Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Monday, June 25, 2012

Hari ini aku ke sekolah!

Bila baca paper arini..macam- macam kisah manusia yang berlaku di luar disana..
Secara kebetulan..ada la beberapa isu macam lebih kurang berlaku kat sekolah aku aje..

Salah satunya ialah kisah pocong.
Pocong!
Tadi masa perhimpunan rasa sedih sekali nengok murid tahun 4 yang berlakon menjadi pocong masa program Qiamullail sekolah tempoh hari..
Guru disiplin sekolah punyalah mengamuk..maka dipanggil budak tuh dan dipakaikan semula dengan baju pocong yang digunakan olehnya malam tuh..
Kenapa la budak- budak ni suka sangat nak jadi hantu?
Teringin sangat ke badan dibungkus macam tuh?
Aku langsung tak ketawa...serius aku jadi meluat dan sedih..
Walaupun kanak- kanak ni memang banyak dunia imaginasi...tapi kenapa nak jadi hantu pocong?
Ceh!
Yang aku sedih..budak tu nampak slow dan macam 3 suku je..sebiji macam Amir Raja Lawak tuh..
Geli seram aku..

Secara keseluruhan...arini agak seronok mengajar..
Arini subjek pendidikan seni visual aje..
Buat kupu- kupu guna corak tangan..
Agak seronok...kelakar nengok murid- murid punya corak tangan..
Ada kurus..ada yang gemuk..
Aku cakap ok je..tak kisahlah kurus gemuk tuh..
Tapi arini tak dapat nak ajor Fikri sebab......dia berak...
Sungguh busuk baunya..
Adoi..
Patutnya...dia kena ada toilet training..dia boleh dididik sebenarnya..
Semuanya kena mula dari rumah..ni nak cakap atau bagi signal nak berak pun tak pandai lagi..
Bila dicakap dengan parents/ penjaga..dorang tak mau terima..
Hasilnya.....ntahlah,,,Allah maha Mengetahui..
Aku hantar je dia balik rumah.,
Since aku baca surat pekeliling tu..aku jadi lega banyak..
Pekeliling memang power!!

Guru tidak boleh merotan..
Guru tidak boleh memberi denda yang memalukan kepada murid seperti berdiri di atas kerusi, berdiri dihadapan kelas, berlari keliling padang dan sebagainya...
Guru tidak boleh berleter! Menyindir...Sentuh murid..
Hahaha!
Senang cerita....guru pergi sekolah...mengajar je..
Kalau langgar pekeliling....guru boleh naik mahkamah!! hahah!
Tu sebab aku tak nak tolong Fikri basuh berak lagi...mana leh sentuh murid...;p
Apa tugas guru?? ....

Apa pun..
Sebenarnya...
Aku naik fedap dengan 1 perkara tuh...
Menganggu emosi lah..
Semoga Allah memberikan aku kekuatan untuk melalui semuanya..
Hanya Dia yang tau apa yang terbaik untuk aku..
Bila dia tau aku boring...dia bagi aku ngantuk..
Bila dia tau aku lapar...dia bagi aku rezki makanan dengan tetiba..hehe!
Alhamdulillah...

p/s: Mana leh lupa...! Tipu................



Friday, June 22, 2012

Semangat pagi ni...Hits 90an - Maya - Diari Biru


Tanx to Dj Klasik.fm sebab on lagu ni time aku nak g sekolah..
Sebab bagi aku satu suntikan semangat..
Ntah kenapa rasa macam aku kat situasi penyanyi ni..
Seronokk...
Hidup dalam imaginasi sesekali..haha!
Mencari kegembiraan sendiri...

Secawan Teh, Serasa Manis dan Masam...




Pappp!! bunyi tamparan ke atas lengan ku yang berkulit hitam manis ni...hehe!
Nyamuk menggigit bagaikan haus kerana tak minum dan makan selama 2 hari..haha!
Memandai aje aku membuat perumpamaan yang merepek sekali...

Hari ni Jumaat sudah...
Bersamaan 22 Jun 2012
Cepatnya dah pertengahan tahun..masa berlalu meninggalkan semua kenangan yang pelbagai rasa...wow! kenapa ayatnya begitu ada unsur kuntum- kuntum bunga cinta?? haha!

