Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Thursday, January 4, 2018

Oh Nana dan nikmat syukur.


Sambutlah cinta ku duhai sayang..
cinta kita untuk selamanya..

He3 lagu Fattah Amin menemani tatkala suasana sunyi di aras atas.
Rumah aku ni banyak bilik untuk dihuni oleh 2 orang manusia.
Kebanyakannya hanya ada 1 1 penghuni pada peringkat- peringkat masa yang berputar selama 24 jam.

2018 akhirnya sudah muncul.
Alhamdulillah, syukur kepada Allah di atas kenikmatan yang diberikan.
Nikmat mana yang harus aku dustakan.
Kesihatan, pekerjaan, kemudahan... semuanya nikmat yang sangat bernilai.

2018.
Aku mengharapkan ianya adalah tahun yang lebih bermakna buat aku.
Menjalani kehidupan sebagai seorang cikgu yang lebih matang dari segi percakapan dan perbuatan.
Tahun ini banyak sekali jawatan yang aku sandang..
Walaupun banyak jawatan pengurusan lain disandang, aku takkan membebankan diri aku untuk jadi terbaik.
Buat apa yang mampu..yang penting aku boleh layan korea.haha!

Oh..tahun ni.
Aku dapat seorang anak murid namanya Nana.
oh Nana..oh Nana.

Pertama kali aku jumpa Nana..
Aku menangis ok..haha!
Entah kenapa air mata ni menderu- deru menangis.

Nana anak pasangan cikgu dan merupakan anak kedua.
Tabah sungguh pasangan ini menerima ketentuan takdir.
Mempunyai anak berkeperluan khas ni memerlukan banyak pengorbanan.
Terlalu banyak...masa, emosi, wang, tenaga....dan sebagainya.

Nana, didiagnos sebagai anak Autisme.
Nana tak boleh bertutur walaupun ada bunyi.
Tiada eye contact.
Suka berpusing- pusing.
Meronda sekitar kelas..
Melompat- lompat..
Tidak boleh duduk diam.


Membayangkan kelainan dia, air mata aku terus mengalir.
Entah kenapa...hati tersentuh.

Semoga Allah memudahkan urusan aku dan rakan- rakan untuk memberikan pendidikan yang terbaik untuk Nana.
Bukan mudah, tapi kami harus mencuba.
Tapi bukan semua orang faham..(malas nak explain)

Jawatan guru zaman sekarang hanya menjadi tempat kejian dan makian netizen je.
Cikgu lepuk sikit, dia cakap dera.
Cikgu selfie sikit, dia cakap asyik selfie.
Cikgu cuti sekolah, dia suruh kurangkan cuti.
Cikgu pakai cantik, dia cakap nak ngorat laki dia.
Anak dia tak perform, dia cakap cikgu tak pandai ajar.

Cukup- cukuplah berprasangka buruk kepada pekerjaan orang.
Percayalah Allah akan memudahkan urusan kita jika kita memudahkan urusan orang lain.
Aku sendiri berpengalaman..
Seingat aku, masa zaman sekolah dulu- dulu, aku bukan pelajar yang cemerlang.
UPSR 5A, PMR 8A, SPM 9A.
Aku hanya pelajar yang sederhana serba serbi, tapi dengan rezeki Allah dapatlah juga jejak kaki ke Universiti Malaya.haha!
Culture shock aku..
Ingatkan sampai tua duduk Pekan Nanas dan kerja kilang Shimanoo.
Mungkin ianya berkat doa dan keikhlasan aku dan cikgu, cikgu dan aku juga yang utama doa yang baik- baik oleh ibu bapa aku.

Masa form 6, ada sorang cikgu tu nama dia Lutfi.
Sir Lutfi yang ajar MUET.
Kelas dia memang senada je, memang membuai- buai orang untuk tidur.
1 persatu kawan- kawan aku kat belakang keluar kelas.
Tapi aku tetap setia tunggu dia berhujah kat depan.
Sir ni agak lembut orangnya, bukan lembut auw auw..tapi lembutlah.
Jadi aku rasa keberkatan pengajaran dia pada setiap kali masa dia memang banyaklah dapat sebab ramai kawan- kawan dah keluar kelas.haha! Maklumlah, kawan- kawan aku masing- masing budak hebat, amik STPM sebab takmo g matrikulasi/ politeknik.
Aku layan je setiap dia ajar, bukan masuk kepala sangat..haha!


