Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Tuesday, August 31, 2010

Kyle Andrews - You always make me smile

I don't know why, I love you.
I just know I can't stop thinking of you
OH WAIT oh oh oh oh oh
It's cause you make me smile
oh oh oh oh oh
You always make me smile

Monday, August 30, 2010

Chikubuku.com - Villu - Vadivelu Comedy Scene 3

Movie Tamil ni mmg bessst...
1st aku nengok movie ni kat wayang..Enjoy!
Bile layan movie ni, lupe semua problem!
Tahniah producer! Scrip Writer! n semualah..
Emsem gak kan si Vijay (hero) nih...ahaha!

Tuesday, August 24, 2010

Mood saya sekarang..;(

Hujan..
Kabur..
Sedikit cahaya..
Tapi still nampak jalan..
Tapi tak tahu..selamat tak jalan tuh..

So sad now..
I hate it..

Ya Allah..kau Maha Mengetahui..
Kuatkanlah aku..Tabahkan aku dan Lindungilah aku..

Monday, August 23, 2010

Hanya Sekali

Lagu ni selalu aku dengar bila betul- betul dah sampai area Parit Sikom. Biasanya klasik.fm akan kasi putar lagu ni time pagi- pagi.
Bila jalan raya sunyi, gelap..syok jugak layan..

Hanya Sekali


Sekali
Janjiku lafazkan,akan ku kotakan,walaupun dihalang..
sekali
kulafazkan kata cinta
takkan ku permainkan..

Sekali
di dalam hidupku
kurasakan cinta yang suci sejati
sekali
hanyalah sekali ini
tiada lagi tukar ganti..

sehari
kurasa setahun,jika tiada kasihmu
jika kau pergi jauh,perasaanku
akan terganggu,hanyalah kau seorang
pengubat hati rinduku....

Tiada bandingan di dunia yang sama semurni cinta yang kau beri
sekali kukatakan sekali lagi
cintaku sekali lagi...

Sunday, August 22, 2010

Hari Buster bersama Polis Trafik


Semalam pagi lepas sahur mak suwoh aku makan buster..
Buster ni macam makanan tambahan, penambah energy kononnye..

Mula- mula aku rase ok jer..
Tapi bile jam 10 pagi (lebih kurang)..tiba- tiba kepala aku sakit..
Aku diam jelah..tahan je..
Lama- lama jadi mual la plak..hasilnya, terpaksa melayan diri aku..
Semua orang ketawakan aku..
Lastly aku tido dan bangun jam lebih kurang 2 setengah petang..

Baru nak rilek2..adik aku Tiara minta aku hantar dia g umah mak angkat dia kat pekan..
Dengan muka yang serabut dan gaya yang tak mengancam..aku terus amik purse dan kunci keta abah..

Bawak dan bawak.. sampai ah kat 1 selekoh..
Tiba- tiba, mak oi! Polis lah..
Polis trafik plak tuh..
Ehm..seat belt tak pakai..

Aku try tarik2..keras lah plak seat belt nih..last2 sampai depan polis tak pakai seat belt..
Hahahha!

Aku disuwoh ke tepi..Peace!

Aku ni kenapa ah leh takut..gementar ah gak.hahah!
Dia swoh aku bukak tingkap..

Polis: Cik, bagi lesen awak..

Aku pon bagilah...pastu dia nengok muka aku banyak kali seh..

Polis: Eh, ni bukan awak. Tipu lesen ke? Jangan main- main..

Huh! mande ade tipu..memang pic aku pon..cuma kat pic tuh aku punya muka nampak licin dari yang asli..hhahaha!

Aku: Memang muka saya lah pakcik..Cuba nengok betul2..Cume pic tuh saya pakai mekap..kasi ejas2 ckit..

Polis: Yeke? Tapi apesal nampak macam cina?

Huh! Mana ah aku tau..dah pencahayaan terang..tu aku nampak putih kot..mane ade nampak cina.adoi!

Aku bagi lah kad pengenalan aku..Polis tu stil tak percaya..

Aku: Pakcik, wat ape saya mau tipu..nak nengok pic saya yang len ke?

Polis: Hah! bagi lah..

Aku pon kuarkan semua pic aku yang ada..

Polis: Tapi nape semua tak sama macam dalam gambar.. Ni semua gambar ko letak dalam fesbuk lah erk.. Abis ah semua orang kena tipu..

Hahahah! aku gelak...aku cakap mane ade letak pic2 tuh dalam fesbuk lah.

