Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Saturday, October 11, 2014

Bengkel Port Dickson

11.10.2014

Baru je semalam aku baru balik dari menghadiri satu bengkel..
Ehm..lama rasanya tak out station sebegini lama dan menyedapkan diri di katil hotel..
Makan tanggung, suap aje..haha!
Lama tak makan lauk pauk yang berlainan dari kebiasaan..
Kalau di sekolah, lauk yang kena telan semuanya sama..
Takda kepelbagaian sangat...
Jemu...
Tapi apa nak buek..nak harapkan diri sendiri masak sendiri pagi- pagi buta memang belum ada kekuatan lagi lah..haha!

Kali ini aku pergi ke bengkel penghasilan satu instrumen untuk dunia Pendidikan Khas..
Moga ianya berguna untuk anak- anak istimewa di negara ini..
Kalau ikutkan perancangan bahagian atasan semuanya memang canggih dan boleh diterima untuk memperkembangkan lagi dunia Pendidikan Khas ni..
Tapi biasalah,
Ibarat air sungai yang bersih mengalir dari gunung dan turun ke hilir...
Air yang sampai ke hilir takkan sama keadaannya..
Air itu perlu melalui pelbagai keadaan dan fenomena..
Akhirnya, kebanyakkannya terhasil sebagai air yang tercemar jika melalu kawasan yang hanya dituangi dengan kekotoran..
Kasihan..
Apabila manusia atau haiwan minum air yang tercemar tadi, ianya hanya membawa kepada kemudaratan..
Banyak sangat kekangan yang melanda..
Dari pihak pentadbiran sampailah kepada guru- guru sendiri..
Sebenarnya, ini mengingatkan aku pada diri sendiri juga..
Alpa dan kadang terbawa emosi sendiri..

Semasa berada di bengkel tersebut kebanyakkannya memang semua guru- guru yang hebat..
Memang terpilih...aku kagum dengan idea dan potensi mereka..
Aku rasa diri ini amatlah kerdil..
Banyak benda yang aku tidak tahu sebenarnya..
Aku juga cemburu apabila mendengar betapa seronoknya guru- guru yang hebat itu bercerita tentang sekolah mereka..
Mereka semua bekerjasama, jauh sama sekali dengan apa yang aku alami sekarang..
Selagi racun yang ada tidak dibuang...sampai bila- bilalah keadaan itu takkan berubah..
Dan memang susah untuk merubah keadaan itu..
Namun, sedikit sebanyak persepsi tentang N9 telah sedikit berubah..
Sedikit baiklah..

Perjalanan ke bengkel kali ini sangatlahh smooth..
Aku lega dan gembira..
Minyak ditekan dengan tenang..
Sesekali je berhenti tatkala lampu isyarat menunjukkan kepada warna merah..
Kawan- kawan risau aku tak sampai ke tempat yang dituju..
Sempatlah dorang bagi tunjuk arah..
Tapi akhirnya aku memilih untuk google maps..
Lebih mudah dan faham..
Aku memilih untuk tidak melalui bandak Kuala Pilah, Senawang seterusnya ke Seremban dan akhirnya ke Port Dickson..
Bosanlah nak lalu jalan tu..memang rasa stress pasal memang sibuk dan amat menyusahkan tatkala terpaksa membontoti lori/kereta/motor yang bawa slow sambil berpuisi..mengantuk..
Aku amik jalan melalui Rembau...Dari Johol, senang je nak pergi Rembau..
Jalan dalam memang senanglah..
Lepas tu takda tol plak tu..
Tak ke gembira..dan jalannya sangatlah mudah..tak payah nak banyak kali signal..
Pemandangan kampung pun cantik..hijau je,,
Kali ni aku drive sendiri, taklah macam dulu...naik bas..
Perjalanan kali ni amik masa 1 jam suku.


Jalan PD 1 (kenangan lalu)

Masa aku bagitau kena g PD si Faizal muka dah masam je..hhahha!
Dia tak tahu aku gembira gila..haha!
Allah tu sangat Maha Penyayang..Dia tahu yang aku perlukan sesuatu yang menggembirakan..
Alhamdulillah..terima kasih Allah..
Di Glory tu servisnya agak baik..
Rumah apartment pun ok..
Cuma agak sedikit berdebulah lantainya..tapi boleh dimaafkan..lama takda penghuni barangkali
Kebanyakkan pekerja memang makcik India..
Dalam apartmen tu ada 3 bilik..ada 5 katil..selesa kalau nak bawa keluarga..
Kalau nak berbulan madu..kena request bilik lain la..bilik 1 cukup..
Tapi laut di PD ni dah mula tak berapa nice la..
Aku pun tak berjalan- jalan sangatlah..
Pasal cuaca panas dan nampak berjerebus..