Pengajarannya, selain berusaha keras kita juga kena yakin dengan doa- doa insan ada disekeliling kita terutamanya insan yang perlu kita hormati dan sanjungi.
Mungkin hasil yang dapat tidak semewah yang lain, namun ianya sangat memadai.
Dengan izin Allah, segala perjalanan kita akan dipermudahkan.

SELAMAT TAHUN BARU AWAK!
SEMOGA AWAK BAHAGIA DISAMPING KELUARGA.
TERIMA KASIH ATAS KENANGAN YANG INDAH DAN BERMAKNA.
SARANGHAE!





Tuesday, June 20, 2017

Salam Menjengah, hello hello.......

Assalamualaikum blog tulisan ku yang lama tidak aku tulis.
Sementelah ada instagram ni, banyak memori aku share via instagram..

Malam ni terasa nak jengah blog yang lama tidak di update...alamak, rasa malu plak nengok tulisan zaman remaja yang amat tidak matang. Hahhaa! Sampaikan nengok tajuk dah rasa menggelikan.. well, tu zaman masa sedang bergelut dengan emosi.. bergelut la sangat..

Diam tak diam, dah bulan Jun 2017.
Banyak perkara yang berlaku..
Ya, aku amat bersyukur dengan apa yang aku kecapi kini.
Kekurangan memang ada, tapi aku yakin.. aku masih lagi insan yang sangat bertuah.

Ramadan kali ini, alhamdulillah aku tak kena seperti Ramadan yang lepas. Aku pon tak tahu apa punca yang mengakibatkan kejadian misteri dalam kehidupan. Hampir setahun aku menderita fizikal dan emosi.. dan traumanya masih ke hari ini.
Ramadan lepas boleh dikira hanya beberapa hari aku berpuasa.

Bermula dengan sakit tekak yang bukan akibat tonsil yang bengkak.. lepas tu ia mengganggu kawasan rongga mulut dan lidah.. aku tidak boleh memakai tudung, sebab bila pakai tudung lidah aku akan rasa sangat pedih seperti dicucuk2.
Puas mendapatkan rawatan ke sana sini dari Melaka sampai ke Negeri Sembilan.
Dari klinik kerajaaan hinggalah ke klinik swasta.
Tidak boleh berbaring, sesak nafas.
Aku menderita hampir setahun lamanya.
Yang lagi menakotkan lutut aku ni dah macam orang tua..nak naik tangga sakit, nak rukuk sakit, nak sujud pon sakit...
Semua orang tak faham apa yang aku rasa.
Mulalah aku fikir yang bukan- bukan.
Selalu nak gaduh ngan Faizal, sebab aku rasa dia tak share keperitan yang aku lalui. Bila ajak jumpa doctor, dia ada la ikot. Tapi macam terpaksa. Lagi- lagi bila dia dengar doctor cakap nothing weird pon pasal keadaan aku.
Tapi aku rasa kesakitan tu........😭😭
Duit simpanan makin hari makin susut, sebab macam2 ubat aku telan.
Antibiotik berjenis- jenis..
Last sekali, aku redha..
Aku tawakal.. aku kuatkan diri.
Mungkin ada sesuatu yang ingin menguji aku.

Doa anak murid.

Bila aku rasa semua orang tak dapat bantu.. akhirnya aku minta belas ihsan anak- anak murid aku.
Tiap- tiap kali sebelum mulakan kelas, aku paksa murid aku sedekahkan al-fatihah untuk aku agak dijauhi dari segala kekejian syaiton, diberikan ak kesihatan yang baik, dipermudahkan urusan.
Alhamdulilah, aku makin baik dari hari ke hari.

Pengajaran yang dapat selepas diuji, sangatlah banyak.
Semoga aku akan terus positif.

Untuk seseorang hamba Allah yang sampai ke hari ini membenci aku, aku harap sangat yang aku takkan jadi orang tumpuan kebencian kau.
Aku tak kisah tentang jawatan di tempat kerja, andai kau mampu dan mahu, teruskan.
Aku tak kisah tentang populariti, maafkan aku kalau anak murid memang selalu anggap aku popular.🤣🤣🤣
Oh yea, aku dapat APC this year. Alhamdulillah. Tapi macam biasa, orang yg sama yang juga cakap aku bodek GB walhal, aku ni lah insan yang selalu bangkang GB demi anak- anak murid. Kelakar la anda, wahai makcik.
Keadaan aku sekarang, ibarat macam TMJ, buat ape pon makcik tu tetap tak suka..tapi dia sorang la..lepas tu buat cerita 1 sekolah. Tapi syukur juga, lama- lama kebenaran akan muncul.

