Cikgu Kartini

Cikgu Kartini

Sunday, November 28, 2010

Exam:periksa!

Hari ni, mase ngah gosok baju..
Tibe- tibe:

Assalamualaikum...

Aku pon menjawab...Waalaikumsalam...aku pon toleh ke arah tingkap..Owh rupa- rupanya kawan Mahera...kawan sekelas..Aku tak pasti siapa nama dia...tapi aku pernah dengar cerita pasal die..
Die ni suke bercakap..dan cara bual pon style orang tua...
Mase UPSR aritu dikatakan..dia tak amik exam..
Malas katanya..sebab dia mau bagi peluang kawan- kawan dia yang lain..hahah!
Aku suspek budak ni ada masalah pembelajaran..tu pasal dia tak g amek exam..n cikgu pon tak hairan..

Budak tu: Akak mana Mahera?

Aku: Dia ada kat uma nenek..

Budak tu: Dia buat ape kat umah nenek?

Aku: Saja dia mau jalan- jalan gak nya..

Budak tu: Akak ni gosok baju nak pergi mana?

Aku:Nak g orang kawin..umah kawan akak..

Aku pon masuk bilik jab..g cari tudung aku..aku kuar balik..aku ingat dia dah takda..

Budak tu: Akak nak pergi orang kawin kat mana?

Aku: Kat kampung seri gambut..tau tak?

Budak tu: Tau...eh, akak belajar kat mana?

Aku: Akak dah tak belajar..dah kerja...

Budak tu: Owh..dah kerja...cikgu ke?

Aku: Ait, tau plak akak cikgu..

Budak tu: Tau lah..Almahera cakap..

(tapi tadi dia tanya aku belajar kat mana< aku kompius. samada aku salah bagu jawapan ke??)..hahha!

Pastu dia sambung:

Budak tu: Akak, bagus tau jadi cikgu..Saya mau jadi polis...

Aku: Owh...mau jadi polis..tapi akak dengar aritu adik tak amik exam kat sekolah ?..

Budak tu: eh! saya amik exam ah kak...

Aku suspek die tak tau makne exam..so aku tanye soalan len..

Aku: Ade amik periksa?

Budak tu: Takda! Periksa saya tak amik...saya amik exam je...

Ahahha! 2 kali dia ulang..aku pon malas mau membetulkan..dah dia bersungguh2..
Aku pon angguk2..

Budak tu: Ni akak nak pergi orang kawin dengan siapa?

Aku: Ngan kawan akak lah..

Budak tu: Owh...akak kenapa tak kawin lagi?

Aku: Ait! Nape tanye? Belom ada jodohlah...

Budak tu: Belom ada jodoh? Owh...nanti kalu dah ada jodoh kawinlah akak..Tak payah tunggu lama- lama...Akak pon dah kerja jadi cikgu..

Opsss..aku terpinga- pinga...dia ni kat sekolah takmo belajar...exam tak amik...tapi bab menasihat...mak oiii! kalah orang tua...

Aku pon tak tau mau mengklasfikasikan budak ni bermasalah dari sudut apa..
Mungkin dengan bakat yang ada, kita boleh menjadikan dia seorang wartawan yang berjaya ataupon seorang penceramah bebas yang terkenal..Keberanian dia amat ketara...hahha!

Kesian ah dia..tapi sebenarnya aku tau..budak tu memang diklasfikasikan sebagai kanak- kanak yang berkeperluan khas..dari sudut bermasalah pembelajaran..
Kenapa dia tak ambil peperiksaan tempoh hari mungkin disebabkan dia memang tak boleh mendalami pembelajaran di arus perdana..aku faham situasi dia..dia terumbang- ambing di sekolah pasal tiada kelas pendidikan khas kat SK KG Sawah tuh..
Harap dia akan dapat bimbingan dari sumber yang sepatutnya nanti..
Semoga awak berjaya ye budak..!
Perbualan bersama awak petang tadi memang menyeronokkan..!