Apapun, pengalaman kali ini sedikit sebanyak boleh menambahkan kemanisan pengalaman bertugas di Negeri Sembilan. :0

See, senyuman yang aku lontarkan ke kamera sedang menunjukkan betapa seronoknya aku..haha! Kawah diwajah memang ttak boleh nak hilang, tapi in Shaa Allah senyuman itu masih sama..ha3

Tuesday, October 7, 2014

September 2014 melabuhkan tirainya.

Lamanya aku tidak menulis sesuatu untuk diceritakan kepada diri sendiri kelak..
Maknanya kehidupan aku memang agak sibuk..
Dengan pengurusan masa yang sangat hampeh..hahha!
Aku pun kadang tak sedar apa yang bikin dan secara tiba- tiba loceng sekolah sudah pun berbunyi..

Diam tak diam.. Bulan Oktober sudah pun muncul.
September 2014 akan melabuhkan tirainya untuk beberapa jam lagi..
Maka adakah kenangan September ini indah belaka.. Macam lagu Sharifah Aini tu..haha!



Hampir 10 bulan aku berada di sekolah baru..
Macam- macam pengalaman baru yang aku belajar..
Sangatlah banyak perbezaan jurangnya..
Jurangnya indah ke tidak?
Hahha! 

Ok..kat sini aku memang perlu melalui jalan yang penuh berliku..
Saban hari aku akan mengeluh sendirian (kadang- kadang) pasal memang tensenlah bila bawa kereta di jalan yang bengkak bengkok dan full of dengan double line..oh ya tidak lupa lori yang bertan- tan yang sangat slow itu..
Dulu, biasa bawa laju, sekarang kena bawa ala suam- suam kuku ke..
Memang mengundang kemengantukkan..

Haritu aku dapat attend 1 temuduga..
Temuduga yang memang mendukacitakan
Mungkin memang belum takdirnya untuk aku menggapai cita- cita..ahhaha
Gila teruk proposal aku..
Memalukan..
Manalah aku tau yang kena buat proposal gila perfect macam dah pergi belajar..
Takpelah, at least aku tau apa yang perlu dibuat dan next year in shaa Allah nak cuba lagi..
Minta yang free memanglah susah..haha!
Siap aku dah tau jawapan yang aku failed aritu..tergelak penemuduga..
Tapi aku siyes menyampah dengan penemuduga tu, pasal dalam gelak dia, dia telah memperkotak katikkan idea aku..
Aku nak tolong dunia Pendidikan Khas, ni dia suruh aku cari kajian orang lain lepas tu cari dan gali lagi kajian orang tu...then buat research baru..
Macam tu ke memang? 
Takpe, aku amik tu as a cabaran.
Aku ingat sey muka orang tu...
Dunia pendidikan ni taklah besar mana...ada rezeki kita jumpa lagi..haha!

Dunia P,Khas di KP ni memang lain..
Aku kena serap dulu persekitaran baru ini selama setahun..
Ibu bapa/ penjaga budak- budak ni nampak sangat pandang rendah dengan tenaga pengajar..
Mungkin ramai orang KP ni belajar tinggi giler, tu sebab dorang terlalu jaga status dan amat mementingkannya..haha! tapi tak semualah..segelintir..aku memang tak jumpa di sekolah lama..aku jumpa kat KP..
Aku pernah kena serang dengan sorang parent tu pasal aku suruh anak dia cuci tandas..
Sebenarnya, niat aku,,aku nak budak tu tau menggunakan tandas...
Budak tu ekceli aku tangkap pasal kencing merata- rata (air kencing tak masuk dalam bowl dengan elok)...habis hancing bau tandas dan ada kesan kuning air kencing..
Sebab tu tandas di Malaysia ni amat kotor,,ini semua sebab sikap yang macam ni...
Sikap ibu bapa dan seterusnya akan membawa kepada sikap anak- anak..
Budak P.Khas memanglah macam tu..boleh ke guna statmen tu? 
Bukan budak buta pun, budak bermasalah pembelajaran je kot..yang lambat dari segi akademik je dan sudah berumur 12 tahun..
Yang lain ok..maknanya budak tu memang perlu diajar untuk pengurusan diri..
Aku bukan nak mendera budak tu...jauh sekali untuk menjatuhkan maruah ibu bapa..
Aku tidak kisah untuk tidak diingati,, aku cuma ingin anak murid aku tahu tentang pengurusan kehidupan..biar dia tidak menyusahkan orang lain..
Tapi aku tak rasa gusar pun bila parent tu mengamuk...haha!
Pasal dalam silibus memang ada..cuma agak terkilan dengan sikap yang mencadbury buta tu..
Tapi memang dah tugas aku walaupun aku bukan cikgu Matematik atau Sains yang sangat kebanyakkan anak murid akan ingati..cikgu high level intelligent gtu..(ini statmen diri sendiri-perasan diri sendiri..tidak ada kaitan untuk mengajak semua cikgu merasa perasaan yang sama)