Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Saturday, May 24, 2014

Pek- pek-pek..kamu buat habis baik!

Cuti sekolah sudah bermula..
Maka dikesempatan tersebut akan ramailah pasangan- pasangan yang akan mendirikan rumah tangga..

Tadi pagi- pagi mak Wawa dah call..bagitahu yang abg Wawa yang namanya Syafiq dah nak kahwin dan dia jemput.. In Shaa Allah..ada rezeki aku datang.. 8 hb Jun nanti..
Aku bagitahu suami aku nak g..tapi, dia dah monyok pasal 7hb tu dah kena balik bercuti kat rumah mak Jelebu plak sebab dia ambil cuti panjang masa cuti nanti..10 hari (5 hari Johor, 5 hari Negeri Sembilan)
Nak extend sehari pun tak boleh..ceh!
Ni nasib baik aku ada mesyuarat kat Johor, maka aku dapat balik awal dan lebih lama kat Johor!
Kalau tak aku hanya boleh balik Johor pada 3hb..
Rindu kemeriahan suasana di Johor!

Oh ya.. hari ini hari perkahwinan Che Mad @ Batman.. Memandangkan tiada undangan rasmi ke rumah pihak perempuan, maka aku hanya nampak banner 'Ahmad dan Wani' je tergantung di jalan area Senaling tuh...haha! Aku perasan design banner tu macam design kad jemputannya via online..rasanya betul la wedding Che Mad...
Arini ada kem Bestari Solat, tu aku pergi ke sekolah..laluan umah mertua Che Mad tu memang laluan sehari-hari aku dari Jl ke KP... Tak jauh dari simpang nak belok ke uma mertua Che Mad tu ada orang jual kuih muih/ mee/ pisang goreng..selalu kalau balik petang memang aku singgahlah..Sebab harga dan rasa sangat sepadan dan kenalah dengan tekak..
Pakcik n makcik tu pun dah kenal aku, kalau lama tak singgah dorang cakap 'cikgu lama tak singgah'..haha!

Tahniah kepada Che Mad dan pasangan!... Bertemu dengan orang N9 akhirnya..
Moga bahagia hingga ke syurga.
Di KP upernya jodoh u..wah! Akhirnya, jumpa juga wanita idaman..;)
Jodoh i pun di KP, tapi jodoh kerjalah..haha!
Apapun! Tahniah!

Cerita pasal kahwin..
Aku teringat time aku kahwin..
Nak sentuh soal mekap dan tatarias oleh mak andam aku..
Jujur aku katakan...aku tak suka da way mak andam tu mekap aku..
Nengoklah..dah macam mata kartun je aku nengok..

Tapi paling teruk time sanding kat Jelebu..
Gila buruk mak andam tu bikin..
Aku tak sempat nak cari sendiri, tu semua mak mertua aku yang cari..
Maka aku tadah jela muka untuk ditepek..
Bajunya pun singkat..
Bayangkanlah!..haha!
Masa aku temubual mak andam tu mana dia belajar mekap..
Dia kata, dia bekerja ngan butik pengantin sebelum ni..so belajar dari situlah...
Fine! Majlis nak on...takdanya nak cari mak andam lain..

So, aku selalu la buka fb..kan ramai yang post pic wedding dorang kan...
So aku nengoklah mana cantik ke tak..
Tapi jujur aku katakan..aku jadi benci kat mak andam yang bikin pengantin tu lagi tak cantik..
Sakit hati sey walaupun bukan aku yang jadi raja sehari..
Ada pipi terlalu merah la..
Ada tudung dipakaikan pelik- peliklah..
Lepas tu disuruh bikin gaya pelik ala- ala lah..adoiyai..