Polis: Ko ni kenapa tak pakai P? Ko tau kan itu satu kesalahan..

Polis tu bagi ceramah beberapa minit..aku angguk- angguk jelah..ngan muka sengih..

Aku: Pakcik, saya jarang bawa kete ni..ni kete abah saya..tu saya tak pasang P.. Ni baru nak bawak..

Polis: Yeke bukan kete awak? Yeke kete abah awak..

Sibuk ah polis nih..aku yang bercakap benar dan jujur ni pon dia tak percaya.

Aku: Ye pakcik, saya mana ada duit nak beli kete. Baru je pon keje.Ni pon pinjam je mak abah saya.

Polis: Ko kerja kat mana?

Aku: Kat Benut.

Polis: Keje kat Benut kat mana?

Aku: Kat Kg. Permatang Duku..Tau ke?

Polis: Buat ape keje kat kampung?

Aku: Keje kat sekolah.

Polis: Kerani?

Aku: Cikgu..

Polis: Cikgu? Macam ni ke cikgu? Macam ne mau ajor anak murid?

Aku sengih jelah..ketam pon ajor anak dia jalan senget..;p

Polis: Ko ajar subjek ape?

Aku tarik nafas jab..

Aku: Ajor pendidikan Khas je..

Polis: Kat mana sekolah ko tadi? Nama apa? Ada asrama?

Ceh! mesti nak selidik aku tipu ke tak gak nye.
Aku terangkan ah semua..nama sekolah..lokasi..apa yang ada..pendidikan khas yang macam mana..

Lepas aku terang- terangkan,

Polis: Saya tanya awak pasal ada anak perempuan saya..pekak dan bisu..Baru 5 tahun. Saya dah tanya orang - orang..semua cakap tak tau..Kalau saya kuarkan lebih sikit duit, cikgu datang rumah saya mengajar anak saya boleh?

Aku mana ada kebolehan ajor anak bisu dan pekak.. Aku terangkan ah kat dia..Kat daerah Pontian ni hanya sekolah Tengku Mahmud Iskandar je yang ada kelas untuk pekak dan bisu.
Jadi if mau cikgu pekak dan bisu boleh lah rujuk ke sekolah tuh. Pakcik tuh siap bagitau dia taknak anak dia belajar bersama budak- budak sindrom dan budak- budak OKU yang lain. Siap cakap anak- anak yang lain ok semua. Yang 1st belajar kat Universiti Petronas.Bunyinya macam tak suka anak dia digolongkan dalam orang OKU.

Aku pon terangkanlah, tak semestinya OKU tuh semuanya bermasalah horror2..yang genius tu pon boleh dikategorikan OKU. orang kelainan upaya... Kali ni aku plak yang bagi ceramah kat dia. Last sekali aku cakap, baik lah pakcik tu rujuk ke PPD dan berjumpa dengan pegawai Pendidikan Khas.. Aku bagi nama puan tuh dan suruh dia merujuk ke sana.

Polis tu mengucapkan terima kasih sebab bagi dia informasi.

Aku: Tak ada apa lah pakcik. Tapi saya minta maaf ah pasal saya bukan tak nak ajar anak pakcik. Saya tak boleh.

Polis: Ok, takpa..Saya tanya pegawai tu nanti.

Pastu aku disuruh jalan..dan dia bagi amaran lagi, jangan lupa pasang P lain kali.

Aku: Ni saya tak kena apa- apa ke pakcik?

Polis: Takpalah..Ni amaran.Dah jalanlah..

Aku: Ok, terima kasih banyak pakcik..

Aku pun jalan..

Huh! Pengajaran pada hari semalam..

1. Patuhilah peraturan jalan raya.
2. Mesti nampak meyakinkan bila kuar dari umah..Takmo serebeh2..
3. Gambor kena nampak asli! hhaaha! lecey ah..

Berita Harian Online | Kerap kentut

Berita Harian Online | Kerap kentut

Thursday, August 19, 2010

Nenek..


Saje je aku mau mengabadikan saat- saat aku bersama nenek kat blog cikbanjar nih..
Nenek aku ni orang banjar..cakap banjar memang laju..!

Wednesday, August 18, 2010

Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You

Look into my eyes you will see,
What you mean to me.
Search your heart, search your soul,
And when you find me there,
You'll search no more

Tuesday, August 17, 2010

DERMA BUKAN TONTONAN

Suka sangat lagu nih...
Jujurnya..penyanyi pon aku minatlah..! Huk3

Liriknya mengajar...lagu ni aku dengar mase tukar channel radio tadi mase lek sek...
Dari Suria.fm ke Klasik.fm.