Makcik, kehidupan ini terlalu rugi jika asyik mencari kesalahan orang lain. Andai tidak bahagia, banyak benda yang boleh berikan kita kebahagiaan. Maafkan saya kerana fobia dengan makcik. Kita bukan musuh, tapi kita hanya orang asing.

Berbalik kepada ujian kesihatan aku tu, aku rasa sangat syukur dengan pemulihan yang berlalu. Walaupun masih fobia. Oh, hampir setahun aku tak pakai tudung berbutang bawah dagu, akhirnya aku pakai semalam. Tapi masih ada rasa fobia. Aku cuba mengawal otak aku supaya tidak memikirkan kesakitan atau apa2 yang mengganggu.

Betullah kata bekas cikgu aku.
Dia dah pindah balik ke Johor tahun lepas.
Dia pesan kat aku, kat KP ni masih banyak benda- benda orang suka cuba2.
Jangan makan sembarangan..
Jaga tingkahlaku dan percakapan..
Jangan menonjol sangat..
Bukan nk cakap orang KP semua jahat, tapi masih ada.
Ekceli mana- mana tempat pon ado..

Tapi, sebenarnya.. dimana pon kita. Biarlah kita merendah diri serendah- serendahnya.
Tak payah la nak berhabisan sangat untuk sesuatu keduniaan dalam bidang pekerjaan.
Bersederhanalah, serderhanalah..
Bila bersederhana, waktu jatuh tak la rasa sakit sangat..
Waktu di atas tak la mendabik sangat..






Friday, May 27, 2016

Prof.Madya Azli

Baru siap mengemaskini jadual kedatangan.
Sakit hati melihat kedatangan seorang murid ini.. Nama dia Azli.
Sengaja aku pamerkan namanya..
Azli bukanlah seorang yang dikategori sebagai OKU sebenarnya, tetapi sikapnya adalah satu penyakit yang hanya diri sendiri mampu mengubahnya.
Bulan ini dia langsung tak datang ke sekolah..maka banyaklah telur ayam yang tidak menetas sedang beratur di rak jadual kedatangan.

Murid ini baru sahaja sebulan setengah masuk ke PPKI.
Sejarahnya dia sudah bertukar beberapa sekolah sebelum ini dan akhirnya tercampak ke SK. Tunku Muna....
Maaf mungkin aku mengata....tapi hasil daripada temujanji dengan doktor semasa nak diagnos samada Azli ni murid OKU ni atau tidak telah mengatakan bahawa dia bukanlah budak OKU. Tapi dia nampaknya memerlukan bantuan psikiatri.
Ya, memang betul apa yang doktor itu telah rumuskan.
Yang lagi best doktor tu kata, ayah dia pun kena dapatkan rawatan sekali.
Ya, aku memang setuju..bukan nak  mengeji, tetapi aku sendiri mengalaminya.
Semasa berurusan dengannya, beberapa aku di kelentong dan cara cakap memang kalah peguam ternama.

Benda paling terang dia kelentong, dia kata anak dia pandai baca dan pernah book tiket kapal terbang untuk dia masa dia pergi obersea. Sekali, poie la tanyo kek anak ea...anak ea geleng kepala. Masa tu aku tanya anak ea depan ayoh ea boto- boto. Hhuhu! pastu ayoh ea bengang dikabo ea plak yang anak ea ado masalah daya ingatan.hahaha! Memang baguslah, bapa borek, anak rintik- rintik bergelora.

Sejak dari itu, kalau terpaksa call Encik Penipu tu, aku memang akan cakap selaju- lajunya dan akan terus meletakkan call dengan segera. Sobab ea, Encik tu pantang bercakap, ado je menda yang dia nak kelentong. Ingat aku ada masa. Tak hingin.

Aku pun tak pasti siapalah yang OKU sebenarnya, anak ke bapa..
Hairan aku.. Anak diajar menjadi penipu. Anak takmo sekolah, dia tak marah. Siap bagi duit dan hantar pi CC. Dikabo ea kek guru bosa yang baik dia poie CC dari duduk uma. Dia mengajar guru bosa. Ni cerita terbaru, dia kabo takpolah nak ngadu kek PPD ke, JPN ke...takdo masalah. Dia buleh hantar anak ea belajar kek obersea. Silakan tuan.. Kami mendoakan semoga sukses.