Kalau ada mak andam yang terbaca blog aku ni..
Silalah jujur dalam mentatariaskan pengantin- pengantin ni..
Dorang bayar semua perkhidmatan anda..
Pergilah belajar pakaikan mekap betul- betul..
Bukan men nengok- nengok je..
Belajar cara guna krim yang sesuai untuk orang berjerawat, berminyak dan hitam gelap...
Janganlah yang berminyak kamu tambah minyak..
Kalau cara mekap anda tu terbaik, orang akan ikhlas membayar..
Sekarang banyak pengantin bertudung, pergilah belajar cara pakaikan tudung dengan bentuk wajah yang sesuai..
Jangan kedekut untuk adalah trial mekap dan tatarias..
Belajar macam mana nak matchkan bentuk pakaian pengantin dengan bentuk tubuh pengantin..
Semua tu penting tau tak..
Sebab tu kenangan seumur hidup ok..
Tanya pendapat pengantin juga, bukan men hentam dandan dia..kasihan tau tak..
Jadilah seseorang yang membahagiakan..

Wah! komplen kerja orang plak aku..
Apa pasal tak boleh?
Orang luar selalu hentam cikgu gak ape..haha!
Cikgu ni, cikgu tu, cikgu bla..bla..bla...haha!

Sebenarnya, sesiapa pun kita...berusahalah mencapai matlamat tujuan tugasan kita bekerja sebagai apa-apa pun mengikut jenis pekerjaan..buat sehabis baik macam lagu pengakap ni..anak murid aku cukup suka..



Cikgu tugasnya mendidik dan mengajar murid sehabis baik.
Mak andam/ jurusolek tugasnya menyolek dan merias dengan sehabis baik.
Doktor, tugasnya merawat pesakit sehabis baik.
Tukang masak, tugasnya masak makanan sehabis baik.
Tukang jahit, tugasnya menjahit baju orang sehabis baik..

Jujurlah dalam pekerjaan..
Ingatan untuk aku dan diri sendiri..;)
Kita buat sehabis baik!

Wednesday, May 21, 2014

Terkontang-kanting..

Assalamualaikum..
Annyeonghaseyo!

Lamanya nak tunggu musim cuti sekolah..
Walhal cuti sekolah akan tiba tidak je lama lagi..
Keseronokan berganda- ganda...
Nak topup tidur yang telah diambil dek kerana pengurusan masa yang amat teruk..hua3
Apa tidaknya, jadual tidur aku adalah bergantung kepada jadual kerja suami aku..
Ada masa dapat tidur awal, ada masa terpaksa tidur lewat..
Contoh macam hari ni, suami aku balik jam 11 malam..
Maka, seharusnya aku tidak boleh tidur pada jam 11 malam kerana ingin menemani suami aku menjamu selera..dan semestinya aku juga akan menjamu selera.
Habit yang sangat teruk untuk diteruskan..
Sepatutnya aku kena tukar jadual makan tu..
Balik sekolah terus masak, petang makan dan suami balik terus makan sorang- sorang..haha!
Tapi kemalasan dan kepenatan selepas pulang ke sekolah membataskan..

Eh, penat sangat ke sekolah Tini??
Ntahlah, apa yang penat sangat pun aku tak tahu..
Tapi memang penat pun..maklumlah pemanduan yang bengkak bengkok dan tekanan psikologi yang agak high memang akan mendatangkan kepenatan tersendiri..