Wednesday, November 24, 2010

Heepi Besday Suria.Fm!


Gedebak gebdebuk...hari Khamis sudah..
Seronok juga dikala cuti sekolah..
Banyak masa kat umah..tapi masih memikirkan kerja- kerja yang perlu dibereskan..
Tapi mual juga jika mau difikir- fikirkan..
Namun, tagline 'fikir-fikirkan dan selamat beramal'..mematikan semangat untuk membuat selamber bodoh...
hahhah! Takde kaitan langsung..

Kemeriahan suasana majlis perkahwinan semakin terasa..
Dirian khemah tersergam tegak dicelahan kawasan lapang bersebelahan rumah..
Kanak- kanak berlarian sesuka hati..
Hilaian tawa kanak- kanak, orang dewasa kadang- kadang memecah kesunyian..
Wah! Lama aku tak merasa kemeriahan hari perkahwinan jiran sebelah..

Bila mengimbau kembali zaman kanak- kanak..
Akulah antara kanak- kanak yang akan menyumbang akan kemeriahan suasana kenduri..Hahhaa!
Memandangkan aku ni cucu sulung, maka memang menjadi kebiasaan aku akan diusung ke mana saja..nenek memang suka bawa aku...dari Singapura sampailah paling jauh kat Klang...tu jela paling jauh..Klang..hehe!

Ada satu scene yang masih aku ingat..
Mase tu ade satu nenek tuh ngah mengayam ketupat..dia kata aku mesti kena pandai anyam ketupat pasal kalau nak kahwin kena pandai anyam ketupat..
Aku pon bersungguh- sungguh belajar pada hari itu..
Akhirnya! Sampai hari ini pun aku tak pandai menganyam ketupat!...hahha!
Memang lembab..

Hari ini, hari yang penuh dengan peristiwa yang mengejamkan..
Depan mata aku seorang perempuan dipukul- pukul..namun aku tidak berdaya kerana aku juga seorang perempuan dan aku memikirkan akan keadaan sekeliling...
Depan mata aku juga, aku leh melihat si anak cakap perkataan babi ke arah ibunya dengan penuh kebanggaan...hu3
Aku pon jahat jugak..namun, untuk mengatakan babi pada ibu aku memang tak tergamak..berdosa!

Dimana silap, mengapa jadi begitu?? Aku pon tiada jawapan..

Entahlah..aku pon tak berani mahu menghukum manusia..
Mungkin dengan itu dia mendapatkan kegembiraan dia..Manusiakan pelbagai..

Bukan aku mau berpeluk tubuh dan biarkan semua yang berlaku..
Tapi aku pon perlu bermuhasabah diri..
Namun begitu, bantuan akan cuba aku bagi selagi aku mampu..

Kehidupan memang suatu yang misteri!
Entah apa yang aku kena hadapi esok2 hari..
Mau semua yang menggembirakan hati..tapi itu bukan kehidupan if semua benda menggembirakan hati...
Kadang perlukan irama rock..
Kadang perlukan irama dangdut..
Kadang perlukan irama joget..!
Tapi jangan lupe irama nasyid!

Lagi 1, pengajaran yang aku dapat hari ini ialah..
Ilmu..kita dituntut untuk terus mencari ilmu dan mendalaminya...
Tapi, bukan ilmu yang menyusahkan diri dan orang disekitarnya..
Ilmu yang menyusahkan itu ialah ilmu hitam @ ilmu syaitan..
Akhirnya, diri sendiri terkulai....nyawa orang lain turut tergadai..

Penatlah...aku nak cepat2 pergi berlibur!...hahaha!

Tuesday, November 23, 2010

Drop my water face loh...

Baby yang aku pelok!

2 3 hari ni..aku sebok membawa baby ke klinik Pekan Nenas untuk pemeriksaan tahap Sakit Kuning yang dihidapi baby...