Keroro vs Kartini

Selagi Ada Rindu

Mau berkhalid jiwa kejab petang ni, sambil tunggu adik bersiap untuk dihantar ke sekolah..
Lagu ni aku dengar time pagi- pagi nak g sekolah..pastu mase lek sekolah Suria fm mesti akan kasi putaq lagi lagu ni..
Penyanyi sebenar Pak Long upernya...baru tau ada penyanyi nama Pak Long..Hahaha!
Yang kat radio...yg nyanyi kumpulan Kristal..versi dia best ckit pasal ianya rancak...

Lirik Lagu Selagi Ada Rindu - Pak Long

Selagi Ada Bulan Mentari
Selagi Ada Berkasihani
Selagi Ada Bulan Dan Bintang
Selagi Ada Berkasih Sayang

Selagi Ada Ombak Dan Laut
Selagi Hatiku Terpaut
Selagi Ada Turunnya Hujan
Selagi Ada Rahmat Tuhan

Selagi Ada Langit Dan Bumi
Selagi Cintaku Bersemi

co
Selagi Ada Waktu
Selagi Ada Rindu
Biar Beribu Batu
Ingin Aku Bertemu

Oh Kasih (Oh Kasih)
Damailah (Damailah)
Engkau Disana

Ku Berdoa (Ku Berdoa)
Pada Tuhan (Pada Tuhan)
Agar Kau Bahagia

Lagu: Pak Long
Lirik: Pak Long



Saturday, August 14, 2010

Friday, August 13, 2010

Surah Al Ikhlas

Pagi ini aku mulakan kelas dengan mengaji bersama anak- anak murid..
Cuma mengaji surah- surah lazim.
Pandai juga mereka mengaji..

Selapas sesi mengaji aku ditanya dengan 1 soalan.

'Cikgu, apa makna ahad?'.. perkataan arab pada surah Al-Ikhlas.

Aku senyap sekejab lalu tersenyum..(berfikir jab..tak igt makna dan was- was)

'Ahad maknanya 1, sayang'.. Jadi maksud surah tadi, hanya Allah tuhan yang satu/ Esa. Pastu, laju- laju aku bagi lembaran kerja Matematik pasal takot len perkataan pulak dorang tanye.huh! Memalukan..

Huk3 nampaknya..aku kena refresh balik banyak benda dan kena belajar n terus belajar!..
At least bila anak murid tanya, boleh lah aku jawab selain meningkatkan lagi ilmu pengetahuan dalam bidang agama.

Dulu g sekolah agama..ada lah belajar pasal tafsir- tafsir ayat ni..
Tapi memang banyak sudah aku lupa..

Betul lah kata orang, lagi banyak kita belajar, lagi terasa betapa kurangnya ilmu pengetahuan kita.. Semoga aku akan terus dipermudahkan urusan dan diterangkan hati.


Sharifah Aini - Ingatan Manis diBulan September (karaoke)

Layan lagu nih time pergi sekolah...amat menterujakan! hahaha!

Thursday, August 12, 2010

My name is.....................



Hari ni saya ajor anak- anak murid saya cakap dua ayat English mudah:

My name is ..............................

Then,

What is your name?

Bit funny but i am very satisfied!

Because all my pupils look happy when try to speak in English.

Each of them is given the opportunity to show themselves when speaking in English.

Although easy to see, I had to teach them repeatedly...

With a different rhythm.. sometimes sounds like poem, sometimes sounds like loghat Jawa/ Banjar..

Wow! Hahaha! In fact, gue pun tak pandai cakap Bahasa Inggeris tapi nak ketawakan anak murid plak..hahaha! Alah, ketawa pon pasal nengok gelagat mereka.. Yang best tuh, Fikri yang cuma reti cakap 'mak, mak, mak' pon macam berusaha nak cakap Bahasa Inggeris dan mau menonjolkan diri.. Pastu Wawa yang Sindrom Down tu akan bertepuk tangan setiap kali mendengar kawan- kawan dia membuat persembahan..hik3


Tuesday, August 10, 2010

Disebalik kain lap kete..


Ape yang saya jumpe disebalik kain lap kete?
Hmm....gelang yang chantek sgt ni lah!..
Chantek kan?