Alhamdulillah hari ini, guru besar sangat baik hati kerana menyokong permohonan sambung belajar tu..!
Ni baru permohonan, belum tentu dapat lagi..
Harapnya adalah peluang untuk aku melanjutkan pelajaran sepenuh masa tu..
Semoga Allah memudahkan segalanya..
Sebenarnya, guru besar sekolah baru ni agak cerewet..
Sebelum ni dia suruh aku belajar separuh masa je..
Dia kata aku nak tinggalkan sekolah tu dan sebab tu aku mohon belajar..
Sebenarnya, dalam surat eg- tukar tempoh hari tu antara alasan memohon pertukaran pindah negeri adalah kerana aku nak sambung belajar..
Dia berat nak bagi aku keluar dari sekolah tu sebab konspirasi yang sangat besar telah wujud sebelum ni, maka timbullah pendapat untuk buka prasekolah ppki untuk aku..
Gilos dorang tu...haha!
Aku belajar sesuatu di NS ni..
Ramai orang yang gilos brutal dan suka bantah keputusan pegawai tertinggi..!
Berani seperti pahlawan!
In the end...apa pun tak jadi..apa- apalah..
Aku kena belajar mencintai negeri ini..haha!
Tapi tak la semua yang brutal tu datangkan hasil yang buruk. ada juga kebaikannya..
Senang cerita dalam 1 pohon buah- buahan, tidak semua buah rasa sedap..
Itu adalah lumrah..tak perlu pertanyaan kenapa? kenapa? kenapa? ahahaha!

Apapun, moga hasrat untuk sambung belajar tu nanti akan memberikan peluang yang cerah..
Berdepan dengan guru besar wanita yang agak cerewet dan kadang kala boleh terkeluar perkataan hah? hah? hah? , memang sesuatu situasi yang mencabar..
Ada rakan setugas, dia nak mohon pindah..sekali dia cakap 'kenapa terima kerja ni kalau tak boleh nak jauh dari suami dan anak?. Lain kali jangan terima.'
Waduh! Terguris hati member tuh...kesian tu, balik besut setiap 2 minggu cari suami dan anak..
Guru besar siap swoh suami dia pindah Ns ni berniaga sendiri..
Apa punya solutionlah..
Sedangkan setiap guru yang berpindah, pasti akan diganti dengan guru baru..
Kementerian takkan biarkan ianya terkontang- kanting...
Patah tumbuh, hilang berganti..
Walaupun yang tumbuh tu memang totally tak sama..tapi setiap orang ada kelebihannya..
Percayalah..

Part kawan aku tu dia suruh berjauhan..
Part aku plak dia tak bagi berjauhan..hahaha!
Dia kata kenapa nak mohon sepenuh masa?
Jangan tinggalkan suami, sebab ramai orang yang jauh- jauh ni bercerai berai akhirnya..
Lelaki ni lain..
Waduh! see???? Apa semua itu?
Ntahlah, aku berserah kepada Allah..
Dialah segala- galaNya...
Dia Maha Mengetahui..
Manusia tahu cakap, jangan bikin andaian yang macam- macam kat orang lain, sedangkan manusia sendiri bikin andaian kepada kuasa Tuhan yang Esa..
Astagfirullah.....



Ni, pic hari ni.. Masa pergi JJ...muka aku memang tembam dan menggemokkan.. selepas latihan makan malam jam 11 malam..tu la hasilnya...! haha!
Ekceli, aku nak fokus pada budak perempuan yang gemok yang sebelah aku tu..
Dia sangat gemok dan hari ini dia telah membuatkan aku kena membantu dia mencebokkan buntutnya lagi..
Abis suara aku dalam bilik air JJ tu..
Geramnya aku, sebab badan dia yang gemuk + terlalu manja telah menghasilkan dia yang tidak tahu mencebok...Punya susah nak mencangkung..nak capai tangan pun sama susah..
Dia selamba je buka seluar dia, pastu longgok kat lantai toilet..lagi bertambah aku geram..haha!
Part nak jaga bersih pun tak tahu...
Tu la terlalu manja...dan makan, dan makan......adoiyai...ntahlah..malas nak komplen..nanti orang cakap tu bukan anak aku, suka hati orang la...wah! ok.

Aku nak train budak tu, tapi............sekolah tu punya style ialah jangan melangkau kerja orang..
Apalah...
Aku kesian kat anak murid...tapi disebabkan 'langkau' tu aku terpaksa nengok jauh- jauh dan ajar time ada peluang........hmmm...
I hate this feeling!..