Alhamdullillah, semakin hari tahap kekuningan semakin turun..
Baby pon tak banyak meragam..
Aku ni selaku penjaga baby sementaralah...mak dia tak dapat g klinik pasal tak larat mau jalan..
Aku pon suke gak pasal leh peluk- peluk dan dukung baby..hahaha!

Esok aku kena bawak baby lagi..nurse kate, sampai bacaan 7 baru tak payah g klinik..
Hope esok oklah..

Tadi aku mintak ubat cuci jahitan ngan nurse..pasal mak baby pesan..dah abis ubatnye..
Maka aku pon pergilah ke farmasi..
Banyak kali aku tanye ngan nurse tuh...nurse ni pon satu, cakaplah ambil kat farmasi..
Farmasi kat mana...bagitau ah lengkap2..aku ni dah ah tak pernah g bahagian klinik ibu mengandung dan kanak- kanak tuh..memang takde pengalaman langsung...
Memang banyak ah benda baru yang aku jumpa..

Di farmasi...
Aku letakkan kertas yang ada nama ubat kat dalam peti yang disediakan..
Fuhh! banyak yang aku kena tunggu...
Hujan dah ah lebat...sore akak yang jaga tuh plak lemah lembut..
Memang tak dengar ah nama-nama pesakit yang turnnye perlu amik ubat..
Peliklah aku...macam mau derma mikrofon je..pasal, banyak pesakit atok2 tua...nenek tua...
Kesian..
Aku pon berdiri ah betul2 kat tingkap kaunter ubat tuh..kat sebelah die..pasal aku takot tak dengar..
Memandangkan sore aku kuat..aku leh tolong akak tuh panggilkan name- name orang plak..
Cikgu buat kebajikan di klinik..ceh! Tapi beberapa nama jelah..sehingga nama aku terpanggil..
Ops...bukan name aku lah..name ibu baby...hik3 Nur Ida Ayuni..sedapnye name tuh..hhaha!

Ape yang membuatkan insiden drop my water face nih??
Ni lah, tengah aku tunggu nama dipanggil..leh plak aku jumpe supervisor kilang aku..
Kilang mane?? Kilang Ban Soon ah..Yang aku penah keja beberapa hari kemudian lari...
Pergh...senyuman tak berlagu tadi..hahha!

Apple: Haiya...
Aku: Hai!...

Dua- dua membeliakkan mate...hahaha! Masing- masing senyum..

Apple: Haiya..malulah...
Aku: Hik3...(Aku bengang..leh plak aku jumpe amoi ni kat cni...aku ngelak-ngelak leh plak jumpe)

Sebelom dia tanye aku bukan- bukan, aku pon ubah tajok..

Aku: Apa bikin sini? hahah! Lama lo tak jumpe...u masih same ye...
Apple: Bawa mak saya...
Aku: Mana mak kamu??
Apple: Itu, baju hijau...
Aku: Owhhh....

Keadaan menyelamatkan aku..nama mak amoi tu dipanggil..
Perbualan terputus...Heheh!

Tapi aku malu memang ah...aku minta kerja dengan baik..patotnya..aku benti dengan baik..taklah jadi malu mcm nih..

Walaupun gaji tak dibayar, tapi sepatutnya memang perlu kita melakukan sesuatu pekerjaan itu dengan cara baik..tak kiralah pekerjaan apa pon..sebab kita punya adat dan peraturan..walaupun ianya sesuatu yang boleh menyakitkan atau memalukan kita..sebab adalah lebih memeritkan bila malu itu datang dikemudian hari..

Biar berdepan dahulu dan malu..jangan kemudian hari baru malu..sebab malu di kemudian hari takkan ilang malah sememangnya ianya sentiasa boleh membikinkan kejatuhan water face yang berlarutan..huk3..cet!

Saturday, November 20, 2010

Kelahiran!