Tadi hari terbuka kat sekolah tempat aku mengajar..
Seawal 8 pagi aku sudah menerima tetamu..
Nasib aku hari ni parents murid semuanya ok..
Hari ni juga hari melepaskan apa yang terasa perlu diperkatakan..
Aku tak lah menceritakan segala buruk tentang anak murid aku..
Malaslah..
Mana ada parents yang mau dengar tentang keburukan anak mereka..
Macam jadi pencuri, gangster dan sebagainya..
Aku just fokus pada benda- benda yang santai je..
Hari macam ni pun boleh ada parent nak minta kuar duit anak..walhal dalam bank anak dia cuma tinggal RM130...hua3
Setelah berbincang dan merujuk kepada arahan pihak atasan...tak jadilah parent tu kuarkan duit anaknya..
Alasannya mau beli beg baru anak dia...beg baru okey...awal tahun dah beli kelengkapan...suku tahun pun begitu....huk3 adoiyai...nasib manusia memang kadang- kadang sukar dijangka...
Kali ni aku banyak tersenyum...just macam layan tetamu time hari raya..tanya khabar..bagi santapan ringan dan minum bersama- sama...
Exclusive bersama Cikgu Kartini...hahaha! macam perjumpaan duta- duta je..;p sambil berbual kadangkala tangan memegang cawan tea dan kemudian menghirup..sesekali hilaian lembut ketawa ibu bapa kedengaran...Hari terbuka yang santai sangat lor...

Esok aku kena pergi Bengkel untuk kendali kanak- kanak Autisme...
Disebabkan agak best bunyinya..maka aku pun pergi..
Aku lebih rela pergi ke bengkel tu berbanding kena tidur kat sekolah untuk majlis solat hajat murid- murid nak periksa malam ni..
Hahaha! Bukan tak suka majlis agama..cuma aku kurang suka tidur sekolah dan jaga murid- murid arus perdana..anak murid aku dorang bukan faham sangat..dah ah nak hantar lagi budak kat kelas aku..ceh!
Tapi alasan tu taklah kukuh sangat..tapi macam memang alasan tu ah aku macam malas nak g..tiap- tiap tahun memang ada aktiviti ni..hehe!

Kursus esok berjalan kat Kluang..Simpang Renggam..
Aku ni dah la kurang tau pasal daerah tu..
Hopefully aku akan sampai dengan selamat..
Seronoknya berjalan- jalan dihujung minggu mencari ilmu..
Macam mana ni..rasa nak belajar lagi makin membuak- buak..tapi masih banyak kekangan lah..
Moga ada rezeki untuk aku tahun depan..
kadang ada untungnya duduk sekolah kecik ni..
Macam jabatan aku..just ada 2 orang guru..
Memang banyak ah peluang untuk selalu keluar...cari ilmu..
Member aku tu hari hari- hari dah cerita pasal pencen..haha!
Aku pun kadang- kadang dah join aktiviti dia..
Contohnya....tidur time masa free...huduh sungguh! haha!
Memang macam ada Jin tidur la dalam kelas aku..
Pernah aku wat aktiviti menggunting dengan anak murid...aku leh termengantuk giler- giler....
haha!
Dulu aku penah ejek seseorang yang kaki tidur..sekarang aku pun dah menjadi kaki tidur...malah lebih teruk kerana ianya berlaku di tempat kerja...!! haha! dah ada katil..apa lagi...tidurlah..ha2 biasanya time rehat la aku curi- curi tidur..
Bukan sebab penat menjadi isteri erk...kadang menyampah bila kawan- kawan ejek..aku bukan duk serumah ngan suami pun..aku duk ngan Acad la! haha! Ni pun dah dekat setengah bulan tak jumpa..kang minggu depan ada kursus lagi...tak balik lagi..ahaah!
Dari anak dara dah aku dh mula tidur- tidur ni..
Ngantuk ah...maklumlah...dah anak murid aku semuanya slow motion kalau bikin kerja..
Lemah pandangan mata aku ni..tapi kena sabar..memang tu la anak murid pen.khas...
Kadang dorang pun join sama aku..hua2..so melampau la cikgu ni...

Ehm...dah petang..
Dah jam 7..rasanya elok aku stop..
Idea pun dah mula takda...
Ada..tapi tak mampu nak dikeluarkan lah..
Tapi beberapa kebelakangan ni...bukan kebelakangan ni lah..
Tapi dah lama juga lah..
Kadang- kadang ingatan itu selalu menjelma...
Puas dah aku cuba bangun dan bangun..
Aku masih kecundang......
Apa yang terjadi tetapkan terjadi..
Namun aku minta biarlah aku mampu menghadapi..walaupun air mata berjuraian setiap kali...........ha3
STOP!



