah berusaha untuk memcapai cita- cita, aku mesti mendidik diri ini untuk berpegang pada rezeki, juga qada dan qadar...
Semoga Allah memberkati kehidupan aku..
Kadang kala aku mendengus sendirian, lain di mulut, dan pasti lain di hati..
Bila aku sedar yang sebenarnya Allah maha mengetahui , aku berasa malu dan tersengeh memikirkan perangai yang culas ini..

Lagi seminggu dah mula sesi persekolahan baru..
Kalau panjang umur, murah rezeki SK,,.. akan menjadi tempat aku mencari rezeki dan mengejar keredhaannya..walaupun sebenarnya aku agak canggung dengan persekitaran sekolah tu..haha!
Bukan kawan- kawan yang menjadi masalah, tapi entahlah..sukar untuk digambarkan..
Tapi selagi ada anak- anak murid, aku akan rasa bersemangat...

Ya, seronok dapat cuti...
Sejak tutup sekolah, aku tutup terus beg aku..
Nak nengok kotak pencil Zebra aku pon malas...haha!
Cuti ni aku habiskan masa dengan melayan diri sendiri..
Almaklumlah, belum ada diri- diri yang lain yang perlu diselesaikan selain suami aku..
Alhamdulillah, suami aku tak banyak cincong..
Lepas siapkan sarapan pagi, aku pon berlingkar macam ular...
Baju- baju aku basuh waktu malam..pasal malam sejuk..haha!
Ceh, alasan..kalau tau mak aku,,,mampus kena maki..

Aku merajuk ngan abah..
Ada perkataan yang abah cakap buat aku sedih..
Dah beberapa hari aku tak call umah..
Lastly mak mesej... call mak..huhu!
Ntahlah, rasa nak merajuk..maka aku merajuklah..
Biasanya aku tak amik port..tapi entah kenapa aku rasa macam kecik ati..
Allah je tahu perasaan aku tatkala ini..
Sabarlah Tini..semua ini hanya pinjaman...

Beberapa kebelakangan ini, aku nengok Malaysia macam diambang kekusutan..
Susahlah...semua barang naik harga..
Bukan tak boleh, cuma tadbir urus memang tunggang langgang..
Teknologi makin canggih, tapi rakyat makin kebelakang..
Sedih plak bila nengok Malaysia macam ni..
Tak guna dapat Sejarah A+ bila sejarah tidak dihayati....
Baik dari pihak itu ke pihak yang lain..
Makin banyak Melayu yang bikin benda bukan- bukan..
Amat merisaukan..
Anak- anak murid Melayu aku, dari kecik dah nampak gaya gangster yang merundumkan diri..

Kes suruh hisap 'anu' dalam tandas...murid tahun 1. Lepas tu pandai cakap bohong dan melawan cikgu sambil tangan dimasukkan ke dalam kocek.

Kes cakap tetek cikgu besar..itu memang realiti.. Biasa dah nengok tetek besar gaknya..

Kes kesalahan ejaan masa bikin paper BM.. semuanya bahasa SMS..

Semuanya macam tak boleh berfikir...
Macam manalah keadaan akan datang..
Hanya Allah yang tahu...


Aku dah merapu..
Selamat malam Malaysia ku.....

Haha!! aku beberapa tahun lepas! Single lagi maaaa....Inilah kereta pertama yang aku bawa!..bumbung bocor..kena pakai payung dalam kete time hujan..kelakor ah...now, this car was transformed to merah hati..