Nama:????
Tarikh Lahir:19 November 2010
Tempat Lahir:Hospital Daerah Pontian
Jantina: Lelaki

Sengeh sendiri..



Kazen aku baru dapat baby boy..
Bertambahlah ahli keluarga dan nenek dah ade cicit..cicit pertama dia..

Tadi dorang cakap baby tuh lapar..kena minum susu..
Susu badan mak dia tak cukup..
Tapi belum ade susu...kena la beli..

Macam biasa, tugas aku hanyalah driver...
Makcik aku pon suwoh aku ah pegi pekan..

Aku pun pegilah pekan dengan segera..
Berhenti di sebuah farmasi...

Orang yang bekerja di farmasi tuh member sekolah aku lama..
Disini aku mau titipkan perbualan aku dengan dia..

Tini: Awak, ade tak jual susu untuk baby yang baru lahir?

Dia: Owh, farmasi ni takde sangat ah susu bayi..Yang ada ni sikit-sikit je..tu pun susu soya.

Tini: Owh yeke? kat mana erk yang ada jual susu baby banyak- banyak ni?

Dia: Kat Jalan Sawah tu ada tini..kat situ macam- macam ada..Semua alat kelengkapan baby.

Tini: Erm..yeke? ok, thanks...

Dia: Kau ade pergi tak tunang Suri?

Tiba- tiba die bertanyakan soalan yang lari dari topik.

Tini: Takdelah..die tak jemput aku pon..heheheh! Nantilah kalau die kawin baru aku datang..

Dia: Yeke tak jemput? kan kawan- kawan kita gak..

Tini: (Aku sengeh jelah)...takpelah..takde kan susunya..aku try cari tempat lainlah..

Dia: Ni kau mau belikan susu sape ni? Sapa bersalin?

Tini: Owh, sepupu aku..die baru lahirkan anak kelmarin...

Dia: Kau bila lagi?

Tini: (aku sengeh dan senyum panjang) Nantilah. belom ade rezeki aku lagi..nengok anak sepupu dulu..

Dia: Yelah, kau ni calon pon belum ada kan?

HHhHahah! Dia cakap macam dengan nada belagak dan serius..bukan dalam suasana lawak..
So belagakss ah minah ni..mentang- mentang ah dia dah bertunang...

Tini: Takpelah kau dulu ah..jangan lupe jemput aku nanti..k, aku balik dulu erk..

Semoga kau cepat kawin dan dapat anak lekas erk kawan! Jaga ah calon suami kau tu baik2..hi3

Thursday, November 18, 2010

The Killers - Smile Like You Mean It

Romeo and Juliet The Killers

Mula-mula tak kenal pun The Killers nih.. Macam bising musicnye.. Tapi dah abang aku suwoh dengar pasal aku suwoh die dengar lagu dangdut aku, maka aku pun berbesar hati mendengarnye! Bestlah abang! Lagu ni akan aku dengari ketika tensen mendengar jawapan partner sekolah yang merepek meraban tatkala aku sedang serius..
Amaran:Jangan bermain tatkala Tini serius..pasal Tini pon boleh ikot main! hahha! Sudahnye, keje tak siap!

Wawa mendapat hadiah!

Ye! Anak murid ku mendapat hadiah..!
Terima Kasih kerana bagi cikgu peluang memberikan sedikit kegembiraan kepada Wawa ye..
(Walaupun sebenarnya aku pon tak tau lah sama ada anak- anak murid aku ni betul- betul gembira.Tapi aku percaya yang mereka masih mempunyai perasaan!)

Erm...wanginye saya!


Sedang bersapu- sapuan tadi...terasa macam ada bau wangi melingkari suasana...
Owh...bau aku upernye...he3
Perasan...tapi memang wangi pon...sebab baru pas mandi dan bersyampoo..
Tapi, cane mau mengekalkan kewangian itu?
Bila bangun pagi,habit aku, nengok cermin, senyum dan mengurai2 kan rambut dan mencium rambut aku! Bau Pantene~
Alhamdulillah..aku masih lagi berpeluang untuk bernafas! Keindahan tercipta di waktu pagi!