Monday, June 4, 2012

Birdie Birdie Bedu!!

(okey..mau jadi macam rumput ke? : nampak cantik dan hijau..dan melindungi hidupan dibawahnya?)
(or jadi bola tuh : putih dan bulat yang di pukul ke sana ke mari sampai masuk lubang kemudian : Birdie!)
(or jadi macam kayu golf tu: : ikut je hayunan tangan dan pukul bola ke sana ke mari??)
* Tajuk entry kali ni Birdie-birdie Bedu..ekceli..aku bukan nak ejek nama atok kawan aku time sekolah dulu tau..nama atok dia Bedu..aku just nak bagi sedapkan tajuk je..huk3 Tiada kaitan samada dengan yang hidup atau pun yang sudah meninggal dunia..

Sekarang jam sudah pukul 10 malam..
Aku sorang- sorang je kat uma tumpangan aku kat Johol nih..
Hahaha!
Kenapa aku cakap aku kat uma tumpangan?
Mestilah..
Sebab ni rumah untuk Faizal..bukan rumah aku..he3
Aku just menumpang ajer...

Since tiada siaran TV..aku hanya menghabiskan masa dengan berinternet..
Padahal banyak aktiviti lain yang boleh aku bikin sebenarnya..
Misalnya, menyiapkan kerja sekolah..
Walaupun cuti sekolah, kerja sekolah tetap ada..
Kena rajin- rajin buat kerja sekolah..
Untuk kemudahan diri sendiri juga..
Walaupun kadangkala aku rasa malas untuk ke sekolah..
Rindu rasanya mau selalu kuar wat aktiviti kokurikulum..
Minggu lepas ada aktviti..tapi aku terpaksa menolak..
Mebi lepas beberapa bulan..aku nak aktif balik..
Rindu nak bergelak ketawa dengan kawan- kawan yang ada kat pusat koko..
Seronok meluahkan macam- macam..

Bila dah kahwin ni..bukan semua boleh share kat Faizal..
Nengok dia macam takda minat je nak dengar kisah- kisah aku..
Tak menarik gaknya...haha!
Tapi kadang- kadang dia patut dengar cerita aku..
Sometimes rasa sad gak bila takda teman nak share cite- cite..huh!
Tapi dia pun jarang cerita kisah pasal kerja dia..
Memang dia pendiam pun..
Kadang berbual dengan senyuman aje...haha!
Tapi kadang- kadang soalan yang aku tanya pun macam menyakitkan ati dia memang..hua3

Untuk mengisi masa lapang...
Aku banyak melakukan aktiviti komunikasi alam maya..
Macam nengok citer Korea..
Macam kemas- kemas uma..
Main masak -masak....
Basuh- basuh kain...
Wah! kerja yang dibuat sejak dulu lagii.,..

Badan aku kena ngah gatal- gatal arini..
Habis bintat- bintat sana sini..
Aku suspek ni sebab selimut hak kerajaan Faizal la..
Gaknya lama tak basuh..aku tak bawa selimut aku dari Johor..
Maka aku pinjam ah selimut dia..
Bila dah gatal..bangun je pagi..aku terus membasuh selimut itu..
Ku jemur di kepanasan mentari Johol..
Sedang menjemur...aku terpandang Sek.Keb. Undang Johol..
Sekolah tu memang betul- betul belakang uma Faizal ni..haha!

Duduk Johol ni..satu pengalaman yang lain..
Memang ah desa...kampung..tapi dikategorikan pekan..
Lagi best kampung Sawah memang..lalu lalang orang..
Kat Johol ni macam pekan tinggal..
Namun begitu..klinik, balai polis, masjid, pejabat pos..semuanya dekat- dekat..
Bayangkan...air longkangnya pun masih jernih..
Aku leh nampak orang- orang menyauk ikan di dalam longkang..! masih belum tercemar sangat tempat nih..
Macam mana la semua orang di kampung ni boleh bertahan...walaupun kemudahan asas dekat...tempat- tempat untuk berlibur memang agak jauh ckit..
Aku ada la beberapa kali minta izin pinjam kereta myVi Faizal..tapi dia tak bagi la..
Aku nak pi jalan- jalan time dia kerja..
Tapi dia tak bagi..
Sekali dia tak bagi..malas aku nak minta lagi..huk3
Yela...bukan kereta JCE  aku..alah bukan best sangat bawa MyVi tuh..keras je aku rasa..
Ceh! aku mengata ke nih?
Biarlah..aku menulis apa yang aku rasa..sambil dengar lagu..
_disini aku masih sendiri...
_bila esok hari datang lagi, ku cuba menhadapi semua ini..meski tanpa mu...
Kebetulan lagu ni plak..
_suara dengarkanlah aku...apa khabarnya pujaan hatiku..
_aku disini menunggunya...haha!
Ops...ni lagu apa nih..
Mengingatkan aku pada kisah yang lepas aje..
Bukan aku yang nak dengar..tapi kebetulan terkeluar lor...
Udah la dengan yang lepas- lepas tuh :)