Kalau lah tak komen pasal kete..mesti tak dapat gelang nih..
Hahha! Malulah..masuk kete orang len, pastu bising- bising.. Next time takmo buat lagi..hahha! Saya berjanji tak akan mengomen lagi pasal ianya mebi boleh mengguriskan hati..huk3

Tapi aritu saya cakap kete die bersih..tapi dia suwoh lap gak..
Saya si bendul amik lah gak kain lap tuh..pastu jumpe ah gelang chantek nih!

Hmm..tq very much ye si tangan chantek!

Rindunya Pada Prasekolah..


Rindunya pada dunia prasekolah..
Walaupun tak dapat mengajar sepenuh masa..dapat jenguk- jenguk pon best..
Mereka manja ah! Suke bila time nak masuk kelas prasekolah, semua kanak- kanak akan datang menyerbu! Cikgu Kartini! Cikgu Kartini! Mereka akan salam saya beramai- ramai.. Hahaha! Macam artis lah...

Ekceli, saya sendiri pon tak terfikir leh mesra ngan kanak- kanak.. Maklumlah, ramai yang komen, muke saya garang, sore saya garau..haahha! Masa amik kos pendidikan awal kanak- kanak tu pon, ramai yang gelak- gelakkan saya pasal macam kurang sesuai dengan watak dan perwatakan... Mulanya saya merasakan begitu juga, tapi betul lah kata pepatah 'Tak kenal, maka tak chenta!'..

Sunday, August 8, 2010

Malu~


Ada sesuatu yang bikin saya rase malu..
Perlu ke saya berterus terang?
Kalau bertanya..lagi ah malu..
Kalau terbukti..malu la lagi- lagi..
So, saya putuskan..teruskan berbuat tak tau dengan malu tuh..
Tapi..malu still ade lah..huk3 i'm sad!

Wednesday, August 4, 2010

Mencuri Perbualan Mereka~

Gambar sekadar hiasan...;p

Masa saya mengajar tadi.. Ada sesuatu yang bikin hati saya sayup dan sedikit tersentuh..
Mungkin agak funny situasi itu..tapi saya terasa seperi beratnyalah amanah yang diberi..

Mungkin mereka diluar berkata, senangnya mengajar kanak- kanak pendidikan khas sebab kalau pencapaian dan prestasi mereka langsong tak menampakkan peningkatan adalah satu kebiasaan kerana semulajadinya mereka memang kurang upaya, terutama dari segi pembelajaran.

Perbualan berlaku sesama mereka:

Mereka sedang melakukan tugasan yang saya beri. Sedang mereka melakukan, mereka juga berbual sesama mereka.

Samsul: Tak lama lagi puasa. cikgu, kalau puasa takda syaitan kan? Saya suka bulan puasa.. Kalau kat sekolah lama, bulan puasa cikgu Azman tak ketok kepala.

Huh! Cikgu ketuk kepala...Kanak- kanak walaupn mereka kurang upaya pembelajaran tetapi ingatan mereka kepada perkara- perkara yang pernah berlaku still ada.. Bayangkanlah jika 1 of anak murid tuh akan datang menjadi pembantu di rumah orang- orang tua..dan cikgu Azman pula terpaksa duduk dirumah orang tua..ehm..tidak mustahil akan ada scene ketuk mengetuk kepala akan berlaku. Masa tuh, cikgu Azman akan igt semula perkara yang dia penah lakukan kepada anak muridnya..mebi~

Kemudian..

Naqib: Aku pelik bin ajaib lah...kenapa ah kita masuk pendidikan khas..Dulu aku igt lagi..tibe- tibe cikgu bawak aku g klinik. Pastu..tau- tau aku kena pindah sekolah..

Aiman : KO TAKKAN TAK TAU..KEPALA KITA KAN LEMBAB (ADA LOGHAT JAWA)..SEBAB TU KITA MASUK SINI..(Aiman mengatakannya dengan serius dan bersungguh)

Huk3 saya yang mase tuh nak berjalan keluar kelas, terus berpaling ke arah mereka..
Oh! Anak murid saya sedar akan kekurangan mereka..
Anak- anak murid cikgu...
Cikgu doakan kamu dipermudahkan segala urusan di dunia dan akhirat ya.
Walaupun kamu LEMBAB, yakinlah ada benda yang kamu tak lembab!

Photo Shoot! Wawa n me -2nd~


Tempat: Kelas Pendidikan Khas Sk. Seri Setia
Model: Cikgu Tini dan Wawa
Masa: 9.30- 10 pagi
Tema: Senyuman Seikhlas Hati!