Monday, November 15, 2010

Tahniah Almahera!


Ok! Akak mau ucapkan tahniah kat adik sebab adik dapat keputusan yang baik!
Hope adik terus berjaya dan jangan jadik belagakss sangat..
Pasal hadiah jam Swatch tuh...nanti ah akak beli...belom sempat mau ke kedai lagik...
Sabar ye!

Ehm, tahniah di atas penganugerahan pelajar terbaik keseluruhan!
Sori coz tak dapat teman adik amik hadiah tadi macam mase pertama kali adik naik ke pentas mase adik kat prasekolah 6 tahun lepas..! hahah!
Malu akak adik tarik- tarik baju akak atas pentas mase tuh....! hahah! ok! Gud Luck adik!

Saturday, November 13, 2010

Gula-gula


Hampeh..beg aku yang beli di Danau Kota sudah rosak zipnye...
Sekejab je riwayat dia dengan aku..
Tu kadang aku kesal membeli barangan ala- ala...

Sudahnya..ke tempat pembuangan sampahlah tempat dia..

Terpaksalah aku mentransferkan barang- barang aku..


Aku jumpe sebiji gula-gula..
Aku tersenyum sendirian....bergenang ckit air mata ni..

Gula- gula itu plastiknya berwarna putih dan ade sedikit kebiruan..

Gula- gula itu adalah pemberian daripada seorang murid prasekolah kepada aku..

Menjadi kebiasaan, aku memang akan ke bangunan prasekolah bila aku rasa aku mau mencari kegembiraan dan melayan karenah kanak- kanak dan saling mengusik dan menggeletek mereka..shomelnyer mereka..


Mase sedang bergurau- gurau dengan budak- budak tuh..

Tiba- tiba aku rase aku dipeluk dan punggungku di tepuk..pokk!


Ouchh! Sape ni tepuk punggung cikgu??
Hehehe!

Sayalah cikgu...
Owh..noty erk?? Aku pon mencubit pipi dia dan menggeletek die..

Mase tuh dia ngah pegang beg dia pasal kena ready nak g dewan..bawa beg sekali..
Aku nengok die kemas- kemaskan zip beg die..

Pastu aku nampak die bukak zip beg dia bahagian depan..


Nah cikgu! Ni untuk cikgu...
Erm...5 biji gula- gula... Dia bagi aku 5 biji..
Aku bukan suka gula- gula..tapi memandangkan kesungguhan dan senyuman ikhlasnye tu..

Aku jadi cair..aku pun ambil la sebiji..

Cikgu ambil 1, yang lain awak simpan ye?


Dia senyum dan memasukkan kembali ke dalam beg dia..

Bukan cikgu tak sudi ambi semua, tapi cikgu mau awak makan juga!
Makan untuk men petang, untuk malam, untuk esok..atau bila- bila sajer..


Kenapa aku tak ambil semua gula- gula??? Sebab..aku kenal keluarga dia..
Aku pernah buat lawatan..

Tak jauh pon dari sekolah..

Dia bukan orang senang...rumah pon rumah bantuan..
Atok dia yang bela dia..
Ayah dan mak kadang- kadang je ada kat rumah...
Tapi kesungguhan dia mau bagi aku gula- gula bikin aku tersentuh..


Walaupun aku bukan guru yang mengajar dia..
Kalau lalu depan kelas aku..tak lekang senyuman dia untuk aku..hhhhaha! Inilah kanak- kanak.. Mereka memang penuh dengan senyuman dan kegembiraan..

Baru- baru ni dalam mesyuarat, ada dibentangkan pasal projek anak angkat untuk murid UPSR..

Nama anak- anak angkat dan ibubapa angkat (guru) dah disenaraikan..
Aku dah ada anak angkat..fuyoo..hahah!