Sekarang ni..aku rindu betul dengan Bogart..
Bogart sangat cute!
Rasa nak berjurai- jurai air mata bila teringat si Bogart..
Siapa Bogart?
Mestilah Arsyad Mirza...my adiks!
Tiara cakap Bogart asyik nengok pic aku jer..
Pastu ada satu pagi tu dia cry sambil geletek-geletek kaki Tiara..
Biasanya..memang kaki aku yang dia kuis..
Walaupun 3 pasang kaki akan terjuntai di katil..
Dia tau mana 1 kaki aku yang bersaiz 6 nih..haha!
Cutekan Bogart??
Untuk menghilangkan rasa rindu..sesekali aku buka video dia..
Setitis air mata aku berderai.
Walaupun aku ni garang dan ganas dan memang nampak kasar..
Aku memang mudah cry! dan cry!!
Tak lama lagi Bogart nak dapat adik dah..
Walaupun parents dia masih status 'bertunang'..parents dia dah ada 2 anak!
Hebat bukan??
Tu dia..sepupu aku tuh walaupun pendek...tapi akal panjanggg....
Aku harap, Ayuni akan bersalin dengan selamat..
Moga- moga kelahiran kali ini akan memberikan lebih rezeki untuk kamu berdua..
Pandai u all simpan rahsia dan merancang ngam- ngam semua ni..
Walaupun aku tak setuju dengan kelahiran paksa baby kedua ni..
Aku still mau berdoa ibu dan anak selamat..

Kenapa pasangan tu terpaksa melalui semua ni?
Adakah ia suratan atau takdir?
Atau acuan,
Atau tulisan.
Atau lukisan mereka sendiri?
Mudah untuk kita menuding dan menyalahkan semuanya..
Agama la..kedudukan keluarga la..statuslah..ekonomi lah, pelajaran lah..
Nak salahkan siapa?
Ada otak memang boleh fikir..
Tapi ada ke fikiran yang salah itu salah, dan fikiran betul tu betul??
Ntahlah...orang ni macam- macam..
Tapi kalu berbalik kepada ajaran agama..memang semua tu leh setel dengan mudah..
Subhanaallah..memang banyak panduan yang diberikan kepada setiap manusia..
Cuma manusia ni kadang- kadang jeling aje semua tuh..termasuklah aku ni..huk3
Kata Abby Fana dalam radio..benda yang paling berharga dalam hidup kita ialah nyawa...
Hargailah nyawa..dan selagi bernyawa hargailah setiap moment yang diberi walupun ianya pahit atau pun manis..
Tapi Abby Fana ada soalan lain gak..dalam banyak- banyak sakit..sakit apa yang paling sakit??
..
..
..
..
..
Jawapannya ialah..
Sakit leher..
Paling ke kanan..sakit..
Paling ke kiri pun sakit...
hahaha! Eh..lawak ke??
Ekceli..lepas beberapa kali aku dengar iklan teka- teki ni baru aku dapat tangkap maksud Abby..
Mula- mula aku dengar yang tersurat aje..
Lupa nak fikir yang tersirat..haha!

Oklah..
Aku nak stop..
Sambung cerita Korea..
Birdie Buddy..
Ehm,..agak menarik..
Dengan citer ni..sikit- sikit aku leh faham tentang permainan Golf..
Permainan orang- orang berduit..
Betul..Golf untuk orang yang berduit...bukan main- main punya statement..haha!
Bola dia je dah mahal..
Apa lagi kayu dia..hua3

p/s: tahniah untuk kawan- kawan dan rakan-rakan yang mendapat anugerah- anugerah baru dalam kehidupan mereka.. Semoga keberkatan Illahi akan sentiasa menyelubungi kalian...amin~

Salam rindu buat Arsyad Mirza..
Kak Win sayang adik tau..~ Mmmuahhh!! (air mata dah nak berlinang ni..huk3)