Jadi cikgu ini memang takkan lari dari masalah kemanusiaan ni. Hampir 5 tahun menjadi guru, aku dah jumpa macam- macam ragam. Dan pengalaman memang banyak mengajar aku. Kini aku lebih tenang menghadapi ragam- ragam yang pelik- pelik. Ingatkan kat Benut je aku jumpa benda yang pelik, datang kat N9 lagi banyak menda pelik aku jumpa. Kat N9 ni aku banyak jumpa masalah yang berkaitan dengan mental dan psikologi.

Kalau dulu, masa dalam perjalanan balik ke sekolah...aku hanya akan jumpa biawk dan biawak dan sesekali ular. Berbeza di KP, aku lihat ramai insan- insan istimewa yang kekurangan dari segi mental. Uniknya, mereka tahu jalan pulang ke rumah dan buat hal sendiri. Kadang- kadang bila tak nampak kelibat mereka, aku pun tercari- cari. Pernah aku tanya kat suami aku, kenapa polis tak hantar mereka buat rawatan. Di kabo ea, selagi mereka tak kacau orang, biarlah dia. hmmmm..
Nak cakap camne..  Dunia memang warna- warni.... Allah menguji..



Tuesday, October 6, 2015

Keindahan Perbualan Mata Hati.

Hey u! Tak tidur lagi ke?
Dah lewat malam ni.. nanti kepala pening boleh mengakibatkan kesakitan yang melampau pada kepala..
I belum tidur sebab menikmati percutian disebalik kejadian..
Itulah hikmahnya.. alhamdulillah..
Sambil membuat review tentang slide yang perlu dibentangkan nanti.

Sudah bulan Oktober..
Cepat saja masa berlalu...
Moga akan berlaku perkara- perkara yang terbaik dalam hidup pada setiap hari.
Jangan bersedih mengenangkan kekurangan dan cerita lama, sesunggguhnya Allah sentiasa akan memberikan petunjuk.
Setiap hari 'berbual' dengan Allah..kita akan rasa lebih tenang.

Oh ya.. GB i kena gigit kucen..
Kesian dia..
Kucen yang sedang hendak mengawan dan sedang mengerang- ngerang telah ditendang oleh dia..
Sekali kucen tu gigit. terus bengkak kakinya dan dia kena warded..
Walaupun warga sekolah terasa begitu aman..namun mak I cakap..doakanlah kesembuhan dia kerana dia masih manusia dan perlu menikmati hidup.
Tersentak mendengar kata- kata mak kerana dalam hati ini tidak pun memadankan muka atau mendoakan kesembuhan dia..haha!
Siapalah kita untuk memadankan muka kepada manusia sedangkan kita sama- sama hidup didunia mempunyai harapan dan misi yang sama..iaitu bahagia hidup di dunia di akhirat.

Selamat maju jaya untuk u, i dan kita semua.

: pengajaran, jangan aniaya haiwan atau binatang dan jangan menzalimi diri sendiri.

Sissy Imann Feat. Iwere - Benar Ku Tak Bohong (Official Music Video)

Friday, August 28, 2015

Dasyatnya....memang merobek.

Hari ini memang hari yang mencabar untuk aku..
Mesyurat di JPn memang bukan sesuatu yang indah..
Hari ini juga jalan banyak tutup, tempat parking banyak ditutup..
So.....
Memang dasyat...
Lagi dasyat dari parking kat Pantai Dalam...
Cari parking saja dah amik masa 40minit.. pusing- pusing kat area tu, ditambah dengan salah masuk lorong dan denai- denai kota..
Jika anda memang seorang yang panik, memang balik ke rumah adalah jalan terbaik..
Mungkin pihak yang berwajib perlu memikirkan solution yang sesuai..
Rasa aku, sudah tiba masa JPn tu di ubah kedudukannya... pindah ke tempat yang lebih luas..sebab kawasan JPn tu memang kawasan padat dengan agensi- agensi kerajaan...ditambah pula dengan kawasan taman rekreasi yang orang- orang nak pegi jogging pagi buta.. kat situ space dah diambil.. JPn adalah tempat yang confirm ramai orang pergi setiap hari...
Dah tiba masanya, pihak berwajib tinjau 'Putrajaya' tompek esey berkojo....

Peace!!