Anak angkat aku ialah kakak kepada budak yang bagi gula- gula kat aku lah..

Nama kakak dia tu termasuk didalam list 'Murid yang masih belom menguasai 3M dan memerlukan latihan khas'..

Hmmmm...bagi aku murid- murid khas erk..mentang-mentanglah aku cikgu khas..
Takpelah..memang itu pon yang aku harap kan..semoga aku mampu membimbing 'anak angkat' aku..at least dapat lulus dalam UPSR.. sape tau kan???

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tak siapa tau kan..

Ku Sayang Padamu - Junainah M Amin

EFFA RIZAN - RASA HATI

Lagu yang rancak dan amat menarik tatkala kereta melungsuri ladang nenas yang sunyi!

Karoke:Mariah Carey - My All

Karaoke:Top Of The World By: Carepenters with lyrics

Karaoke:Everly Brothers- All I Have To Do Is Dream (with lyrics )

Karaoke: Unbreak my heart

Friday, November 12, 2010

Cemburu..


Petang yang syahdulah..
Tibe-tibe hati jadi sayup dan agak cemburu selepas melihat sesuatu..

Ooh! Die ke? Atau die? Atau yang mane satu? Hmmmm..
Senyuman pun tak mampu aku lorekkan sendiri kat bibir...hahaha!

Semoga bahagia erk..;)
Jealousy, the best motivation for revenge...

Friday, November 5, 2010

Cerita Kain...

Insaf...

Al Qisahnye..
Arini aku pergi mengambil baju yang aku tempah di kedai Nyonya Jelita Jalan Sawah..
Baju berwarna hijau..cantiklah di mata aku..Hahha!

Dengan excited, aku pon mencuba lah baju itu...
Opss..
Ok la kot...
Hahaha! Baju tu memang ikot shape body lah.. mcm too ketat..
Macam tak sempurna la aku rase..haha!
Cerewet nyer...tapi baju tu masih boleh dipakai..

Aku pon cuba lah kain die..
Ehmmm..aku tergelak sendiri lah..
Tunjuk kat mak..huk3
Mak kan tukang jahit..
So, memang banyak tak kena di mata die..
Tu kadang aku malas mau hantar mane2 tailor..

Pastu dengan tak sedap ati die..
Die pon mengambil pisau dan gunting lah mengote semula ken aku..

Dalam sedang mengote tuh..

Ada suara yang membeliakkan mata aku..

'Sebenarnya, kain tu boleh aje dipakai.. Saje mengengada nak cakap tak sedap lah apelah..
Ade orang tu kain pon dia tak boleh pakai..Nak tau kenapa? Sebab kaki dia takde..die teringin mau pakai kain macam orang lain...'

Dush!! hahhaha! tu lah kata- kata abah cantik..

Aku ngan adik cantik..tersenyum..
Yelah, kadang- kadang manusia memang selalu menokok tambah permintaan mereka..
Sedangkan, ada kalanya yang terhidang tu memang sudah memadai..
Manusia memang tak pernah berpuas hati dengan apa yang dia ada..

Aku insaf sekejab..ermm..
Bolehkah aku mendidik hati aku untuk rasa bersyukur dengan nikmat dan rahmat yang ada??

Wednesday, November 3, 2010

Stupido!

Interview yang stupido..
Tapi interview kali ni aku lebih tenang dan tak sejuk2..
Cuma masalah aku ialah tak tau mau meluahkan apa yang aku tau..
Boleh blur depan tuan interviewer tadi..
Aku jawab tak ikot skema jawapan pada buku dia..
Aku jawab secara menyeluruh dan merangkumi semua..
Padahal soalan die senang je...

Apa itu pendidikan khas?

Leh aku blur..
Aku jawab secara menyeluruh..di mana jawapan aku ialah kanak- kanak yang tidak boleh belajar di arus perdana..pastu aku bagi ah penerangan..
Tuan tu leh cerewet, mau ayat dalam buku sebiji2..
Aku ni plak ada masalah menghafal...hahaha!

Ahahha! Bodoh sungguh aku..
Aku lupa mau sebut kanak- kanak pekak, bisu dan buta..
Huh! bodoh berbatu- batu.
Kalau diberikan 10 kanak- kanak yang ada buta, bisu, pekak dan normal memang aku tau lah pendidikan yang sesuai dengan mereka..sebab jelas2 mereka memerlukan pendidikan Khas..
Ni di suruh jawab dalam bentuk ayat..so bodoh ah aku..leh blurrrr...hahah!
Tawakal la...if kena lagi tview..pergilah..

Rase- rasenye.. ni semua mesti sebab angau dengan dak kecik yang nama adam..
Yang cakap ngan aku semalam..
'Jaga diri baik- baik, jangan nakal-nakal tau..lebiew...' hahah!
Eh! salahkan adam plak..die takde kena mengenalah...

Ceh! tulah..kesimpulannya aku seorang yang belom lagi menjiwai dunia pekerjaan aku sekarang..
Yang dinamakan dekat di mata, jauh di hati..

Tuesday, November 2, 2010

Kenangan aku bersama Blue...


Blue itu biru
Biru itu blue..

Kaitan apakah blue dengan saya??

Ye saya adalah antara guru penasihat rumah sukan berwarna Biru..baru cek nama ada mase mesyuarat ari Jumaat..

Hari ini hari pertama saya melatih murid- murid bersama rakan- rakan yang lain..
Ke semua murid pendidikan Khas yang boleh dipercayai untuk bersama rakan- rakan lain di padang saya bawa dan paksa cikgu Nasir bersetuju dengan saya..
Inilah yang dinamakan integrasi!
Pada mulanya, mereka diasingkan..tapi selepas saya memberi penerangan, guru Penolong Kanan HEM terus bersetuju!
Bukan apa, saya dilantik menjadi guru penasihat, takkanlah anak murid saya terpaksa saya abaikan..kenalah saya bawa mereka bersama- sama saya..sebab itu adalah tanggungjawab saya..
Lagi pun inilah platform yang baik untuk saya memperkenalkan pendidikan Khas dan pendidikan Khas tidak akan di pandang enteng di dunia sekolah arus perdana.

Tadi balik je rumah..rasa amat penat..
Lame dah tak bersukan..berlari- lari anak..berseronok di padang dengan memakai pakaian sukan..
Saya dengan cikgu Siti je yang excited pakai baju sukan...cikgi2 lain, pakai baju kurung ke padang..he3 kami plak yang rase janggal pasal, lain dari kebiasaan yang tak boleh kita biasakan..

Bile penat saya tertido..dan tiba- tiba teringat zaman sekolah rendah.
Saya dulu memang aktif bersukan..lompat jauh, dekat, lari..memang suka...
Dan saya baru teringat..saya juga adalah murid yang ditempatkan di rumah Biru!
Hahah! Adakah ia satu kebetulan atau takdir??
Saya benci kaler biru..tapi banyak juga Biru yang melekat dalam kehidupan saya..
Biru mata hitam ku! hahha!

Tapi, saya berasa amat seronok arini pasal dapat pergi ke padang dan berlari- lari..
Nengok kanak- kanak berlari ke sana sini bikin hati seronok..
Satu persatu kenangan zaman persekolahan muncul di benak fikiran..
Hargailah kenangan yang lampau..kerana satu hari nanti ianya berguna untuk diri sendiri..
Saya teringat cikgu sekolah rendah saya..
Mana lah dia sekarang..cikgu Samsul Hashim..
Dia amat hensem bila ke sekolah..tiap2 hari saya akan tunggu dia didepan pintu untuk melihat kemachoan dia bermotosikal RXZ..hahaha!

Owh cikgu! Semoga cikgu sehat dan gembira disamping keluarga tercinta!